Testi

Maxell FMT-800BT -fm-lähetin

Testi

Maxell FMT-800BT -fm-lähetin

Harrasteauton radio nykyaikaan

Iäkkäämmän ajoneuvon omistaja kaipaa ajoittain muutakin viihdettä kuin C-kasetteja ja ula-radion tarjontaa. Pieni fm-lähetin mahdollistaa vaikkapa matkapuhelimen kytkemisen klassikkoautoon ilman mitään pysyviä muutoksia kulkupeliin.

Maxell FMT-800BT on hieman tulitikkuaskia suurempi, reilun neljänkympin hintainen laite, joka asennetaan autoon yksinkertaisesti tökkäämällä se tupakansytyttimen liitäntään. Kyseessä on hyvin pienitehoinen fm- eli ularadiolähetin, jonka esimerkiksi matkapuhelimesta välittämän äänen saa kuuluviin auton kaiuttimista virittämällä autoradio lähettimen näytössä näkyvälle taajuudelle.

Näin museoautonkin mediajärjestelmän saa päivitettyä nykyaikaan ilman reikien porailua ja kaapelien vetoja. Laite toimi testissämme useimmiten hyvin ja osoittautui mittausten perusteella musiikin äänenlaadun osalta kelvolliseksi.

Musiikkia monesta lähteestä

Lähetintä voi käyttää ainakin kolmella eri tavalla. Ensinnäkin se osaa soittaa joko usb-tikulle tai mikro-sd-kortille tallennettuja mp3-musiikkitiedostoja. Toiseksi 3,5 mm:n jakilla varustettuun ­äänituloon voi kytkeä minkä tahansa äänilähteen, jossa on kuulokeliitäntä tai linjalähtö. Kolmanneksi Maxellin voi yhdistää puhelimeen bluetoothilla.

Bluetooth-yhteys mahdollistaa sekä musiikin toistamisen puhelimesta että laitteen käyttämisen handsfreenä. Musiikintoistossa tauko- ja raidanvaihtopainikkeet ohjaavat puhelinta. Handsfree-käytössä lähetin toimii mikrofonina ja vastapuolen ääni kuuluu autoradion kautta. Puheluihin voi vastata lähettimen painikkeella.

Lähettimen lisäksi vakiovarustukseen kuuluvat luottokorttityyppinen kauko-ohjain, kaapeli 3,5 mm:n kuulokeliitäntään kytkemiseksi, käyttöohje (myös suomeksi) ja sulake. Sulakkeen paikkaa ei kerrota ohjeissa, mutta se löytyy, kun kiertää virtaliittimen pään auki.

Toimii myös käytännössä

Käyttöönotto alkaa tyhjän taajuuden etsimisellä ula-alueelta. Kun kohdan on löytänyt radiolla, asetetaan lähetin samalle taajuudelle helpoimmin kauko-ohjaimen painikkeilla. Näin toimien vältetään lähetysten päällekkäisyydestä johtuvat häiriöt, eikä laite häiritse muita tielläliikkujia. Maxell alkaa lähettää signaalia vasta, kun se toistaa musiikkia tai handsfree on aktiivisena.

Musiikin toisto toimi testissä kaikilla äänilähteillä eli muistikortilta ja -tikulta, linjatulosta sekä bluetoothin kautta. Lähetys on stereofoninen, mutta se kuuluu moitteetta myös monovastaan­ottimella. Äänenlaatu on ainakin useimmissa tapauk­sissa musiikkia toistettaessa auto­käyttöön riittävä. Toistoa rajoittavat lähinnä auton radio sekä kaiut­timet.

Paljon raitoja sisältävältä muistikortilta- tai tikulta yksittäisen kappaleen etsiminen on työlästä, sillä musiikkia ei voi selailla kansio- tai levykohtaisesti. Kaikki kappaleet ovat yhtenä pötkönä, josta soivan voi valita joko raidanvaihdoilla tai kauko-ohjaimen numeronäppäimillä.

Handsfree-tilassa äänenlaatu on vaatimaton ja voimakkuudeltaan hiljaisen puoleinen kumpaankin suuntaan. Tältä osin ääni ei vastaa esimerkiksi hyvin toimivaa auton integroitua handsfreetä. Yhteys ennalta paritetun puhelimen ja Maxellin välille muodostui useimmiten automaattisesti autoon tultaessa.

Matkapuhelimen paritus Maxellin kanssa on jopa liiankin helppoa: lähetin muodostaa yhteyden puhelimeen kysymättä käyttäjältä mitään. Kokeidemme perusteella lähettimen mikrofoni on aina aktiivisena blutooth-yhteyden ollessa päällä.

Lähettimen signaali on riittävän voimakas ja kahdessa testiautossa ääni oli häiriöistä vapaa. Käytännön kokeiden perusteella hyvä signaalivoimakkuus yltää noin kahden metrin etäisyydelle, mutta lähetys on herkällä radiolla kuultavissa kymmenen metrin päässäkin.

Äänen voimakkuus alkaa pumpata, mikäli toistavan laitteen tai lähettimen oma voimakkuusasetus on ­liian suurella. Esimerkiksi muistikortilta tiedostoja soitettaessa ääni säröytyy, jos voimakkuusasetus on yli 26.

Ohjaimella lähettimen voimakkuuden ja lähetystaajuuden säätäminen on laitteen omia nappeja kätevämpää.

Teknisesti riittävä

Laitteen virrankulutus ja ääni mitattiin testilaitteilla. Lähettimen ekvalisointi oli mittausten aikana Natural-asetuksella.

Mp3-tiedostoja toistettaessa Maxell korostaa korkeita ääniä. Linjatuloa ja bluetoothia käytettäessä korkeat äänet korostuvat ja kaikkein matalimmat vaimenevat. Edellä mainitut taajuusvastevirheet olisivat suuria hifi-laitteistossa. Tässä tapauksessa vastevirheiden merkitys on kuitenkin useimmiten vähäinen, koska tyypillisen vanhemman auton stereoiden virheet ovat huomattavasti suurempia.

Maxell ei vääristä musiikin dynamiikkaa eli eri kohtien voimakkuusvaihteluita, kun lähettimen ja sitä syöttävän laitteen äänenvoimakkuudet eivät ole ­liian suuria. Säröä on jonkin verran, mutta se tuskin häiritsee autokäytössä. Jos voimakkuusasetukset ovat liian suuria, niin äänen taso alkaa pumpata häiritsevästi ja särökin nousee kuuluvaksi.

Stereoäänen vasemman ja oikean kanavan erottelu on erinomainen. Lähetin rajoittaa suurimman deviaation eli taajuuspoikkeaman hieman alan normeja pienemmäksi. Edellisestä ja oikeissa radiolähetyksissä käytettävän pääteprosessoinnin puuttumisesta johtuen Maxellin välittämä ääni on useimmiten radiokanavia jonkin verran hiljaisempi.

Handsfreenä laite ei ole kaksinen, ja bluetoothin paritus ilman varmistuksia jäi hieman epäilyttämään. Maxell täyttää kuitenkin kohtuullisen hyvin tehtävänsä vanhan auton musiikkivalikoiman laajentajana.

Hyvää

• monipuoliset liitännät

• riittävä äänenlaatu

Huonoa

• toiminta handsfreenä

• bluetoothin paritus

Maxell FMT-800BT

Hankintapaikka: Clas Ohlson, www.clasohlson.fi

Hinta: 44,95 €

Liitännät: 3,5 mm linjatulo, bluetooth, mikrosd-kortti ja usb-muisti

Käyttöjännite: 12–24 V

Mittaustuloksia

Virrankulutus: noin 45 mA

Linjatulon herkkyys: 0,35 V

Harmoninen särö, -1/-6 dB: 0,9/0,3 %

Kanavaero, 1 kHz: yli 40 dB

Hyvää

• monipuoliset liitännät

• riittävä äänenlaatu

Huonoa

• toiminta handsfreenä

• bluetoothin paritus

Maxell FMT-800BT

Hankintapaikka: Clas Ohlson, www.clasohlson.fi

Hinta: 44,95 €

Liitännät: 3,5 mm linjatulo, bluetooth, mikrosd-kortti ja usb-muisti

Käyttöjännite: 12–24 V

Mittaustuloksia

Virrankulutus: noin 45 mA

Linjatulon herkkyys: 0,35 V

Harmoninen särö, -1/-6 dB: 0,9/0,3 %

Kanavaero, 1 kHz: yli 40 dB