Pikakoe

Kuulokkeet lapsille

Pikakoe

Kuulokkeet lapsille

Kyseenalaisia turvaratkaisuja

Lapsille myytäviä kuulokkeita mainostetaan sillä, että niiden äänenvoimakkuus on rajoitettu 85 desibeliin. Rajoitus ei kuitenkaan tarkoita muuta kuin sitä, että kuulokkeet ovat hyvin epäherkät.

Asetimme lastenkuulokkeet kuvassa näkyvään pää- ja torsosimulaattoriin (HATS) ja säädimme voimakkuuden aluksi tasolle, jolla musiikkisoittimen tulee standardin EN 60950-1/A12 mukaan varoittaa kovasta äänestä.

Kuvassa näkyvien Buddyphones Explore -kuulokkeiden (30 €) äänenpaineeksi mitattiin tällä tasolla 55 desibeliä. Voimakkuus on niin hiljainen, ettei etenkään puheohjelmista tahdo saada selvää esimerkiksi autossa. Suurimmilla älypuhelimesta saatavilla voimakkuuksilla taso nousi noin 70 desibeliin, eli se jäi vielä 15 desibeliä alle 85 desibelin turvarajan.

Teimme vastaavat mittaukset noin 35 euron hintaisille JVC HS-KD7 -kuulokkeille ja saimme tulokseksi 63 ja 78 desibeliä. Sen lisäksi, että JVC tuottaa puhelimen kanssa sopivamman äänitason, se myös soi tasapainoisemmin kuin Buddyphones.

Korvan herkimmälle alueelle osuvat piikit eli paikalliset korostumat värittävät ikävästi Buddyphones Explore -kuulokkeiden sointia. Voimakkuutta lisättäessä ne saattavat olla vaaraksi myös kuulolle. JVC HS-KD7 ei ole mikään hifikuuloke, mutta hintaisekseen se soi tyydyttävästi.

Kun kuulokkeisiin syötettiin hifi- tai kotiteatterivahvistimen kuulokeliitännästä saatavia yhden ja kahden voltin signaalitasoja, Buddyphones tuotti noin 85 ja 92 desibelin ja JVC noin 93 ja 100 desibelin äänitason. Toisin sanoen kuulokkeissa ei ole mitään voimakkuuden rajoitinta, vaan äänitaso nousee tasaisesti sitä mukaa kun voimakkuutta nostetaan.

Signaalitaso, jolla musiikkisoittimena toimivan älypuhelimen kuuluu standardin EN 60950-1/A12 mukaan varoittaa kovasta äänenvoimakkuudesta, on 27 mV. Normin täyttävien kuulokkeiden äänitaso asettuu silloin 85 desibeliin (A-painotus). Suurin standardin mukainen signaalitaso musiikkisoittimelle on 150 mV, mikä saa kuulokkeissa vastata korkeintaan 100 desibelin A-painotettua äänenvoimakkuutta.

JVC ja etenkin Buddyphones ovat sen verran epäherkkiä, että äänitaso jää älypuhelimella kuunneltaessa turhankin vaimeaksi ja samalla reilusti alle standardin raja-arvojen. Toisin kuin valmistajat antavat ymmärtää, ne eivät kuitenkaan rajoita äänenvoimakkuutta millään tavoin. Niinpä äänen taso saattaa hifivahvistimeen kytkettäessä nousta jopa 100 desibeliin.