Postilaatikko
postilaatikko@tekniikanmaailma.fi
Postiosoite: TM/Postilaatikko, Esterinportti 1, 00015 Otavamedia • Toimitus pidättää itselleen oikeuden tarvittaessa lyhentää kirjeitä

Törkimysten maailmassa

Maamme suurimmassa päivälehdessä eräs julkisuuden henkilö taivasteli sitä, että lyhyen ajan sisällä hänen pysäköityä ajoneuvoaan on kolhittu kolme kertaa, mutta vaurion aiheuttaneet ovat poistuneet paikalta henkilötietojaan jättämättä. Joka kerta hän on tehnyt poliisille rikosilmoituksen.

Minä muistelen lehdessänne olleen artikkelin, jonka mukaan moinen toiminta eli poistuminen on aivan laillista. Mitä hyötyä rikosilmoituksesta on?

”Ollaan unionissa”

Lehtemme numerossa 19/2014 käsittelimme aukeaman artikkelissa korkeimman oikeuden 24.9.2014 antamaa päätöstä vastaavasta asiasta. Vaikka lakikirjassa (TLL 59 §) muuta lukeekin, kolaripaikalta poistuminen ilmoituksia tekemättä ei Suomessa enää ole rikos. Olemme luovuttaneet osa päätösvaltaamme EU:lle.

Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 14 artiklan 3 kappaleen g-kohdan mukaan rikossyytteitä tutkittaessa ketään ei saa pakottaa todistamaan itseään vastaan tai tunnustamaan omaa syyllisyyttään. Edellä mainitussa lainkohdassa ei ole nimenomaista säännöstä tästä niin sanotusta itsekriminointisuojasta, mutta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytännön mukaan se periaatteessa kuuluu ihmisoikeussopimuksen 6. artiklaan.

Tällainen uusi linja on sopusoinnussa vuosikymmeniä Suomessa noudatetun kanssa. Rikoksen tekijän tai siitä epäillyn etuja on huomioitu monin tavoin, rikoksen kohteen etujen parantamiseen kiinnostusta on huonosti.

Rikosilmoituksen tekeminen kolaripakotilanteissa ei ole turha. Jos tekijä tavoitetaan, hän on syyllinen itse törmäykseen. Toinen peruste on korvauksen hakeminen vakuutuksesta.

Uusi vakuutuslaki astui voimaan tämän vuoden alusta. Sen tiedottamisessa on useammalla taholla annettu aivan väärä kuva tuntemattomaksi jääneen ajoneuvon aiheuttaman vahingon korvaamisesta. Ei tämä asia ole miksikään muuttunut.

Tuntemattoman ajoneuvon aiheuttamaa esinevahinkoa ei edelleenkään korvaa kukaan.

Liikennevakuutuskeskus korvaa vain tuntemattomien ajoneuvojen aiheuttamat henkilövahingot ja merkittävän henkilövahingon yhteydessä syntyneet esinevahingot. Tietyt eläinvahingot ovat vielä asia erikseen.

Jotta korvaaja tuntemattoman ajoneuvon aiheuttamaan esinevahinkoon olisi olemassa, siitä pitää huolehtia liikennevakuutuksen lisävakuutuksella - kaskolla. Toisin sanoen maksaa etukäteen rahalla sen, minkä kolaripaikalta paennut aiheuttaa.

Olavi Lempinen

Nfc-maksukorttien suojauksesta

Helsingin Sanomat referoi (7.4.) TM:n numerossa 7 ollutta artikkelia ”Vaara vaanii lähimaksussa!”

Artikkelissa kirjoititte, että lompakossa olevan maksukortin laittoman etäluennan voi estää yksinkertaisesti vuoraamalla lompakko ohuella metallifoliolla.

HS:n jutussa korttipalveluyhtiön edustaja sen sijaan totesi, ettei nfc-maksukorttien suojaaminen foliolla tai metallikotelolla ole tarpeen, koska jo kaksi korttia samassa lompakossa estää korttien hakkeroinnin. Onko asian laita näin?

Tuleva foliohattuko?

Jos saman nfc-lukulaitteen lähelle viedään yhtä aikaa kaksi maksukorttia tai useampi, nfc-järjestelmä joko estää kaikkien korttien tiliveloitukset tai pyytää maksajaa valitsemaan maksupäätteestä veloitettavan tilin. Järjestelmään kuuluu myös lähiluennan priorisointi, jolla ilman pin-koodia tapahtuva veloitus kohdistuu eri korttien tileihin halutussa järjestyksessä. Priorisointitoimintoa tarvitaan, jos ensisijaisen korttitilin saldo on nolla ja veloituksen halutaan kohdistuvan toiseen, saldolliseen tiliin. Täyttä varmuutta ei ole siitä, että kaksi korttia suojaisi lompakon.

Leo Backman

Oikaisuja

TM 10/17 -numeron puhelinvertailun loppuarvostelussa kerrottiin, että OnePlus 3T Midnight Black –puhelimessa voi käyttää kahta sim-korttia, joista toisen simin saa tarvittaessa vaihdettua muistikortiksi. Väite ei pidä paikkaansa; OnePlus 3T -puhelimissa ei ole paikkaa lisämuistille.

Pahoittelemme virhettä.

Toimitus

TM 10/17 -numeron Velleman 3D -tulostintestin yhteystiedoissa mainittu Radioduo Oy:n puhelinnumero oli väärä. Oikea numero on 0400 461 488.

Pahoittelemme virhettä.

Toimitus

Tekniikan Maailman lukijat vastaavat

Onko uni lääkettä mielelle ja keholle?

”Ehdottomasti. Henkinen vireys ja yleensä aktiivisuus ovat suorassa suhteessa virkeyteen.”

”Ehdottomasti. Unen aikana aivot rentoutuvat.”

”On, herätessäni olen joskus huomannut, että olen löytänyt unessa ratkaisun tekniseen/tieteelliseen ongelmaan, jota olen turhaan yrittänyt ratkaista koko edellisen päivän.”

”Ei ehkä niinkään lääkettä, vaan ennakoivaa huoltoa.”

”On! Kun sitä vain saisi tarpeeksi.”

Keskustelua
Osallistu keskusteluun TM:n verkkosivuilla osoitteessa: tekniikanmaailma.fi/keskustelu/

1 km/h:n ylinopeusmaksu herättää vastustusta

”Nykyisinkin osa autoilijoista ajaa ’varmuuden vuoksi’ ja/tai mittarivirheen takia selvästi alle rajoitusnopeuden ja kerää peräänsä pitkiä autojonoja. Jos sakotus alkaa heti pienestäkin rajoituksen ylityksestä, kaikki alkavat ajaa 5–10 km/h nykyistä hitaammin.”

bittivirhe

”Ihan hyvin voisi olla nollatoleranssi. Toki nopeusrajoituksiakin pitäisi sitten nostaa jonkin verran samalla.”

juono

Hallitus tukee Iitin formularadan rakentamista 17,5 miljoonalla

”Tukea saa milloin mikäkin hanke, mutta jos ajatellaan suomalaista urheilumenestystä, niin juuri moottoriurheilu on yksi vahvimmista lajeistamme jääkiekon ohella.”

recra

”Tähänkään saakka menestykseen ei ole tarvittu valtion tukea, niin miksi nyt? Moottoriurheilulla ei ole kansanterveydellistä merkitystä, kuten vaikka jääkiekolla tai yleisurheilulla. Lisäksi, tuo kyseinen rata tulee olemaan vain harvojen herkkua.”

pasi3