TESTI
Logitech G502 Proteus Core -pelihiiri

Marginaali-ilmiö

Kun taitoerot ovat pieniä, erot pelivälineissä voivat olla suuria. Siksi vaativa pelaaja maksaa hiirestään tavallista enemmän.

TOMI HEINVUO

Siinä missä valtaosa on tyytyväisiä tietokoneen mukana tulleeseen hiireen, pelaaja nyrpistelee helposti nokkaansa. Ihmekös tuo. Kyllä välineiden pitää olla kunnossa.

Paljon työkseen kirjoittava arvostaa tietysti mekaanisen näppäimistön tuhtia sormivastetta, kun taas paljon huvikseen pelaava satsaa näppäimistön ohella myös hiireen. Niinpä kaupan tekniikkaosastolta löytääkin hiiriä parinkympin hintaluokasta aina satasen pahemmalle puolelle.

Testaamamme Logitech G502 Core maksaa noin 80 euroa. Se on sentään tuplasti tuhdimpaa tekoa kuin tyypillinen perushiiri, eikä sen käyttöominaisuuksissa ole parantamisen varaa.

Ensinnäkin, Logitech on perinteitä kunnioittava, noin 160 grammaa painava hännällinen rullahiiri. Hyvä näin. Langattomasta hiirestä ovat yleensä joko paristot lopussa, tai sitten yhteys rupeaa pätkimään juuri silloin, kun sen ei missään nimessä pitäisi. Tai sitten hiiren akkua on ladattava muutaman päivän välein, koska pelattaessa virtaa kuluu monin verroin työpöytänaksuttelua enemmän.

Tietyt perusasiat ovat siinäkin mielessä kunnossa, että sekä vasen että oikea korvapainike on erotettu toisistaan. Näin ollen molemmilla on oma mikrokytkimensä, minkä ansiosta tuntuma on yksioikoinen. Muun muassa kuulokkeet päässä pelattaessa tällainen on/off-tyyppinen näppivaste nousee arvoonsa, koska komento menee perille lihasmuistin kautta, vaikka äänitehoste tai seuraus näytöllä jäisikin muun toiminnan alle piiloon.

Lisäksi Logitechin rulla toimii käytännössä kahdella eri tavalla: joko pehmeästi vierittimenä tai napakkana kolmospainikkeena – tästä iso plussa, papukaijamerkki ja pusu päälle. Yleensähän tilanne on häilyvä eli jotakin tuolta väliltä mutta ei koskaan kunnolla kumpaakaan.

Muutoin käyttömukavuudesta sopii olla monta mieltä, sillä Logitech G502 Proteus Core on ensisijaisesti hiiri oikeakätisille. Lisäksi muhkea ja nappivoittoinen habitus voi joistakin tuntua turhan työläältä, kun taas niin sanotulla kouraotteella operoivat pelaajat suorastaan vannovat Logitechin nimeen, lähinnä ergonomiasyistä. Kun yhtä ja samaa peliä vääntää päivä toisensa jälkeen sairaalloisella rutiinilla, pienetkin erot kasvavat helposti suuriksi.

Valitettavasti ergonomia on kuitenkin testattava itse – ja usein kantapään tai pikemminkin kyynärpään kautta. Nimittäin hiiri kuin hiiri saattaa ensi alkuun vaikkapa kaupassa kokeiltuna tuntua vallankin tyköistuvalta ja miellyttävältä, mutta parin päivän naksuttelun jälkeen niskahartiaseudun orastava lihaksisto huutaa jo vapaapäivän perään.

Logitechia voi siis käyttömukavuutensa suhteen suositella varauksetta ainoastaan niille, jotka ovat jo ehtineet tottua ja tykästyä muotoiluun.

Mikäli makuasiat ja tottumiskysymykset työnnetään sivuun, G502 Proteus Core on silkkaa asiaa. Se osaa muun muassa optimoida itsensä kulloinkin käytettävän hiirimaton mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että alustan väripigmentillä tai materiaalilla ei ole suurempaa merkitystä optisen liiketunnistimen toimintaan, vaan toiminta on aina sulavaa ja viimeisen päälle erottelevaa. Optimointi kuitenkin edellyttää Logitech Gaming Software -varusohjelmiston asentamista.

Itse asiassa hiirelle on valmistajan toimesta ”mitattu” yli 40 G:n kiihtyvyyslukemia ja kuulemma yli 760 cm:n sekuntinopeuk­sia. Kerrassaan hienoa markkinointimateriaalia, eikö totta?

Niin tai näin, liiketunnistimen toimintaa saa säädettyä lennossa, aina ylettömän yliherkäksi asti (12 000 pistettä per tuuma). Tämä yhdessä tasapainottavien painopunnuksien ohella tekee G502:sta kieltämättä pätevän työkalun, oikeastaan peliin kuin peliin. Hiirulaista tulikin kokeiltua taktisissa ja nopeatempoisissa räiskintäpeleissä, sotastrategioissa sekä tuttuakin tutuimmissa roolinaksutteluissa. Logitech toimi koko ajan pettämättömän täsmällisesti.

Sen sijaan ohjelmoitaville lisänäppäimille, joita on yhteensä 11, ei löydetty alkuunkaan mielekästä käyttöä.

Niinpä kokonaisuutena käteen jää mekaanisesti asiallisesti rakennettu pelihiiri, jonka kumimainen pinnoite hylkii tehokkaasti hikitassuja. Toimivat yksityiskohdat kuten kestopäällystetty johto ja miellyttävä näppäinvaste vain parantavat laatuvaikutelmaa. Proteus Core on siis hintansa väärti.

LOGITECH G502 Proteus on erikoishiiri, jota laatutietoinen peliharrastaja osaa arvostaa. Sen tarkkuus pysyttelee esimerkillisenä oikeastaan minkälaisella alustalla hyvänsä, eikä näppäimien vasteesta tai rullan tuntumasta ole pahaa sanottavaa. Mutta valitettava tosiasia on silti se, että hiiren muotoilu sopii vain oikeakätisille, ja silloinkin käyttömukavuus jää lopulta puhtaasti makuasiaksi.

Hyvää

• Liiketarkkuus kaikissa oloissa

• Mikrokytkimien painallusvaste

Huonoa

• Muotoilun toimivuus yksilöllistä

Hyvää

• Liiketarkkuus kaikissa oloissa

• Mikrokytkimien painallusvaste

Huonoa

• Muotoilun toimivuus yksilöllistä