tekniikan makasiini

KOONNeeT ilpo salonen ja saga wiklund | makasiini@tekniikanmaailma.fi

tekniikan makasiini

KOONNeeT ilpo salonen ja saga wiklund | makasiini@tekniikanmaailma.fi

näkijä hanna tuomisto

soluista ruokaa

elintarviketeknologia Keinolihan tuloa kauppoihin pitää odottaa, mutta soluviljellyt ruoan ainesosat, kuten mikrobien avulla tuotetut proteiinit, tulevat vähitellen osaksi ruoantuotantoa.

vuosi 2023

”­suomen markkinoille tulee maitoa ja munanvalkuaista korvaavia proteiineja, jotka on tuotettu hiivan tai sienen avulla. Mikrobien avulla valmistetaan proteiineja jo nyt lääketeollisuudessa. Yhdysvalloissa teknologiaa sovelletaan elintarvikkeisiin: hiivan avulla tuotettua hemiproteiinia käytetään antamaan lihaisaa makua impossible burger -kasvishampurilaiseen. Soluviljellyn ­ruoan tulo EU-markkinoille vaatii vielä lakimuutoksia.”

vuosi 2028

­”ensimmäiset keinolihatuotteet saapuvat markkinoille. Ne ovat todennäköisesti makkaran tapaisia, prosessoituja tuotteita, jotka sisältävät vain pieniä määriä keinolihaa. Keinolihaa valmistetaan kudosviljelyteknologioiden avulla eläinperäisistä soluista, joten keinoliha voisi teoriassa olla täysin tavanomaisen lihan kaltaista. Keinolihan suuren mittakaavan tuotantoon liittyy kuitenkin vielä monia haasteita, ja menetelmä on kallis.”

vuosi 2033

­”Keinoliha on vallannut pienen markkinaosuuden, mutta tavallinen liha on yhä valtavirtaa. Keinolihan menestyksen suurin este on sen kalleus. Lihan terveysvaikutukset sekä tuotannon etiikka ja ympäristökysymykset saavat kuitenkin osan väestöstä suosimaan vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä. Uudet kasviperäiset ja solukasvatetut lihankorvikkeet valtaavat alaa. Mikrobien avulla tuotettujen proteiinien valmistus yleistyy.”

kuka?

Tutkija Hanna Tuomisto työskentelee Helsingin yliopiston alaisessa Mikkelin Ruralia-instituutissa. Hän tutkii muun muassa maatalouden ympäristövaikutuksia ja uusia ruoantuotantoteknologioita.

kuka?

Tutkija Hanna Tuomisto työskentelee Helsingin yliopiston alaisessa Mikkelin Ruralia-instituutissa. Hän tutkii muun muassa maatalouden ympäristövaikutuksia ja uusia ruoantuotantoteknologioita.