Testi

F-Secure Freedome VPN -turvapalvelu

Testi

F-Secure Freedome VPN -turvapalvelu

Turvallisesti nettiin mistä vain

Hyödynnä ilmaiset wifi-palvelupisteet turvallisesti. Pätevä vpn-palvelu suojaa luottamukselliset tietosi ja kiertää palveluiden maarajoituksia.

Matkan päällä tulee usein tarve päästä nettiin. Sylimikro löytää helposti ilmaisen niin sanotun avoimen wlan-verkon ja sen kautta oikein rivakan nettiyhteyden. Kirjaudut erilaisiin internetin palveluihin. Tilaat verkkokaupoista tuotteita. Luet ja lähetät sähköposteja, joissa on luottamuksellisia tietoja. Jonkin ajan kuluttua ystävät ihmettelevät omituisia viestejäsi, joita et ole itse lähettänyt. Luottokorttilaskussa näkyy ostoksia, joita et ole itse tehnyt. Tämä on vasta alkua härskin identiteettivarkauden uhrille.

Turvaa ilmainen nettiyhteys

Lukemattomat tahot tarjoavat asiakkaille ja vieraille nettiyhteyden veloituksetta. Voiko palvelun ylläpitäjän rehellisyyteen, hänen tietoturvataitoihinsa ja takahuoneen järjestelmään luottaa?

Salasanat ja muut yksityistiedot voivat vuotaa rikolliselle, vaikka wlan-palvelun tarjoaja on rehellinen. Avoimen wlan-verkon tietoliikennettä on nimittäin helppoa salakuunnella netistä ilmaiseksi ladattavilla ohjelmilla. Rikollinen voi myös perustaa langattoman kaappariverkon, jolla on sama nimi kuin aidolla. Uhrin tietokone kytkeytyy kaappariin, jos sen signaali on aitoa voimakkaampi.

Wlan-verkon salakuuntelija vetää vesiperän, jos päätelaitteen tietoliikenne salataan esimerkiksi ssl-tekniikalla. Ssl-suojatun sivuston tunnistaa osoitteen alkuosan tekstistä ”https”. Turva ei sittenkään ole aivan aukoton. Petollinen nimipalvelu voi ohjata pahaa aavistamattoman uhrin aidon näköiselle valesivustolle, joka nappaa rahanarvoiset yksityistiedot.

Ongelmiin on onneksi tehokas ratkaisu, vpn-tekniikka (Virtual Private Network).

Päätteen vpn-sovellus kytkeytyy vpn-palvelun yhteyspisteeseen eli palvelimeen, jonka kautta bitit jatkavat web-sivustoille, sähköpostiin ja muihin tavallisiin internetin palveluihin. Salakuuntelijat eivät saa tolkkua päätteen ja yhteyspisteen välisestä tietoliikenteestä, joka suojataan monimutkaisella kryptografisella tekniikalla.

Vapaasti valittava yhdyspiste

Tilaaja voi valita mieleisensä yhdyspisteen, joita tunnetuimmilla vpn-palveluiden tarjoajilla on kymmenittäin eri maissa ja eri mantereilla. Jos yhdyspiste on esimerkiksi Britanniassa, verkkopalvelut luulevat, että pääte on Britanniassa.

Ominaisuutta voi hyödyntää palveluiden maarajoitusten kiertämiseen. Esimerkiksi Espanjassa lomaileva katselee Suomessa sijaitsevan yhdyspisteen kautta Yleisradion Areenan sellaisia ohjelmia, joita ei muuten voi katsella ulkomailla. BBC:n maarajoitettuja ohjelmia voi katsella Britanniassa sijaitsevan vpn-yhdyspisteen kautta. Sen sijaan esimerkiksi ulkomaisten Netflix-palveluiden käyttö ei nykyisin yleensä onnistu.

Kiinan-matkailija pääsee vpn:llä sikäläisen valtiollisen palomuurin läpi länsimaisiin verkkopalveluihin. Joissakin Lähi-Idän maissa ja Pohjois-Koreassa vpn:n käyttö on sen sijaan kiellettyä.

Auttaa suojaamisessa

Halusimme selvittää vpn-palvelun toimintaa, hyötyjä ja sopivuutta tavalliselle kuluttajalle. Poimimme testattavaksi F-Secure Freedome VPN -palvelun ja -sovelluksen. Freedome auttaa valmistajan mukaan suojaamaan tilaajan yksityisyyttä. Katsoimme tarkemmin, mistä on kysymys, ja miten suojaus toteutetaan.

Lukuisat internetin sivustot, palveluntarjoajat ja mainostajat pyrkivät profiloimaan palvelun käyttäjän eli hankkimaan hänestä mahdollisimman paljon tietoa. Joskus profilointi auttaa tekemään palvelusta paremmin käyttäjälle sopivan. Profiloinnin päätarkoitus on silti valita mahdollisimman houkuttelevia mainoksia. Profilointia on mahdollista hyödyntää myös rikollisiin tarkoituksiin.

Kodin laajakaistaliittymän ip-osoite pysyy samana jopa kuukausia. Mainostajat hyödyntävät ip-osoitetta profilointiin, vertaisverkkojen kyttääjät jopa käyttäjien tunnistamiseen. Vpn estää ip-seurannan, sillä päätelaitteen todellinen ip-osoite ei näy seuraajalle, ja yhdyspisteen ip-osoite vaihtuu vähintään jokaisella istuntokerralla.

Www-sivu saa erilaisia tiedonmurusia vierailijan selaimelta ip-osoitteen lisäksi. Esimerkiksi lyhyt vierailu ”ilmaisella” www-sivustolla voi luoda päätelaitteeseen kymmenittäin seurantaevästeitä. Freedome kirjasi tuhansia torjuttuja seurantayrityksiä muutamassa päivässä. Eräälle ahkeralle surffaajalle 175 gigatavun nettiliikenne tuotti vuodessa lähes 175 000 seurantayritystä.

Freedome tarkistaa verkkosivuston maineen ja estää pääsyn haitalliselle sivustolle. Palvelu huomaa myös, jos Android-laitteeseen yrittää ladata haitalliseksi todetun sovelluksen. Freedomen käyttöönotto Windows-tietokoneeseen, Android-matkapuhelimeen ja iPad-tablettiin sujui muutamassa minuutissa.

F-Secure Freedome VPN on helppo ja monipuolinen vpn-palvelu tietokoneeseen, tablettiin ja älypuhelimeen.

Hyvä suorituskyky

Videoiden suoratoisto ja muut verkkopalvelut toimivat käyttökokeissa moitteettomasti Freedomen kautta. Sähköpostin lähettäminen onnistui vasta, kun määrityksiin tehtiin ohjeiden mukainen muutos. Ookla Speedtest.net -ohjelman suuntaa-antavien lukemien mukaan vpn kasvattaa latensseja eli vasteaikoja jonkin verran, ja vikkelän yhteyden nopeuskin hitusen hidastuu. Tavallinen netin käyttäjä tuskin huomaa kasvaneita latensseja ja hidastumisia.

Speedtest.net-mittarin mukaan testilaajakaistaliittymän ping-viive on 810 millisekuntia, nopeus liittymään 109 ja nettiin 9,9 megabittiä sekunnissa ilman vpn:ää. Freedomen Espoon yhdyspisteen lukemat olivat 2328 ms, 101108 ja 9,2 megabittiä sekunnissa. Lontoon yhdyspisteen kautta lukemat olivat 44 ms, 101 ja 9,2 megabittiä sekunnissa.

Hyvää

• helppo käyttöönotto ja käyttö

• monipuolinen

Huonoa

• toimii vain F-Securen palvelimien kanssa

• ei Windows Phonelle

F-Secure Freedome VPN

Edustaja: F-Secure, www.f-secure.fi

Hintaluokka: 19 € yhdelle, 25 € kolmelle ja 50 € viidelle laitteelle vuodessa.

Yhteyskäytäntö: F-Secure

Tuetut ympäristöt: Windows, Mac OS/X, Android, iOS, Fire OS

Ominaisuudet: Vpn-palvelu ja -sovellus, 27 yhdyspistettä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa, seurannan esto, selauksen suojaus ja haitallisten sovellusten tunnistus Android-laitteille.

Hyvää

• helppo käyttöönotto ja käyttö

• monipuolinen

Huonoa

• toimii vain F-Securen palvelimien kanssa

• ei Windows Phonelle

F-Secure Freedome VPN

Edustaja: F-Secure, www.f-secure.fi

Hintaluokka: 19 € yhdelle, 25 € kolmelle ja 50 € viidelle laitteelle vuodessa.

Yhteyskäytäntö: F-Secure

Tuetut ympäristöt: Windows, Mac OS/X, Android, iOS, Fire OS

Ominaisuudet: Vpn-palvelu ja -sovellus, 27 yhdyspistettä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa, seurannan esto, selauksen suojaus ja haitallisten sovellusten tunnistus Android-laitteille.