Pikakoe

Mustang electric -sähkösavustin

Pikakoe

Mustang electric -sähkösavustin

Sähköinen kaappisavustin

savustus tuli terasseille ja parvekkeille putkimallisten sähkösavustimien myötä. Herkut kyllä valmistuvat sähkösavustimella nopeasti, mutta tehokkaan sähkövastuksen kärventämät lastut voivat tehdä kalafileestä kitkerää. Perinteisellä puulämmitteisellä savustimella valmistusprosessi on sitä vastoin pitkä ja lopputuloksesta voi odottaa mehevää ja tasasavuista.

Mustangin kaappimallinen sähkösavustin asettunee putkimallin ja puulämmitteisen välimaastoon. Mustangilla savustusprosessi on pitkä kuten puulämmitteisellä. Putkimallisessa sähkösavustimessa voi olla jopa 1 200 watin lämmitysvastus. Kaappimallin lämmitysteho on vain 650 wattia, vaikka savustustila on neljä kertaa suurempi. Laite kypsentää kalan ja lihan rauhallisemmin.

Mustang-savustin on yllättävän tilava ja siinä on neljä savustusritilää sekä pohjapelti, josta rasva ohjautuu kaapin ulkopuolelle keräilykippoon. Lisäksi laitteessa on vesiastia savustettavan ruoan kosteutukseen ja savustuslastujen lisäyskauha.

Savustimen sähkövastus savustaa astiassa olevia lastuja yläpuolelta. Digitaalisesta ohjauspaneelista voi säätää halutun lämpötilan ja turvallisuutta lisäävän savustusajan.

Laitteen käyttökuntoon saattaminen on nopeaa. Lastuja voi lisätä kohtuullisen kätevästi myös savustuksen aikana, mikä onkin välttämätöntä. Käyttöönotettaessa savustin tulee esilämmittää tyhjänä ja sinne on laitettava myös annos lastuja savustumaan, jotta saadaan oikeat olosuhteet jatkotoimille.

Koesavustuksessa hifistely jäi sikseen. Koekappaleena toimi reilun kilon painava nieriä, joka savustettiin leppälastuilla. Savustimen lämpötilaksi asetettiin 100 °C ja kunnollisen savunmuodostuksen käynnistyttyä savustusajaksi valittiin tunti ja 20 minuuttia. Kala nostettiin ritilälle ja sen alapuolelle asetettiin vedellä täytetty astia. Sähkövastuksella savunmuodostus oli aika kiivasta ja varsinkin pieniä lastuja joutui lisäämään kourallisen parinkymmenen minuutin välein.

Savustimeen sijoitettiin erillinen lämpömittari, joka näytti kalan vierellä 110 °C:n lämpötilaa, vaikka laitteen asetuslämpötila oli 100 °C. Asetus pudotettiin 90 °C:een, mutta savustusaika pidettiin ennallaan. Kalaan saatiin mukava savuaromi, mutta kypsyysaste jäi piirun liian vetiseksi. Kosteuttavan vesiastian voi jättää lohikalaa savustettaessa pois ja kaapissa olevan ilmanvaihtoventtiilin auki.

Laitteella savustettiin myös 1,5 kilon porsaanpaisti. Kokkiblogeja lukiessa kuulostaa siltä, että marinointi oikeanlaisten savustuslastujen valinnan ohella lähentelee lähinnä mytologisia mittasuhteita, jolloin kaupan valmismarinadipaistin käyttäminen on pyhäinhäväistys. Tästä piittaamatta valmismarinadissa muhinut liha sai lämpötila-asetukseksi 90 °C ja savustusajaksi peräti 3,5 tuntia. Pitkässä savustusprosessissa työllisti lastujen lisääminen, jota joutui tekemään puolen tunnin välein.

Määräajan kuluttua savustimesta nostettiin ulos kauniin ruskeaksi paahtunut paisti. On makuasia nauttiiko paistin lämpimänä tai kylmänä. Ainakin jääkaapissa viilenneen savupaistin maku oli makuhermoja kutitteleva – murea possu terävöitettynä leppäsavun makealla aromilla. Tähän ei putkisavustin pystyisi.

Mustang-savustin tuottaa savua siinä määrin, että sitä ei tule käyttää kerrostaloparvekkeella. Kaappi myös tervaantuu sisäpuolelta käytössä, ja laitteen puhtaana pitäminen on työlästä. Suurehkon savustimen talvisäilytys vaatii varastotilaa. Laitteen toimitukseen sisältyvä huppu on kesäkauden pikaseisokeissa erinomainen.

Hyvää

• lämpötilan säätö

• savustus­kapasiteetti

• savustusajan valinta

Huonoa

• lastujen kulutus

• savustuslastu­laatikon rakenne

Mustang electric

Edustaja: www.mustang-grill.eu

Hinta: 240 €

Mitat (s x l x k): 35 x 45 x 75 cm

Teho: 650 W

Hyvää

• lämpötilan säätö

• savustus­kapasiteetti

• savustusajan valinta

Huonoa

• lastujen kulutus

• savustuslastu­laatikon rakenne

Mustang electric

Edustaja: www.mustang-grill.eu

Hinta: 240 €

Mitat (s x l x k): 35 x 45 x 75 cm

Teho: 650 W