iso kuva

sami.rainisto@otava.fi | @SAMIRAINISTO | 040 342 4481

iso kuva

sami.rainisto@otava.fi | @SAMIRAINISTO | 040 342 4481

Sami Rainisto
Sami Rainisto

Ziljoonan euron ideoita

Et kai luule, että internet on valmis?

On helppo ajatella, että kaikki tärkeimmät keksinnöt internetissä on jo keksitty.

Amazon vastaa siihen ihmisen tarpeeseen, kun täytyy saada jokin tavara.

Googlen luokse me menemme, kun tarvitsemme tietoa.

Facebook yhdistää meidät ystäviimme.

Mitä uutta mullistavaa enää voi keksiä?

Googlen ja Facebookin kaltaisten yhtiöiden ideat vaikuttavat ilmeisiltä jälkikäteen. Tietysti ihmiset haluavat kaiken tiedon kätensä ulottuville. Tietysti ihmiset haluavat yhtey­den kavereihinsa.

Mitkä ovat niitä palveluita, jotka ovat ilmeisiä 20 vuoden päästä?

Esitän muutaman ennusteen.

Nämä voivat olla miljardien eurojen arvoisia ideoita, jos ne aikanaan toteutuvat. Mutta tässä nämä tarjotaan ihan osana tilaushintaa.

Yksi perustarve, jota mikään nettipalvelu ei kunnolla täytä, on muistaminen.

Olisi hienoa, jos olisi palvelu, joka osaisi kertoa vuosien tai koko elämän ajalta, mitä olisin minäkin päivänä tehnyt – kenet olisin tavannut, missä olen ollut, mitä olen sanonut, mitä olen nähnyt.

Teknisesti siinä ei ole mitään ylivoimaisen vaikeaa. Tarvittaisiin vain laite, joka tallentaisi jatkuvasti tiedon kaikesta, mitä sanon tai teen, kenen kanssa olen ja missä olen. Sitten tuo tieto tarjoiltaisiin helposti haettavassa muodossa.

Jos haluaisin katsoa, mistä puhuin henkilö X:n kanssa viisi vuotta sitten, tieto olisi haettavissa yhtä helposti kuin voin nyt googlata Ruotsin pääkaupungin.

Tietysti Googlen sijaintihistoriasta voi nykyisin katsoa omia menneitä reittejään. Vanhoista somepäivityksistä voi etsiä tietoja siitä, mitä on tullut tehtyä. Mutta ei niistä ole muistin korvikkeeksi.

Sen lisäksi, että jonkun pitäisi kehittää menneisyyteen katsova palvelu, tarvetta olisi tulevaisuuteen katsovalle palvelulle.

Se voisi toimia samalla idealla kuin ne palvelut, joissa käyttäjä vastaa kysymyksiin ja sen perusteella palvelu arvioi odotettavissa olevan eliniän.

Tämä palvelu vain veisi idean paljon pidemmälle. Se hyödyntäisi kaikkea olemassa olevaa tutkimustietoa ja kertoisi sen perusteella reaaliaikaisesti käyttäjälle, miten kukin elämässä tehty valinta vaikuttaa omaan ja yhteiskunnan tulevaisuuteen.

Aikuisille se kertoisi, kuinka paljon kukin poltettu savuke tai syöty karkkipussi lyhentäisi elinikää. Koululaisille se muistuttaisi, miten mikin koenumero ja opiskelupaikan valinta vaikuttaisi tulevan elämän suuntaan. Asuntoa ostavalle se kertoisi, miten kyseisen asunnon hinta todennäköisesti kehittyy sillä asuinalueella. Ja niin edelleen. Kaiken idea olisi, että tieteellisesti tutkittu tieto tuotaisiin räätälöitynä ja merkityksellisenä ihmisten käyttöön.

Propellipäät, sitten ei muuta kuin koodaamaan!

Ei kestä kiittää.

Sami Rainisto on TM:n verkkopalvelusta vastaava toimituspäällikkö ja espoolainen perusfillaristi.

Pieni kuva

Ison-Britannian koululuokissa on alettu korvata perinteisiä osoitinkelloja digitaalisilla kelloja, kertoo The Telegraph.

Rehtorien yhdistyksessä on havaittu, että digitaalisiin kelloihin tottuneet teinit eivät enää osaa määrittää aikaa viisarikellosta. Oi aikoja!

1,7

iso numero

Näin monta miljardia tähteä on Euroopan avaruusjärjestön Gaia-satelliitin uudessa kartassa.