Helsingin energiajärjestelmä

Kohti hiilineutraalia energiantuotantoa

Helsingin kaupungin omistamalla energiayhtiö Helen Oy:llä on kovat tavoitteet. Se aikoo hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.

Helen on kansainvälisesti palkittu maailman tehokkaimpana energiajärjestelmänä.

Helsingin kaupungin omistamalla energiayhtiö Helen Oy:llä on kovat tavoitteet. Se aikoo hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä lisäämällä uusiutuvaa tuotantoa ja energia­tehokkuutta.

Helenillä on neljä yhteistuotantovoimalaitosta, jotka tuottavat tällä hetkellä energiaa maakaasulla, kivihiilellä ja puupelleteillä sekä lisäksi aurinko-, tuuli- ja vesivoimaa. Suurin osa tuotetaan maakaasulla. Myös jätteistä tuotettu biokaasu on tekee tuloaan. Eri puolilla Helsinkiä sijaitsevat lämpökeskukset käyttävät maakaasua ja polttoöljyä. Lämpökeskukset ovat käytössä vain kovilla pakkasilla.

Kolmoistuotanto, eli kaukolämmön, sähkön ja kaukojäähdytyksen yhteistuotanto on suljettu järjestelmä.

Yhteistuotantovoimalaitokset käyttävät polttoaineita yli 90 prosentin hyötysuhteella. Tämä osaaminen takaa tulevaisuudessa energiatehokkaat ratkaisut eri energiamuodoilla.

Kaukojäähdytystä tarvitaan talvella muun muassa kauppakeskuksien, toimistojen ja konesalien jäähdyttämiseen. Kaukokylmää tuotetaan myös absorptiojäähdytyskoneilla, jonka tarvitsema lämpö saadaan voimalaitosten ylimääräisestä lämmöstä. Kaukokylmää tuotetaan 80-prosenttisesti energialla, joka jäisi muuten hyödyntämättä, sanoo Helenin Kehityshankkeet-yksikön päällikkö Janne Rauhamäki.