Satunnainen tarkkailija

satunnainen@tekniikanmaailma.fi

Satunnainen tarkkailija

satunnainen@tekniikanmaailma.fi

Tyhmäkäyntiä

Laissa on pykälä, jota aika monet autoilijat rikkovat surutta. En tarkoita suurimman sallitun ajonopeuden ylittämistä. Siihenhän syyllistävät käytännössä kaikki – ainakin joskus vahingossa. Tarkoitan pysäköidyn auton tarpeetonta joutokäyntiä.

Jokainen tietää varmasti, että autoa, joka ei ole liikenteessä, ei saa pitää käynnissä kahta minuuttia pidempään. Jos lämpötila on alle -15 astetta, raja on neljä minuuttia.

Auton turha käyttäminen aiheuttaa lähi­-ilman pilaantumista ja meluhaittaa. Siksi se on kiellettyä.

Talvisen kylmäkäynnistyksen yhtey­dessä sallitun joutokäyttöajan ylittäminen on ajoturvallisuusperustein ymmärrettävää; pitäähän moottori saada sen verran lämpimäksi, että näkee ulos liikkeelle lähtiessä. Sen sijaan valmiiksi lämpimän, pysäköidyn auton pitäminen käynnissä vain sen vuoksi, että sisällä on mukavampi olla, on kiellettyä.

Tyhjä- tai tyhmäkäyttö on yleistä myös kesäaikaan. Markettien parkkipaikoilla näkee tämän tästä autoja, joiden moottori on käynnissä, ja kuski istuu sisällä lehteä lukemassa. Ilmeisesti siippa tai kaveri on asioimassa kaupassa. Varsin yleistä on myös, että tolpalla kyytiä odottavat taksit pitävät moottorinsa käynnissä.

Kysymys on tietysti mukavuudenhalusta ja laiskuudesta yhdistettynä piittaamattomuuteen. Halutaan pitää ilmastointi toiminnassa sen sijaan, että avattaisiin vaikkapa auton ikkunat.

Oma lukunsa ovat sitten kuorma- ja pakettiautot, joiden annetaan lastauksen ajan puksuttaa taivaalle mustaa pakokaasua kaikessa rauhassa. Laki tosin sallii auton käymisen, jos sen lisälaite, kuten vaikka nostolava vaatii moottorin käyttämistä. Tästä ei kuitenkaan läheskään aina ole kysymys.

Eräänlaista röyhkeyden huippua edusti tapaus, jonka näin Helsingin Oulunkylässä. Työmaakuorma-auton kuski parkkeerasi autonsa keskelle liikenneympyrää, jätti sen käyntiin ja poistui viereiseen ostoskeskukseen kahville.

Mitähän kuskin päässä liikkui – tai liikkuiko mitään?

KESÄMÖKILLÄNI HAJOSI jääkaapin lasihylly. Vahinko ei ollut suuri, mutta kiusallinen. Hylly on tarpeellinen. Tilalle piti saada uusi mahdollisimman nopeasti.

Varaosahyllyn olisi voinut ostaa lähimmässä kaupungissa olevasta kodinkoneiden huoltoliikkeestä, mutta sinne oli matkaa runsaat 40 kilometriä, enkä olisi millään halunnut tuhlata arvokasta mökkiaikaa turhanpäiväiseen automatkaan.

Mutta ei hätää, nettihän toimii. Tietokonetta naputtelemalla saisin hyllyn verkkokaupasta nopeasti ja kuluitta perille. Näin luulin.

Elektroluxin verkkokaupasta tilaaminen oli sinällään helppoa: vain pari painallusta ja lopuksi luottokorttitiedot sisään. Hyllyn luvattiin olevan perillä 2–5 arkipäivän kuluttua tilauksesta.

Viikko kului, eikä mitään kuulunut. Kiirehdin asiaa, koska loma oli loppumassa ja kohta mökillä ei olisi ketään vastaanottamassa lähetystä.

Viikon kuluttua tilauksesta tuli ilmoitus, että hylly olisi noudettavissa R-kioskista mainitusta lähikaupungista, siis tuon runsaan 40 kilometrin päästä. Olin kuitenkin saanut käsityksen, että lähetykset yli 25 kilometrin päähän toimitetaan perille.

Jouduin siis ajamaan kaupunkiin. Kaiken lisäksi läheisessä kirkonkylässä olisi ollut postitoimipaikka, joka olisi sopinut minulle paljon paremmin.

Lupaus 2–5 arkipäivän toimitusajasta on myös hieman harhaanjohtava. Se ei kuulemma sisällä tilauspäivää eikä tietenkään viikonlopun päiviä. Tätä ei välttämättä tule ajatelleeksi. Näillä ehdoilla tavara tulee aika harvoin perille alle viikossa!

Helpompaa, nopeampaa ja halvempaa olisi ollut ajaa suoraan kodinkonehuoltoon ja ostaa sieltä uusi hylly. Tekniikkauskovaisena luotin turhaan verkkokaupan tehokkuuteen.

LOMAT TULI lusittua ja jääkaappi jäi mökille uusine hyllyineen. Eräänä iltana istahdin lempinojatuoliini pohtimaan.

Olen lukenut useastikin, kuinka viisaat sanovat, ettei oman mökin omistamisessa ole järkeä. Tulee paljon halvemmaksi ja vaivattomammaksi vuokrata mökki silloin, kun tuntee siihen tarvetta.

Väite on taivaan tosi. Ei tarvitse maksaa mökin aiheuttamien lainojen lyhennyksiä ja korkoja. Ei tarvitse tehdä huoltotöitä tai tehdä jatkuvia korjauksia. Ei tarvitse maksaa sähkölaskuja, likakaivojen tyhjennyksiä tai vakuutuksia – saati kiinteistöveroa. Ei tarvitse hoitaa pihaa eikä olla huolissaan varkaista.

Kaikesta tästä huolimatta nautin oman mökkini omistamisesta ja olen valmis maksamaan siitä moninkertaisen hinnan satunnaiseen vuokraamiseen verrattuna. Omalle mökille voi mennä hetken mielijohteesta. Paikka on tuttu! Siellä on valmiina kaikki, mitä tarvitsee. Mökin vuokraaminen edellyttää puolestaan paljon pitkäjänteisempää suunnittelemista.

Kaiken lisäksi mökin ylläpitäminen ja hoitaminen on mieluisa harrastus. Sitä ei koe vaivana. Päinvastoin, hyvin hoidetusta mökistä tuntee ylpeyttä ja mielihyvää. Näitä tunteita on vaikea hinnoitella.

En ole ajatuksieni kanssa edes yksin. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on noin puoli miljoonaa mökkiä. Kansamme kokoon verrattuna se on maailmanennätys.

Arvostamme palautettasi, käy vastaamassa nopeaan kyselyymme. Anna palautetta

Kuvitus: Janne Harju

Arvostamme palautettasi, käy vastaamassa nopeaan kyselyymme. Anna palautetta