Musiikista kannattaa nauttia täysillä

Vinyylilevyjen ja jopa C-kasettien paluusta jaksetaan jauhaa vuodesta toiseen, vaikka niiden merkitys on isossa kuvassa lähes olematon. Suurin osa musiikista kuunnellaan suoratoistopalveluista, mikä on hyvä, koska esimerkiksi Spotifyn äänenlaatu riittää vaativaankin kuunteluun.

Yllättävän moni kuvittelee, että Apple Music, Spotify, Tidal tai jokin muu vastaava suoratoistopalvelu jää ratkaisevasti jälkeen esimerkiksi cd-levyjen äänenlaadusta. Todellisuudessa suoratoistopalveluissa sovellettavat pakkausmenetelmät ovat niin kehittyneitä, että esimerkiksi Spotify-toistoa on erittäin vaikeaa tai jopa mahdotonta erottaa cd-äänestä.

Sokkotestien perusteella (TM 17/2016) voimme myös sanoa, että Apple Music, Spotify ja Tidal tuottavat käytännössä yhtä hyvää ääntä. Siksi palvelu kannattaa valita musiikkivalikoiman ja käytettävyyden perusteella ilman huolta siitä, että ääni olisi jollain tapaa huono.

Suoratoistettua musiikkia kelpaa kuunnella jopa huippuluokan kaiuttimilla ilman, että pakkaustekniikan virheet alkavat häiritä. Mikäli ääni kuulostaa hifikaiuttimissa huonolta, vika on yleensä tuotannossa: koneilla jauhettu ja pikkukaiuttimia varten kompressoitu musiikki, jossa diskanttia ja bassoa korostetaan holtittomasti, ei näet soi erottelukykyisissä hifikaiuttimissa kovin kauniisti.

Taitavasti tuotettu äänite sen sijaan piirtyy tarkasti ja kolmiulotteisesti kaiuttimien väliin kuunneltiinpa sitä suoratoistopalvelusta, cd-levyltä tai korkean erottelun hi-res-äänitiedostosta.

Tätä taustaa vasten tuntuu surulliselta, että niin moni kuuntelee musiikkinsa pienestä bluetooth-kaiuttimesta monofonisena. Kasettien ja lp-levyjen sijaan kannattaisikin elvyttää muita viime vuosituhannen teknisiä läpimurtoja, kuten stereotoisto ja elokuvien monikanavaääni. Ne kun ovat häviämässä kotikuuntelun valtavirrasta.

Helposti hyvä

Kaikki eivät myöskään tule ajatelleeksi, että suoratoistettua musiikkia on aivan yhtä helppo kuunnella hifilaitteista tai kotiteatterin viritinvahvistimesta kuin kannettavasta pikkukaiuttimesta.

Vanhatkin stereot voi liittää älypuhelimeen kodin wi-fi-verkon kautta esimerkiksi alle 40 euroa maksavan Chromecast-sovittimen avulla. Pieni ja pyöreä sovitin toimii Android- ja iOS-laitteiden kanssa, ja siitä saa sekä hdmi-liitäntään että linjatuloon kytkettävän version. Saman asian ajaa myös 160 euron hintainen Apple tv tai audiovalmistajan lisälaite, jolla vanhat stereot saa mukaan monihuonejärjestelmään.

Bluetooth on nykyään mukana myös stereoyhdistelmissä, hifilaitteissa ja kotiteatterin viritinvahvistimissa. Siksi ne on helppo kytkeä älypuhelimeen tai tietokoneeseen ilman lisälaitteita. Toisin kuin suoratoistopalveluiden pakkaustekniikat, bluetooth-siirron katkokset ja äänenlaadun puutteet saattavat kuitenkin häiritä kuuntelua etenkin laadukkailla hifikaiuttimilla.

Riippumatta siitä kuunteleeko musiikkia bluetooth-yhteyden vai kodin wi-fi-verkon kautta, toistoa on helppo hallita suoraan esimerkiksi Spotify-sovelluksesta. Spotify Connect hakee ja näyttää kodin wi-fi-verkkoon kytketyt musiikkilaitteet sekä lähistöllä sijaitsevat bluetooth-kaiuttimet ja käynnistää kuuntelun halutusta laitteesta näyttöä koskettamalla.

Voimakkuutta voi sen jälkeen säätää ja sävelmiä valita helposti älypuhelimesta, ja mikä parasta, puhelimen voi nyt sulkea ilman että musiikin toisto katkeaa. Samaan tapaan toimii Googlen Chromecast, joka on yhä useammin rakennettu valmiiksi tv:n tai musiikkilaitteen sisään. Chromecast-järjestelmää tukevat muun muassa Spotify, Tidal, Netflix ja YouTube.

Musiikkia koko kotiin

Kodin wi-fi-verkkoa tarvitaan myös monen huoneen äänentoistojärjestelmissä. Eri valmistajien järjestelmät eivät toimi toistensa kanssa, joten kannattaa harkita kenen kyytiin nousee. Toisaalta samaan kotiverkkoon voi liittää eri valmistajien monihuonekaiuttimia ja hallita niitä kaikkia yhdellä ja samalla sovelluksella, kuten Google Chromecast tai Spotify Connect.

Toisin sanoen laitevalmistajan omaa sovellusta tarvitaan järjestelmän käyttöönottoon, päivityksiin, kaiutinryhmien muodostamiseen ja niin edelleen, mutta päivittäinen kuuntelu onnistuu pitkälti esimerkiksi Spotifyn kautta.

Kun suoratoistopalvelut on saatu pelaamaan olohuoneen hifilaitteistossa tai kotiteatterissa, työtilaan, keittiöön, makuuhuoneeseen ja kuistille voi hankkia langattomia kaiuttimia. Niiden ei tarvitse toistaa stereoääntä, ja toiston laatukin on viime vuosina kehittynyt ilahduttavasti. Erot saattavat silti olla suuria etenkin basson uskottavuudessa ja diskantin puhtaudessa.