50 vuotta sitten

KOONNUT Matti Korjula | TM:n silloinen päätoimittaja

50 vuotta sitten

KOONNUT Matti Korjula | TM:n silloinen päätoimittaja

RAKETTI AUTON HÄTÄJARRUKSI

SUOMALAINEN KEKSIJÄ EHDOTTAA

Jokainen tietää, miten varovasti auton jarrua on poljettava, jotta ei liukkaalla ylitettäisi mitätöntä kitkakerrointa (n. 0,1) pyörän ja jäisen tienpinnan välillä. Hyvissäkin olosuhteissa syntyy tilanteita, joissa jarruilta vaadittaisiin lisätehoa onnettomuuden välttämiseksi, vaikka kitkakerroin olisi lähellä arvoa 1.

Ratkaisuksi on keksijä Jalmari Virkki esittänyt ”reaktiojarrutusta”, jossa auton kulkusuuntaa vastaan suunnataan suihku kaasumaisia aineita. Eli raketin työntövoimaa käytettäisiin auton pysäyttämiseen.

Lukija varmaan epäilee, mahtaako löytyä pientä laitteistoa, jolla riittävä työntövoima saataisiin aikaan. Vastaus on myönteinen.

Esimerkiksi 150 litran painepullosta, jossa on ilmaa 150 atyn paineessa, saadaan helposti 400 kp jarruttava voima sekunnin ajaksi. Pullossa olisi ilmaa 25–30 kg, josta 20 kg virtaisi ulos nopeudella 200 m/s.

Tämä vastaa käytännössä kitkakerrointa 0,4 tuhatkiloiselle autolle eli täyttä jarrutustehoa soratiellä. Jarrutustehon lisäys olisi moninkertainen liukkaissa olosuhteissa.

Jukka Tervamäki

Avustajamme oli lentotekniikan DI, joka pohti jutussaan rakettijarrutuksen käyttömahdollisuuksia eri kannoilta. Lentokoneissahan käytetään vastaavanlaista menetelmää lyhentämään laskeutumiskiitoa reversseillä kääntämällä joko moottorin suihkun tai potkurin lapakulmat toisinpäin.

Vastaaja puhelimeen

Minulla on sellainen työ, johon kuuluu puhelinpäivystystä. Tarkoitus on rakentaa parin magnetofonin avulla sellainen aparaatti, joka vastaisi puhelimeen ja ottaisi sanomat vastaan.

Puuttuu vaan kaavat, miten laite toimii ja miten kytkennät suoritetaan. Jos teillä ei ole tällaisia kaavoja, niin mistä voin ne saada.

MATTI SUOMELA, SUOMENKYLÄ

Automaattisen puhelinvastaajan sähköinen rakenne riippuu käytetyistä nauhureista. Liitännät ja ulkoiset ohjaukset eroavat suuresti eri valmistajien laitteissa.

Tapauksessanne tuskin löytyy valmista kytkentäkaaviota. Laitteet on suunniteltava itse.

Kehoitamme lisäksi tiedustelemaan paikalliselta puhelinlaitokselta heidän mielipidettään, koska puhelinlaitokset kieltävät yleensä omavalmisteisten laitteiden käytön puhelinverkoissaan. Valmiina puhelinvastaajia on saatavana alan liikkeiltä.

REIJO R. LAINE

Silloiseen lankapuhelimien aikaan automaattinen vastaaja oli harvinaisuus. Edes TM:n toimituksessa ei ollut sellaista. Palstalla asiantuntijamme vastasivat sellaisiin lukijoiden kysymyksiin, joilla katsoimme olevan yleistä teknistä mielenkiintoa.

Palkintoja, paperirahaa ja pullonkorkkeja eli taistelu kuluttajan sielusta

Monissa maissa postimyyntiliike on saavuttanut laajan suosion. Tämä siksi, että tavara voidaan markkinoida kuluttajalle melko suoraan ja samalla edullisesti.

Meillä postimyynti sai alkunsa sellaisilla tuotteilla, joiden myynnissä käytettiin hyväksi ihmisten ujoutta. Tavara toimitettiin postitse huomiota herättämättä ja toimitetaan vieläkin.

Tällainen myynti on luku erikseen. Varsinainen postimyynti perustuu toiselle pohjalle, edulliseen hintaan, jäähän siitä monta kaupankäynnin menoerää pois.

Postimyyntiliike voi myydä tavarat jopa 30 % edullisemmin kuin vähittäisliike. Sen varjopuolena on se, ettei ostaja voi tutkia tilaamaansa tavaraa, ennen kuin hän on saanut sen postin kautta itselleen. Tällaisen liikemuodon menestyminen riippuukin siitä, millaisia tuotteita se myy. Kuluttajan luottamus on perusedellytys.

Suurimpia menoeriä postimyynnissä ovat mainonta ja tuoteluettelot. Valmistajalle suora myynti perustuu suurempaan riskiin kuin keskusliikkeitä käyttäen.

Avustajamme oli agronomi, jolla oli kokemusta kaupankäynnin kiemuroista. Hän paljasti jutussaan eri myyntikikkoja ja hinnanmuodostuksen, kun tavara siirtyy välikäsien kautta valmistajalta kuluttajalle. Valikoin malliksi kappaleen silloin yleistyvästä postimyynnistä, joka viitoitti tietä nykyiselle nettikaupalle.

Nykyaikaistettu laatikkokamera

Polaroid-kamerat ovat olleet maassamme myynnissä jo kymmenisen vuotta. Kalliihkon hinnan vuoksi suosio on ollut vähäinen.

Uutta Swingeriä suunniteltaessa on pyrkimyksenä ollut mahdollisimman huokea Polaroid-filmiä käyttävä kamera. Se palvelee parhaiten tavallista näppäilijää, jolle kuvien nopea valmistuminen on välttämätöntä.

Linjakkaasta muotoilusta huolimatta Swinger on puhdas laatikkokamera yksilinssisine kiinteätarkenteisine objektiiveineen ja läppäsulkimineen, jossa on vain yksi nopeus. Näppäilykäyttöön kuvien tarkkuus riittää muttei täytä vaateliaamman valokuvaajan toiveita.

Antti Mattila

Swingerillä sai vain mustavalkoisia pikakuvia. Laite maksoi noin 150 euroa ja kahdeksan kuvan filmirulla 14 euroa. Kirjoittaja oli TM:n toimittaja.

Lue näköislehtenä tekniikanmaailma.fi

TM 10/1967

Lue näköislehtenä tekniikanmaailma.fi

TM 10/1967