VERTAILU
Nelipolttimiset kaasugrillit sivukeittimellä 500-650 €

Isompaan nälkään

Isompaan nälkään

  Campingaz CastIron EXS4

  Cello Deli 410-13

  Landmann Avalon 12792

  Lucifer Diablo-4

  Mustang Miami

  Rebel Tribal 4i

Välillä tuntuu, ettei pihagrillissä ole koskaan tarpeeksi paistotilaa. Nelipolttimisilla sivukeitin­grilleillä laittaa kuitenkin ruokaa jo melkoiselle porukalle, eikä paistotehokaan lopu ihan heti kesken.

KYÖSTI ISOSAARI ja MARKO TOIVONEN  •  HANNU HÄYHÄ ja PEKKA NIEMINEN, kuvat

Grillirintamalla käy jo keväästä lähtien melkoinen vilske. Maahantuojien ja tukkuliikkeiden sisäänostajat yrittävät arvuutella, minkä koko- ja hintaluokan grillit ovat kesällä kotigrillaajien suosiossa. Ajatustenlukutaidon lisäksi myös pitkän aikavälin sääennusteista oltaisiin valmiita maksamaan sievoisiakin summia.

Samoihin kysymyksiin törmäsimme suunnitellessamme tämänkesäistä grillivertailuamme. Tiedossa toki oli, että suuntaus on koko ajan suurempiin ja paremmin varusteltuihin grilleihin. Toisaalta talouden epävarmat näkyvät saavat ihmiset pohtimaan, josko vähemmälläkin pärjäisi.

Grillejä valitessamme päädyimme pitkän pohdinnan jälkeen nelipolttimisiin sivukeitingrilleihin. Niistä löytyy tehoa ja monipuolisuutta isommankin perheen tai kohtalaisen kokoisen pihajuhlan ruoanlaittoon. Vaikka tehoa oli rutkasti, vertailugrillien hinta ei silti noussut kohtuuttoman kovaksi.

Pieneen hienosteluunkin oli tässä hintaluokassa jo varaa. Yhden grillin vakiovarustukseen kuuluu infrapunapoltin ja toiseen saisi hankittua lisävarusteena pitsakiven. Näistä erikoisuuksista huolimatta kyse on silti pitkälti perustason grilleistä.

Tehdyt rajaukset takasivat varsin kattavan merkkivalikoiman. Itse asiassa valinnanvaraa oli jopa niin paljon, että saimme vertailugrillien hintahaarukan sovitettua kohtalaisen kapeaksi. Ne myös edustavat malleja, joita myydään kotimaisten markkinoiden kokoon nähden merkittäviä määriä.

Sään osalta jouduimme nostamaan kuitenkin kädet pystyyn. Jotta vertailuohjelma saatiin riittävän kattavasti käyntiin, grillailut aloitettiin jo vapun tienoilla. Grillit pääsivät näin ollen todistamaan kykynsä lähes nollakeleistä aina hellelukemiin asti.

Maittavuus riippuu kokista

Ikuisuuskysymys kuuluu, kuinka maukasta ruokaa kullakin grillillä on mahdollista valmistaa. Vaihtelevat säät tekivät testaajille tässä asiassa suoranaisen palveluksen. Sahaavat sääolot muistuttivat kouriintuntuvasti siitä, että ruoanlaitossa on mukana monenlaisia muuttujia. Luotettavia makuarvioita on näin ollen vaikea, ellei peräti mahdoton antaa.

Jo ruoka-aineet muodostavat merkittävän virhelähteen. Ei ole mitään takeita esimerkiksi siitä, että tänään ostetut kanafileet ovat raaka-aineena yhtä tasalaatuisia kuin ensi viikolla myyntiin tulevat. Jopa samalta tiskiltä ostetuissa kasviksissa, vaikkapa kesäkurpitsoissa, on yksilöeroja.

Lisäksi huomasimme, että samalla grillillä tehdyissä testigrillauksissa ruoan maittavuus parani sitä mukaa, kun grilli tuli tutuksi. Parhaat tulokset saatiin yleensä silloin, kun oli jo aika edetä testiohjelmassa seuraavan grillin lämmittelyyn.

Yhtään liioittelematta voidaan todeta, että kotioloissa ainakin ensimmäinen kesä sujuu uuden grillin saloja opetellessa. Miten maittavaa ruokaa voidaan valmistaa, riippuu siis paljon siitä, kuinka hyvin grillinsä tuntee. Myös grillien käytettävyyskysymykset ovat monesti tärkeämpi makutekijä kuin esimerkiksi erot poltin- tai parilatyypeissä.

Kaikilla grilleillä onnistuu

Testeissämme keskityimme pääosin erilaisten perusruokien valmistukseen. Valikoima kehkeytyi yllättävän monipuoliseksi, joskin tietyt raaka-aineet muodostivat kaikilla grilleillä toistuvan vertailurungon. Liharuokia tehtiin kanan rintafileestä ja possunkyljyksistä sekä tietenkin makkarasta. Kasvispuolen päälinjan muodostivat paistetut perunat, maissi ja kesäkurpitsa.

Sivukeittimien perusurakka oli perunoiden keittäminen. Lisäksi niillä kypsenneltiin porkkanoita ja satunnaisesti myös purjoa. Keittimien ominaisuudet eivät suoraan vaikuta ruoan makuun, joten osa sivukeitintesteistä toteutettiin pelkästään vettä keittämällä.

Kaikessa ruoanlaitossa kävi selväksi, ettei nelipolttimisissa grilleissä ainakaan teho muodostunut kynnyskysymykseksi. Grillien noin 15 kilowatin täyttä pääpoltintehoa ei tarvittu kuin esilämmityksessä ja puhdistuskuumennuksissa. Varsinaisessa ruoanlaitossa säätimet oli kaikilla grilleillä käännettävä yleensä vajaateholle, jottei ruoka hiiltynyt.

Haluttaessa teho riitti jopa nopeisiin pintakypsennyksiin. Umpiparilalla oli näin ollen mahdollista tehdä esimerkiksi kypsyysasteeltaan halutunlaisia pihvejä. Sivukeittimissä keittotehojen vaatimattomuus oli sen sijaan enemmän sääntö kuin poikkeus.

Kestävyys koetuksella

Grillit toimitetaan asiakkaille yleensä kasaamattomina. Näin toimittiin myös vertailussamme. Testit alkoivat kokoamisohjeisiin tutustumisella sekä grillien kokoonpanolla. Vaikka kyse on kullekin grillille ainutkertaisesta tapahtumasta, sisällytimme käyttöönoton yhden arvosanan alakohdaksi.

Kasaamiseen on syytä varata aikaa. Jos sen jättää viime tinkaan, voi lopputuloksena olla, ettei juhlien alkaessa olekaan käytettävissä toimivaa grilliä. Vertailun työläimmän grillin kasaamiseen meni nimittäin kahdelta teknisesti suuntautuneelta mieheltä kaksi ja puoli tuntia. Yhtään grilleistä ei saatu tulille alle puoleen tuntiin.

Kokoonpanon jälkeen grilleihin kohdistuvat mekaaniset rasitukset jäävät yleensä varsin vähäisiksi. Välillä grillejä joudutaan kuitenkin siirtelemään sekä joskus myös nostelemaan. Näin kävi myös vertailumme aikana. Koska testejä tehtiin peräti kolmessa eri paikassa, grillit matkasivat kasattuinakin jonkinmoisia matkoja. Niinpä niiden rakenne joutui koetukselle, joka vastaa takuulla useamman kesän rasituksia kotipihalla.

Pääsääntöisesti grillit selvisivät rääkistä kunnialla. Satunnaisia syttyvyysongelmia, rakenteiden pieniä taipumia ja yksittäisten pulttien irtoamisia lukuun ottamatta ne säilyivät täydessä grillausterässä. Vertailun laitteille uskaltaa siis luvata kohtalaisen pitkää ikää.

VERTAILUMME perusteella reilulla 500 eurolla saa pihalleen pystyvän grillin. Asetettu ylähintaraja näkyi lähinnä hieman vaatimattomampana varusteluna. Ruoanlaittokyvyssä puutteet olivat selvästi vähäisempiä. Kaikki testaamamme grillit antavat edellytykset jopa suoranaisiin gurmeesuorituksiin.

KAASUPULLON paikka on grillaamisen aikana grillin ulkopuolella. Luciferin kaasuliitäntä ja kylkipellin reikä houkuttelevat kuitenkin tekemään kytkennän, jossa kaasupullo on pysyvästi grillitason alla olevassa kaapissa.

Kaasun kanssa tarkkana

KAASUGRILLIT voivat olla monelle ihmisille ainoa kosketus nestekaasun monipuoliseen maailmaan. Nestekaasun luonnetta ei näin ollen aina ymmärretä. Tämä aiheuttaa tiedostamatonta riskinottoa ja pahimmillaan jopa vaaratilanteita.

Nestekaasu on maakaasua raskaampaa, huoneenlämmössä kaasumaista hiilivetyä. Suomessa kuluttajille pulloissa myytävä nestekaasu koostuu pääosin propaanista. Syynä ovat sen paremmat talviominaisuudet. Muissa maissa nestekaasu voi olla propaania, butaania tai niiden seosta.

Energiasisällöltään nestekaasu on erinomaista polttoainetta. Kilogramma nestekaasua sisältää lähes 13 kW energiaa, eli jopa enemmän kuin bensiini. Varastointia ja kuljetusta varten kaasu nesteytetään noin kahdeksan baarin paineessa.

Paineistuksen ja helpon syttyvyyden vuoksi nestekaasua ei saa koskaan säilyttää lämpimässä paikassa tai suorassa auringonvalossa. Kaasupulloa ei saakaan sijoittaa grillaamisen ajaksi grillin kaappitilaan. Hyvä sijoituspaikka on grillin varjoisammalla puolella. Pulloa vaihdettaessa lähellä ei saa olla sytytyslähteitä.

Grillausten välillä pulloa on varastoitava turvallisesti pystyasennossa. Sen tulee olla lukitussa tilassa poissa asiattomien käsistä. Ullakko, kellari, maanalaiset tilat tai asuinhuoneet, joissa yövytään, ovat kuitenkin kiellettyjä säilytyspaikkoja.

Grillin nestekaasupullon saa kytkeä vain asianmukaisella, korkeintaan 1,2 metriä pitkällä letkulla ja 30 millibaarin käyttöpaineen varmistavalla paineenalentimella. Nestekaasulle tarkoitetun letkun tunnistaa oranssista värityksestä. Letku ja säädin on uusittava, jos niissä on pieniäkään vaurioita. Letkun on kestettävä taittaminen 180 asteen mutkalle ilman vähäisiäkään merkkejä murtumista.

Paineenalentimen ja grilliin liitokset on syytä tarkistaa aika ajoin. Vuototarkistuksia varten on saatavilla erityisiä vuotoilmaisinvaahtoja. Huolellisesti tehty vuototesti saippuavesiliuoksella ajaa kuitenkin saman asian.

Vaikka nestekaasu ja sen turvaohjeet olisivat entuudestaan tuttuja, grillin käyttöohjeiden perusteellista opiskelua ei saa unohtaa. Kaikissa vertailumme grilleissä on omat, vähintään tyydyttävät turvaohjeistukset. Niitä noudattamalla välttyy monilta ongelmilta.

Tekniikkaa
Arvosanat
Loppuarvostelu

  Campingaz CastIron EXS4

  Cello Deli 410-13

  Landmann Avalon 12792

  Lucifer Diablo-4

  Mustang Miami

  Rebel Tribal 4i

Tekniikkaa
Arvosanat
Loppuarvostelu

NÄIN TESTATTIIN


testiohjelma perustui pääosin käytännön testigrillauksiin sekä sivukeittimien käyttökokeisiin. Grillaukset muodostuivat vakioraaka-aineilla tehdystä testeistä. Niitä täydennettiin vapaamuotoisemmilla grillauskokeilla.

Käytännön kokeissa tehtyjen havaintojen varmistamiseksi grillien lämpöjakauma selvitettiin lämpökamerakuvauksin. Lämpömittauksissa käytettiin FLIR i7 -lämpökameraa sekä avustavana työkaluna käsikäyttöistä IR-lämpömittaria. Mittaukset tehtiin tyynissä ulko-olosuhteissa noin +25 °C:n lämpötilassa.

Lämpökamerakuvauksia varten grillien pääpolttimia käytettiin täydellä teholla grillin kansi kiinni niin kauan, ettei grillin lämpötilan havaittu enää nousevan. Tämä jälkeen kansi avattiin ja kamera kohdistettiin yläviistosta kohti paistotasoja sellaiselta etäisyydeltä, että koko grillaustaso mahtui kuva-alalle. Lämpökuva otettiin 60 sekunnin kuluttua kannen avaamisesta.

Grillien ulkomitat, paisto- ja lämpötasojen koot mitattiin tavanomaisesti. Tulokset on ilmoitettu tehollisina mittoina. Esimerkiksi huullosten alle jäävää paistotasoa ei ole otettu huomioon. Oviaukkojen tehollinen korkeus on mitattu niin, että se kertoo korkeimman mahdollisen kaasupullon, jonka saa aukosta kallistamatta grillin sisään säilytettäväksi. Grillien paino on ilmoitettu maahantuojien ilmoitusten mukaisena.

Ohje: Voit muuttaa loppuarvostelun painotuksia painoarvoprosenttia klikkaamalla. Painoarvojen yhteenlasketun summan on oltava 100, jotta yleisarvosanat asettuvat asteikolle 4-10.
ARVOSANAT Painoarvo (%) Campingaz Cello Landmann Lucifer Mustang Rebel
Käyttöönotto ja ohjekirja 5 7 8 8 8 7 9
Grillaus ja käytettävyys 40 9 8 7 7 8 8
Lämmön hallinta 20 8 9 9 9 8 9
Varustelu ja erityisominaisuudet 20 8 8 7 7 8 7
Puhdistettavuus 15 9 8 8 8 8 8
Yleisarvosana 100 8,5 8,2 7,6 7,6 8,0 8,1

ARVOSTELUPERUSTEET

GRILLIEN arvosanat perustuvat käytännön grillauksiin, muihin käyttökokemuksiin sekä mittauksiin ja lämpökamerakuvauksiin. Käytön helppoutta ja grillauksen mutkattomuutta pidettiin tärkeämpänä kuin huippuluokan ruoan­laitto-ominaisuuksia.

Käyttöönoton ja ohjekirjan arvosanassa arvioitiin, kuinka helppo grilli oli kasata kotoisilla työkaluilla. Arvosanaan vaikuttivat myös grillin käyttöohjeet. Niissä on annettu painoa sekä käytön ohjeistukseen että käyttöohjeiden selkeyteen ja käytettävyyteen.

Grillauksen ja käytettävyyden arvosanaan vaikuttivat lukuisat tekijät, kuten kannen ja kahvojen toiminta, sytytyksen helppous ja varmuus, paisto- ja lämpötasojen koko, reunat sekä käytettävyys ja rasva-astian toimivuus. Myös muilla kuin suoraan grillaukseen vaikuttavilla asioilla oli merkitystä arvosanaan. Näitä olivat muun muassa rakenteen tukevuus, grillin liikuteltavuus, lämmönjakopeltien, pariloiden ja ritilöiden paikoillaan pysyvyys sekä oviaukon tehollinen korkeus.

Lämmön hallinnan arvosanoihin vaikuttivat etenkin lämmön jakautuminen paistotasoilla sekä säätimien toiminta ja turvallisuus. Lisäksi otettiin kantaa sivukeittimen toimintaan, tehoon ja tuulisuojaukseen sekä lämpömittarin toimintaan ja luettavuuteen.

Varustelussa ja erikoisominaisuuksissa arvosanaan vaikuttivat kannen, ikkunoiden ja sivutasojen käytettävyyden lisäksi tavanomaiset lisävarusteet, kuten koukut, korkinavaimet ja seisontajarrut sekä niiden toimivuus. Lisäksi otettiin huomioon paistoalan muokkausmahdollisuudet. Lisäpisteitä sai muun muassa kaksipuolisesta parilasta, vaihtoehtoisista paistotasoista ja infrapunapolttimesta.

Puhdistettavuudessa arvostettiin tulipesän osien irrotettavuutta sekä konepesun ja metalliharjan käytön mahdollisuutta. Myös paistopintojen muu huollettavuus sekä grillin ulkopintojen helppo puhdistettavuus paransivat arvosanaa. Lisäksi arvosanaan vaikutti rasva-astian tyhjennyksen helppous.

Campingaz 
CastIron EXS4

Yleisarvosana: 8,5 ★★★★

Hyvää

• Grillaus ja käytettävyys

• Konepestävät osat

Huonoa

• Sivukeittimen säätimessä ei turvapykällystä

• Hidas kasata

Lue arvostelu

Maahantuoja: Kaasuvalo Oy, ­­ p­. (09) 868 9300, www.kaasuvalo.fi
Takuu: 3 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Suositushinta: 619 €

KÄYTTÖÖNOTOLTAAN vertailun työläin grilli myös painaa eniten, mutta rakenne on jämäkkä. Yksityiskohdat, kuten pyöristetyt sivutasot todistavat, että grilli on hyvin suunniteltu.

Emaloidut valurautaparilat toimivat hyvin. Avoparilan irrotettava kiekko, johon voi asettaa vaikkapa lisävarusteena saatavan pitsakiven, haittaa hieman lämmön tasaista jakautumista. Lämpötaso on vertailun kookkain ja kohoaa kantta nostettaessa.

Tehonsäätimiin saa paristokäyttöisen valon, joka on silkka ulkonäkökikka. Hyödyllisempää olisi, jos säätimissä olisi estopykälä tahatonta sulkemista varten. Sivukeittimen säätimessä ei ole lainkaan turvapykällystä, mikä aiheutti testien aikana jopa pienehkön vaaratilanteen.

Puhdistettavuudessa Campingazin konepestävät osat oikeuttavat hienoiseen pesäeroon muihin grilleihin. Jopa tulipesä on purettavissa, ja sen pellit voi pestä astianpesukoneessa. Piintynyt grillirasva ei tosin konepesussa välttämättä irtoa.

Cello 
Deli 410-13

Yleisarvosana: 8,2 ★★★

Hyvää

• Lämmön hallinta

• Hyvät pyörät

Huonoa

• Savuttaa satunnaisesti

• Paikoiltaan putoilevat lämmönjakopellit

Lue arvostelu

Maahantuoja: Rautakesko Oy, ­p. 010 53032, www.cello-info.com
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Suositushinta: 499 €

KASAUSVAIHEESSA Cellon hennot peltiosat herättivät epäilyjä, eivätkä hankaliin kohtiin pujoteltavat ruuvit suinkaan lisänneet laadukkuuden vaikutelmaa. Urakoinnin lopputuloksena syntyi kuitenkin yllättävän tukeva grilli.

Kokonaispaistopinta on vertailun suurin, mutta umpiparila on silti toiseksi kapein. Myös lämpötaso on hieman kapeahko. Se ei toisaalta haittaa grillaustasojen takaosien käyttöä. Kaikissa ruoan kanssa kosketuksissa olevissa pinnoissa Cello luottaa emalointiin.

Tehonsäätimet ovat asialliset, ja kannen lasi auttaa ruoan kypsymisen seurantaa. Alkuopettelussa tarkkailumahdollisuus voi olla tarpeen, sillä ritilätasojen alueelle muodostuu suurella teholla kuumia alueita, joiden hyödyntäminen vaati toteuttelua. Myös rasvan leimahtelu voi käydä hetkittäin haluttua rajummaksi.

Puhdistettavuus on grillien perustasoa. Ulkopinnoissa on tosin karheita alueita, joihin lika tarttuu tiukemmin. Toimiva rasvapelti ja erillinen keräyskuppi helpottavat puhdistustyötä.

Rebel 
Tribal 4i

Yleisarvosana: 8,1 ★★★

Hyvää

• Lämmön hallinta

• Parilan reunat

Huonoa

• Pienehkö paistoala

• Niukahko varustelu

Lue arvostelu

Maahantuoja: Oy FinnFlame Ab, p. (09) 525 9360, www.finnflame.fi
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Suositushinta: 649 €

OSIN esikasattuna myytävä Rebel saatiin käyttökuntoon pikaisesti. Kokonaisuus osoittautui tukevaksi, eikä esimerkiksi sivutasoissa havaittu notkumista. Muita grillejä pienemmät ulkomitat miellyttivät.

Näppärä koko tosin heijastuu paistopintoihin. Rebel ei ole yhtä avara kuin kilpakumppaninsa. Valurautaparilan korkeat reunat helpottavat paistoalan tehokasta hallintaa. Lämpötaso sijaitsee riittävän korkealla, joten se ei juuri haittaa paistotasojen käyttöä. Hieman alempi pääpoltinteho on sopusoinnussa paistopinta-alan kanssa.

Lämmönhallinnassa grilli pärjää asiallisesti, joskin parilan reunalle kehittyy helposti selvästi kuumempi kohta. Käyttökytkimet ovat toimivat ja täsmälliset, vaikkei sammutus tapahdukaan pykälittäin. Kokonaisuudessaan Rebel on yksi vertailun hallittavimmista.

Puhdistettavuudessa se ei mainittavasti poikkea vertailun peruskaartista. Erillistä rasvakuppia ei kuitenkaan ole, eikä matalareunaista rasvapeltiä parane päästää turhan täyteen.

Mustang 
Miami

Yleisarvosana: 8,0 ★★★

Hyvää

• Sivutasojen liukukannet

• Infrapunapoltin

Huonoa

• Onnahteleva sivukeittimen sytytys

• Paikoiltaan putoilevat lämmönjakopellit

Lue arvostelu

Maahantuoja: Tammer-Tukku Oy, p. (03) 252 1111, www.mustang-grill.eu
Takuu: 1 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Suositushinta: 599 €

PERIAATTEESSA nopeasti käyttöön otettavan Mustangin kasaamisessa aikaa tuhrautui huonojen sovitusten ja yhden pyörineen niittimutterin vuoksi. Myös teräväreunaiset ja notkuvat peltiosat herättivät epäilyjä. Hankaluuksista huolimatta lopputuloksena oli kohtalaisen jämäkkä grilli.

Valurautaiset paistotasot muodostavat mukavan kokoisen kokonaisuuden. Tasoissa on kuitenkin harmillista sivusuuntaista klappia, joka aiheuttaa ylimääräisiä rakoja. Teräksinen lämpötaso on kohtalaisen leveä eikä liiemmin haittaa paistopintojen käyttöä.

Tehonsäätimet ovat asialliset, mutta sytytys ei onnistu aina täydellisesti. Etenkin sivukeittimen sytytys osoittautui epäluotettavaksi. Lämmönhallintaa haittaa parilan selvästi toispuoleinen kuumentuminen. Infrapunapoltin tuo sen sijaan lisäarvoa.

Puhtaanapidon osalta Mustangin sileät teräspinnat ovat kiitolliset. Rasvapelti on kuitenkin turhan matalareunainen, ja infrapunapolttimien alla killuva rasvakuppi putoaa helposti.

Landmann 
Avalon 12792

Yleisarvosana: 7,6 ★★

Hyvää

• Lämmön hallinta

• Sivukeittimen tuulisuojaus

Huonoa

• Onnahteleva sytytys

• Niukahko varustelu

Lue arvostelu

Maahantuoja: Landmann Finland Oy, p. (09) 477 0930, www.landmann.fi
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Suositushinta: 625 €

PUOLIVALMIINA myytävä Landmann olisi ollut grilleistä nopeimmin käytössä, jollei osa kasausajasta olisi mennyt kuljetuksessa irronneiden osien metsästykseen. Jälkeenpäin myös huomattiin, että jo paikallaan olevien osien kiinnitykset olisi pitänyt kiristää.

Valurautaiset paistotasot ovat asialliset, mutta umpiparila on vertailun kapein. Hyötytilaa vähentävät parilan päissä olevat kohoumat. Emaloitu lämpötaso on sen sijaan hyvällä korkeudella ja kohtalaisen kokoinen.

Sytytykseltään Landmann olisi luotettava, kunhan sähkösytytyksen kytkin suostuisi toimimaan. Välillä kumipintainen kytkin ei laukaise kipinöitä lainkaan, joten sopivaa painalluskulmaa saa hakea. Polttimien sytyttyä säädöt kuitenkin sujuvat. Teräksisen suojarenkaan ansiosta sivukeitin on suorastaan tehokas.

Puhdistettavuudeltaan Landmann on varsin tavanomainen. Rasvapeltiä ei tosin saa irti, mutta ei sitä oikeastaan tarvitsekaan saada. Vertailun paras rasvakuppi hoitaa nimittäin hommansa mainiosti.

Lucifer 
Diablo-4

Yleisarvosana: 7,6 ★★

Hyvää

• Lämmön hallinta

• Vaihtoehtoinen paistotaso

Huonoa

• Surkea lämpötaso

• Niukahko varustelu

Lue arvostelu

Maahantuoja: Horisont Enterprises Oy, p. (09) 686 6720, www.lucifergrilli.fi
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Suositushinta: 549 €

KASAUSVAIHEESSA Luciferin rakenteellinen laatu ja yksinkertaiset ohjeet arveluttivat. Melko nopeasti kokoon saatu grilli osoittautui kuitenkin ensivaikutelmaa paremmaksi. Etenkin pyörät ja jarrut keräsivät testien aikana kiitosta.

Emaloitu ritilä ja valurautainen parila muodostavat mukavan kokoisen paistotason. Parilan voi halutessaan korvata mukana tulevalla lisäritilällä. Sovitukset ovat kuitenkin turhan väljiä, joten tasojen väleihin jää ikäviä rakoja. Lisäksi peltinen lämpötaso on aivan liian alhaalla, joten siihen polttaa kätensä. Valtaosa grillauksista tehtiinkin ilman lämpötasoa.

Säätimiltään ja sytytykseltään Lucifer on sen sijaan toimiva, jopa miellyttävän eleetön. Lämpö jakautuu varsinkin ritiläalueella yllättävän tasaisesti. Umpiparilalle syntyy sen sijaan toispuoleinen kuumempi alue.

Pinnoiltaan sileä Lucifer on niin sisä- kuin ulkopinnoiltaan kohtalaisen helposti puhdistettava. Rasvakuppia ei tosin ole, ja hentoista rasvapeltiäkin on hieman hankala käsitellä.