Parivertailu

Järeät kotimaiset kirveet

Parivertailu

Järeät kotimaiset kirveet

Laakista halki

Leveraxe Vipukirves 1 komposiitti

Fiskars X27 Halkaisukirves XXL

Halonhakkuu on yhdelle kuntoilua ja toiselle pakkopullaa. Helpoiten pilkkominen sujuu, kun käytössä on kunnon työkalut.

Kirvestä perisuomalaisempaa työkalua saa hakea. Kotimaisten kirveiden tarjonta on kuitenkin käynyt huolestuttavan vähiin. Fiskarsia haastaa järeiden halkomakirveiden kuluttajasarjassa lähinnä Leveraxe-vipukirves.

Kaksikkoa vertailtaessa vaarana on, että verrataan perunoita omenoihin. Leveraxe on tarkoitettu halkomiseen, kun taas Fiskarsin kirveellä tekee muitakin hommia. Tosin X27-mallin pitkä varsin rajoittaa käytettävyyttä ainakin kirvesmiehen töissä.

Jotta lähtökohdat olisivat vertailuun edes jotakuinkin tasapuoliset, kirveskaksikkoa arvioitiin ennen kaikkea halkaisun näkökulmasta. Halkaisuteholle annettiin myös arvosanoissa merkittävä painoarvo. Tämä on ehdottomasti muistettava omia kirvestarpeita punnittaessa.

Jos kirveellä on tarkoitus tehdä muutakin kuin halkoa pöllejä, tilanne muuttuu kertaheitolla. Leveraxea ei tällöin kisaan edes huolittaisi.

Järeää voimaa

Parivertailu varten hankimme venkuraisesta ja useammasta kohtaa haarautuneesta koivusta katkottuja pöllejä vajaan kuution verran. Ennen ensimmäisiä halkomisia pöllit ehtivät kuivahtaa sateelta osin suojaisella seinustalla muutaman viikon.

Testimateriaali osoittautui harvinaisen sitkaaksi ja puun haaraumakohdissa jopa ilkeäksi tavaraksi. Se oli siis omiaan halkomiskokeisiin.

Halkomisia tehtiin pääosin pölliä ja kirvestä samalla kertaa vaihtaen. Hankalammissa pölleissä käytettiin molempia vertailukirveitä.

Kovanpuoleinen haaste

Testien aikana törmättiin siihen väistämättömään totuuteen, ettei täydellistä työkalua ole vielä keksitty. Synkimpinä hetkinä kävi mielessä, ettei kisalla ole kuin yksi voittaja. Se tottelee nimeä halkomiskone.

Kaikkeen kuitenkin harjaantuu. Lever­axe vaati myös parin pöllin verran harjoittelua ennen kuin kupletin juoni tuli selväksi. Ensilyönneillä vipukirves tuntui nimittäin lähes toivottomalta tapauk­selta.

Klapisirkuksen ollessa kiihkeimmillään tuli lisäksi selväksi, että kirveisiin liittyy väistämättä omat turvallisuus­kysymyksensä. Jo sinkoilevat klapit muodostavat oman riskinsä. Hutilyönneissä kirveiden pitkät varret olivat sen sijaan turvatekijä. Niiden ansiosta jalat pysyivät terien ulottumattomissa.

Vertailukirveet osoittautuivat asiallisiksi esimerkeiksi suomalaisesta osaamisesta. Molemmissa kirveissä on puolensa. Kumpi on omaan käyttöön parempi, riippuu tyystin käyttäjän tarpeista.

ARVOSTELUPERUSTEET
Loppuarvostelu
ARVOSTELUPERUSTEET
Loppuarvostelu
Ohje: Voit muuttaa loppuarvostelun painotuksia painoarvoprosenttia klikkaamalla. Painoarvojen yhteenlasketun summan on oltava 100, jotta yleisarvosanat asettuvat asteikolle 4-10.

Arvosteluperusteet

Arvosanat on annettu halkaisua painottaen.­ ­Muut mahdolliset kirveellä tehtävät työt on otettu huomioon lähinnä monipuolisuuden arvosanassa.

ARVOSANAT

Paino­arvo (%)

Fiskars

Lever­axe

Halkaisuteho

50

8

9

Käyttömukavuus

20

9

8

Turvallisuus

20

7

8

Monipuolisuus

10

9

6

Yleisarvosana

100

8,1

8,3

Leveraxe Vipukirves 1 komposiitti

Valmistaja: Vipukirves Heikki Oy, www.leveraxe.com/fi

Mitat (l x k x p): 120 x 180 x 900 mm

Paino: 2,8 kg

Hintaluokka: 150–170 €

Leveraxe vaatii iskutekniikan, jossa kirveen annetaan puuhun osuessaan pyörähtää. Kun ­tätä taipumusta käytetään oikealla tavalla hyväksi, kirveen halkaisuteho on vakuuttava. Halki ja uudestaan halki -tekniikka pitää tyystin unohtaa. Sopivasti pölliä kiertäen halot syntyvät puun reunasta ikään kuin sipulia kerroksittain kuorimalla. Epäonnistuneissakaan lyönneissä terä ei jää puuhun nalkkiin.

Vaikka vipukirveen käyttö perustuu voiman ­sijaan tekniikkaan, käyttömukavuudessa on puutteensa. Työtapa on väistämättä toispuoleinen, minkä lisäksi puristusotetta varresta on osattava höllätä oikealla hetkellä. Käytön kyllä oppii varsin pian, mutta silti kirveen kanssa saattaa alkuun turhautua.

Vipukirveen etuna on halkaisutavan luoma turvallisuus. Terä on tylppä, eikä se lennä virhe­iskussa sivulle. Klapitkin sinkoavat yhteen suuntaan. Tekniikassa piilee kuitenkin vipukirveen suurin ongelma. Siitä ole muuhun kuin halkomiseen. Moniin töihin tarvitaan rinnalle pienempi tavanomainen kirves.

Leveraxe on mitä mainioin halkaisukirves. Talouden ainoana kirveenä se ei kuitenkaan mitenkään pärjää.

Hyvää

• Halkaisuteho

• Melko turvallinen terä

Huonoa

• Yhden asian kirves

• Vaati opettelua

★★★★ 8,3

Fiskars X27 Halkaisukirves XXL

Valmistaja: Fiskars Oyj Abp, www.fiskars.fi

Mitat (l x k x p): 40 x 190 x 920

Paino: 2,6 kg

Hintaluokka: 60–70 €

Fiskars toimii halkaisussa kuin mikä tahansa laadukas halkaisukirves. Kun voimaa on tarpeeksi ja osuma kohdallaan, klapia syntyy kyllä vauhdilla. Sitkaassa ja vänkyräisessä puussa työ etenee jo huomattavasti hitaammin. Välillä terä jää sitkaaseen pölliin kiinni. Terävällä ­terällä pärjää kuitenkin kaikenlaisen puuaineksen kanssa. Ennemmin tai myöhemmin puu ­­antaa kyllä kirveen alla periksi.

Jos puita on edes joskus pilkkonut, asiallisesti muotoiltu halkaisukirves istuu käteen juuri niin kuin pitääkin. Käyttöote on mukava monenlaisessa käytössä. Otteen saa mistä kohtaa varresta tahansa. Tuntuma työkaluun on selkää säästävän symmetrinen ja etuotteella myös yllättävän tasapainoinen.

Pitkä varsi tekee kirveestä melko turvallisen. Perushalkaisussa itseään ei saa lyötyä oikein mitenkään. Terä on kuitenkin terävä, ja voimalla tehdyssä halkaisussa klapit lentävät eri suuntiin ja pitkälle. Toisaalta kyse on monipuolisesta työkalusta. Sillä tekee kaikkea, mihin mitat antavat myöten.

Fiskars tekee, minkä lupaa. Halkaisussa se jää kakkoseksi, mutta monipuolisuudessa tulee selätysvoitto.

Hyvää

• Monipuolinen työkalu

• Miellyttävä käteen

Huonoa

• Saattaa vaatia voimaa

• Halkomisessa on omat riskinsä

★★★ 8,1