Testi

Pienet sähkökiukaat

Löylyn lyömät

Testi

Pienet sähkökiukaat

Löylyn lyömät

Harvia Vega Compact BC35

Helo Mini SA30 TC

Misa Kolibri 3,6 kW

Pienen huoneistosaunan sähkökiuas joutuu koville, jos siltä odotetaan savusaunan pehmeitä tai pitkään lämmitetyn puukiukaan kipakoita löylyjä. Testasimme joukon pienikokoisia ja -tehoisia sähkökiukaita: kuinka ne vastaavat suomalaisia saunavaatimuksia.

Savusauna tai vähintään puilla lämmitettävä kiuas ovat usealle ainoa saunomiseen kelpaava lämmitysmuoto. Silti monet meistä joutuvat tyytymään sähkökiukaaseen ja pieneen, muutaman neliön huoneistosaunaan.

Makoisat löylyt ovat pitkälti makuasioita, joihin vaikuttavat saunojan vallitsevan mielialan lisäksi tottumukset sekä kiukaan lisäksi saunatilan ominaisuudet. Pikkukiukaat ovat kiukaiden joukossa hyljeksitty ja vähätelty joukko, joita itseään saunatietäjinä pitävät eivät välttämättä halua koskettaa edes vihdan kärjelläkään. Muihin kiuastyyppeihin vertailu ei välttämättä anna oikeutta pienkiukaille, joilla on tärkeä tehtävä toimia korvikkeena kaupunkioloissa.

Kokosimme kolmen kiukaan joukon lähinnä pienen tehon ja yksivaiheisen sähköliitännän omaavien laitemallien valikoimasta. Pikkukiukaita ei ole kaikilla kiuasvalmistajilla myyntivalikoimassa, sillä tavallisimmat perhesaunakoot alkavat 4,5–6 kW -tehotasosta, ja ne ovat varustettu kolmivaiheisella sähköliitännällä. Hintaluokaltaan pikkukiukaat ovat varsin lähellä isompia malleja, joten edullisella hinnallakaan pienemmän hankintaa ei voi perustella. Testiin hankittujen mallien hinnat vaihtelivat 189–299 euron välillä. Testiin saatujen kiukaiden laitemallit ovat olleet jo pitempään markkinoilla, jolloin niitä voi löytyä myös edullisesti tarjouksista.

Intohimona saunominen

Suomalainen ja sauna ovat lähes erottamattomia. Siellä missä on suomalainen, on myös sauna. Alan harrastajat ovat rakentaneet siirrettäviä saunoja muun muassa kulkuneuvoihin, kelluville lautoille ja ehkä erikoisimpana myös Cessna-pienlentokoneeseen.

Nykyaikaisessa suomalaisessa kiukaassa piilee vanhan saunaperinteen salat, mutta samalla se sisältää parhaimmat insinööritiedot saunan lämmittämisestä. Suomessa toimii ja kehittää kiukaita yli kaksikymmentä yritystä. Monen kiuasvalmistajan taustalla on ollut jääräpäinen keksijä, jolla on ollut tavoite tehdä maailman parhaita kiukaita.

Yritykset valmistavat kiukaita nykyään kotimaassa ja myös ulkomailla. Osassa kiukaista on kotimaisuuden merkkinä avainlippu.

Avainlippu-merkki takaa, että tuotteen tai tuoteryhmän kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia omakustannusarvosta. Merkkiä ei kuitenkaan myönnetä automaattisesti vaan yrityksen on haettava merkin käyttöoikeutta. Saaminen edellyttää myös yritykseltä Suomalaisen Työn Liiton jäsenyyttä. Avainlippu-merkillä varustettuja tuotteita löytyy esimerkiksi seuraavilta valmistajilta: Misa, Mondex, Muko, Narvi, Teuvan Keitintehdas, Tulikivi ja Tähtisaunat. Testikiukaista ei avainlippu-merkkiä löytynyt. Pakkauksissa on ainoastaan mainintoja kiukaan kasaamisesta Suomessa ja suomalaisesta laadusta.

Väheksytty sähkökiuas

Yksinkertaisen ja kätevän sähköllä toimivan kiukaan teollisen valmistuksen aloitti Helo 1950-luvun alussa. Sähköllä kuumentuvat vastukset lämmittivät kiuaskivet, jolloin ei tarvittu savuhormia eikä syntynyt savua tai nokea. Sähköllä lämpiävän saunan pystyi helposti rakentamaan vaikka kellariin tai vintille. Sähkökiukaan käyttö sekä käyttäytyminen vastaavat jatkuvalämmitteistä puukiuasta.

Vuosien saatossa opittiin rakentamaan kunnollisia saunoja, joissa on mitoitukseltaan oikean kokoinen sähkökiuas ja kunnollinen ilmanvaihto. Sähkökiukaan mainetta oli kuitenkin mustannut aikoinaan rakennetut ilmatiiviit suljetut kopit. Lisäksi jossain vaiheessa sähkökiukaiden väitettiin synnyttävän myös haitallisia ioneja. Sähkökiuas sai saunagurujen parissa lähinnä maineen harhaoppisena nykyajan mukavuusvälineenä ja oikean kiukaan korvikkeena.

Kiuas tilavuuden mukaan

Sähkökiukaan ilmoitettu teholuokka tulisi vastata saunan tilavuutta. Saunatilan leveyden, pituuden ja korkeuden lisäksi on otettava huomioon mahdollisen kivi- tai tiiliseinän sekä ikkunan koko. Jokaista eristämätöntä seinäpintaneliötä kohden lisätään 1,2 kuutiometriä kokonaistilavuuteen.

Saunan mitat ovat esimerkiksi 1,6 x 1,0 x 1,9 m = 3,0 kuutiometriä. Jos saunassa on lasiovi kooltaan 1,8 x 0,6 m = 1,1 neliötä, kokonaistilavuuteen lisätään 1,1 x 1,2 = 1,3 kuutiometriä. Näin saadaan laskennalliseksi tilavuudeksi 4,3 kuutiometriä.

Jos ovi korvataan eristetyllä ikkunattomalla puumallilla, laskennallinen tilavuus jää kolmeen kuutiometriin. Saunaan on valittava kiuas, joka on tarkoitettu yli 3 kuutiometrin saunaan eli käytännössä tarvitaan yksi kilowatti (kW) tehoa yhtä tilavuuskuutiota (m3) kohti.

Saunan lämpiämisessä on huomioitava ilmatilan ja kivien eriaikainen lämpiäminen. Pienitehoisessa kiukaassa kivet ehtivät lämmetä paremmin kuin isotehoisessa kiukaassa. Se lämmittää nopeasti ilmatilan, jolloin saunamittari näyttää saunan olevan valmis saunomiseen, vaikka kivet vasta varastoivat lämpöenergiaa löylyjä varten. Jos kiuas on taas pienitehoinen kyseiseen saunaan, vahinkoa ei juuri synny. Saunan lämmitysaika pitenee, mutta kivet ehtivät kuumeta kunnolla.

Löyly eli huoneen lämpöisen veden muuttuminen höyryksi kuluttaa kiviin ja vastuksiin varastoitunutta energiaa noin 0,7 kWh vesilitraa kohden. Pienen saunan esilämmityksen aikana sähköenergiaa kuluu kokonaisuudessaan mittauksien mukaan noin 5 kWh, josta alle puolet menee lauteiden yläpuolisen ilmatilan ja seinien lämmittämiseen huoneenlämmöstä saunomislämpötilaan. Loppuenergia varastoituu kiuaskiviin ja kiukaan rakenteisiin. Muutamalla litralla löylyvettä saa kiukaan sisältämän 10 kilogramman kivimassan selätettyä, jolloin höyryä ei enää synny. Pienen kiukaan kanssa on löylykauha pidettävä kurissa ja laitettava kiukaalle vain muutama desilitra kerrallaan. Lisäksi löylynheittoa on jaksotettava ja annettava kiukaan kivien kerätä energiaa seuraavaa höyrypaukkua varten.

Tärkeätä on huolehtia myös hyvästä ilmanvaihdosta. Pienen saunan hyvin toteutettu ilmanvaihto luo suljettuun koppiinkin kohtuulliset saunomisolosuhteet. Yli kolme kertaa tunnissa vaihtuva sisäilma takaa miellyttävät löylyt. Koneellista ilmanvaihtoa käytettäessä tuloilmaputki olisi sijoitettava vähintään puolen metrin etäisyydelle kiukaan yläpuolelle. Poistoventtiilit tulisi sijaita mahdollisimman alhaalla, jotta kosteus saunomisen aikana pysyisi saunassa.

Sähköliitäntä ratkaisee

Kiukaan valinta ja teholuokka voi ratketa yksinkertaisesti sähköliittymään. Keskuksen sulakekoon pitää olla riittävä ja siellä tulisi olla kolmivaiheista sähköä tarjolla?

Vanhemmassa kaupunkihuoneistossa kolmivaihesähköä tulee usein vain keittiöön liedelle, jolloin keittiöhommia on saunomisen ajaksi rajoitettava. Huoneiston sähköliitännän kokoa voi kasvattaa sähköyhtiön luvalla, mutta samalla kasvaa myös kuukausittainen liittymämaksu.

Vaihtoehtona on käyttää yksivaiheista kiuasta ja 16 ampeerin sähköliitäntää, joka löytyy usein tavallisesta pistorasiasta. Sähköasentaja laittaa tarvittavat suojakytkimet ja johdotukset saunan seinään.

Seuraavana on vastassa kiukaan oh- jausjärjestelmän valinta. Edullisissa kiukaissa ohjauskytkimet ovat tavallisesti kiukaan helmassa, josta niitä ainakin vanhemman väen on vaikea nähdä ja tavoittaa. Parempi paikka säätimille on kiukaan yläreunassa edessä tai kiukaan sijoituksen takia laitteen sivulla. Nykyaikainen ratkaisu on erillinen ohjauskeskus. Sen voi sijoittaa pukuhuoneeseen tai saunatupaan. Saunan ulkopuolelta jo näkee onko kiuas jäänyt päälle tai onko kukaan muistanut pistää kiukaan lämpiämään. Edullisiin malleihin ohjauskeskusta ei välttämättä saa edes lisävarusteena.

Kiukaan kiinnityksessä saunan seinään on otettava huomioon varoetäisyydet sivuille, ylä- ja alapuolelle. Kiukaan sähköasennukset tehdään puolikiinteästi saunan seinässä olevaan kytkentärasiaan. Liitäntäkaapelina on käytettävä joustavaa kumikaapelia. Kiukaan sähköasennuksen saa tehdä vain siihen oikeutettu ammattitaitoinen sähköasentaja.

Tosielämän Tetris

Kiuaskivillä on tärkeä merkitys löylylämmön siirtäjänä. Kivien asettelu vastusten väliin on oma taitolajinsa, joka muistuttaa tietokoneesta tai kännykästä tuttua Tetris-peliä. Erimuotoiset kivet on saatava sujahtamaan paikoilleen ilmavasti, mutta silti kiviä pitäisi saada mahtumaan mahdollisimman paljon. Vastusten ja kivien välistä virtaava ja kuumeneva ilma lämmittää saunatilaa ja vastaavasti riittävä määrä vastusten hehkuttamia kiviä takaa kunnon löylyt.

Yleinen ohje on, että isot kivet reunoille ja pohjalle. Vastuksia ei saa kiilata kivillä. Pienimmät kivet laitetaan vastusten väliin ja päällimmäiseksi. Kivien tulisi sijaita toistensa päällä, eikä paino saisi olla vastusten varassa.

Pieneen kiukaaseen tarkoitetut kivet ovat kooltaan 5–10 senttimetriä ja tavallisesti lohkopintaista oliviinidiabaasia. Valmistajat kieltävät keraamisten ja pehmeiden vuolukivien käytön, sillä ne eivät sido riittävästi lämpöä kiuasta lämmitettäessä ja voivat aiheuttaa sähkövastusten vaurioitumisen. Kivet on syytä pestä kivipölystä ennen latomista.

Kiukaan kivet kestävät helposti käytössä vuosia, mutta ahkeralla saunomisella ne ovat vaihtokunnossa jo alle vuodessa. Voimakkaat lämmönvaihtelut rapauttavat ja murentavat kiviä. Kivet kannattaa latoa uudelleen aina vuosittain ja samalla vaihtaa murentuneet murikat uusiin.

Testikiukaisiin kivet eroteltiin useasta 20 kilogramman kiuaskivipaketista, joista kaikkein pienimmät kivet valikoituivat vastusten väliin. Helon kiukaalle käytimme valmistajan omia pienikokoisia kiuaskiviä, jotka tulivat myyntipakkauksen mukana.

Hiipuu löylyn alla

Testikiukaiden keskinäiset erot todettiin varsin pieniksi ja testaajat huomasivat lähinnä löylyjen hiipumisen pidempään saunottaessa. Isompaan kiukaaseen tottunut saunoja hämmästyy ensin myös kivitilan pienuutta. Löylyn heittämisen kanssa on oltava tarkempi, jotta pienikin vesimäärä osuisi kohdalleen.

Pari desilitraa on sopiva kerta-annos. Silloin vettä ei valu sukkana kiukaan läpi vaan lähes kaikki muuttuu höyryksi. Syntyvän kosteusaallon eli löylyn kipakkuudessa ei ole valittamista, mutta nyt olemmekin makuasioiden äärellä. Joillekin riittää pehmeä lehmän henkäys ja osalle ei riitä edes ruoskan sivallus. Makuasioista ei pidä kiistellä.

Malttia

Pikkukiukaalla pärjää pakon edessä, mutta se opettaa kärsivällisyyttä. Saunan lämpiäminen ottaa pienitehoiselta oman aikansa ja löylynheittotahti on syytä pitää maltillisena, jotta kivet ehtivät lämmitä riittävästi. Miedosta saunomisesta pitävä pystyy nauttimaan lähes yhtä paljon kuin isommassa perhesaunassa.

Kovemmasta löylyttämisestä pitävälle pikkukiuas ei riitä. Jos saunaan on tarjolla kolmivaiheinen sähköliitäntä, kannattaa ehdottomasti hankkia tavallinen 4–6 kilowatin perhesaunan kiuas.

Mittauksia
Tekniikkaa
YHTEENVETO

Näin testasimme

Kiukaat asennettiin vuorotellen TM:n pieneen testisaunaan, jonka tilavuus on 4,5 kuutiometriä. Lasiovi korvattiin testien ajaksi eristelevyllä, jotta hieman alamittaiset kiukaat eivät joutuisi aivan mahdottoman lämmitysurakan eteen. Mittasimme esilämmitysjakson aikana sähköisen ottotehon ja kulutetun sähköenergian. Mittausjaksona oli lämmitys huoneen lämmöstä (20 °C) maltilliseen saunomislämpötilaan (75 °C).

Löylykykyä arvioimme kahden desilitran löylyannoksen aiheuttamasta vaikutuksesta kiuaskivien pintalämpötiloihin. Lämpökameralla kuvattiin kiuasta löylynheiton jälkeen puolen minuutin välein aina siihen asti, kunnes kivet olivat saavuttaneet alkuperäisen lämpötilansa. Testisaunojat arvioivat lisäksi löylyn voimakkuutta ja kosteutta saunomalla eri kiukaiden kanssa.

Näin testasimme

Kiukaat asennettiin vuorotellen TM:n pieneen testisaunaan, jonka tilavuus on 4,5 kuutiometriä. Lasiovi korvattiin testien ajaksi eristelevyllä, jotta hieman alamittaiset kiukaat eivät joutuisi aivan mahdottoman lämmitysurakan eteen. Mittasimme esilämmitysjakson aikana sähköisen ottotehon ja kulutetun sähköenergian. Mittausjaksona oli lämmitys huoneen lämmöstä (20 °C) maltilliseen saunomislämpötilaan (75 °C).

Löylykykyä arvioimme kahden desilitran löylyannoksen aiheuttamasta vaikutuksesta kiuaskivien pintalämpötiloihin. Lämpökameralla kuvattiin kiuasta löylynheiton jälkeen puolen minuutin välein aina siihen asti, kunnes kivet olivat saavuttaneet alkuperäisen lämpötilansa. Testisaunojat arvioivat lisäksi löylyn voimakkuutta ja kosteutta saunomalla eri kiukaiden kanssa.

Mittauksia
Tekniikkaa
YHTEENVETO

MITTAUKSIA

Harvia

Helo

Misa

Ottoteho (W)

3 180

2 840

3 470

Esilämmitysaika (h:min)

1:23

1:30

1:20

Esilämmitysenergia (kWh)

4,5

4,6

4,6

Kiuaskivien lämpötila (°C)

260

260

270

Löylyn palautuminen (min)

2

2

1,5

TEKNIIKKAA

Harvia

Helo

Misa

Sähköliitäntä

230V 1N/400V 2N

230V 1N/2

230V 1N/400V 3N

Ottoteho (kW)

3,5

3

3,6

Kivimäärä (kg)

12

10

12

Ohjauskeskus

sähkömekaaninen

sähkömekaaninen

sähkömekaaninen

Ajastin esivalinta + lämmitys (h)

8 + 4

8 + 4

8 + 4

Termostaatin anturi

kiukaassa

kiukaassa

seinällä (kapillaariputket)

Mitat l x s x k (cm)

28 x 29,5 x 50,5

37 x 20 x 37

30 x 29 x 59

Saunan koko (min-max m3)

2–4,5

2–4

1,5–4

Vähimmäisetäisyydet (cm)

Seinään

2

3

3

Lattiaan

8

12

15

Kattoon

90

125

115

Kiukaan edestä lauteeseen

3

6

10

Harvia Vega Compact BC35

Valmistaja: Harvia Oy, www.harvia.fi

Ostopaikka: K-Rauta 75, Vantaa

Hinta: 189 €

Vega Compact on varsin näyttävän näköinen laite. Toiminnoiltaan se on kuitenkin perusmalli. Lämpötilansäädin on portaaton ja ilman tarkkaa lämpötila-asetusta. Lämpötilan mittaus tapahtuu kiukaan tasolta.

Kiuaskivet asettuvat joukon helpoiten vastusten väliin. Asennusvaiheessa Vegan ohut ja terävä peltirakenne vaikeuttaa kiinni pitämistä. Sähköliitännät ovat sijoitettu ohuen pellin varaan ja johtoliitäntöjä kiristettäessä pohja taipuilee.

Vega Compact BC35 on nimellisteholtaan 3,5 kilowattia ja mitattu teho oli testien aikana 3 180 W. Testisauna lämpeni puolessa toista tunnissa 75 asteeseen ja energiaa lämmitykseen kului 4,5 kWh. Löylyä irtosi varsin kohtuullisesti näin pienestä kiukaasta ja 10 kilogramman kivimäärästä.

Sähköliitäntä soveltuu sekä yksivaiheiseen että kaksivaiheeseen kytkentään. Laitteessa on neljän tunnin lämmitysaika ja kahdeksan tunnin ajastin. Vegassa on merkkivalo etuseinässä.

Harvia Vega Compact BC35 on näyttävän näköinen ja kokoonsa nähden tehokas kiuas.

Hyvää:

• löylyn tuotto

• kivien sijoittelu

Huonoa:

• taipuileva peltikuori

• terävät reunat

Helo Mini SA30 TC

Valmistaja: Helo Ltd, www.helo.fi

Ostopaikka: Bauhaus,Vantaa

Hinta: 299 €

Helo Mini SA30 TC on vuosia valmistettu perinteinen pikkukiuas. Sen muodot ovat hieman kulmikkaat. Säätimet ovat sivussa ja laitteessa on neljän tunnin lämmitys ja kahdeksan tunnin ajastin. Kiukaassa ei ole merkkivaloa. Kiuaskiville tarkoitettu tila on joukon pienin ja ahtain. Vastukset ovat lisäksi hajallaan, mikä asettaa kivien koolle rajoituksia. Ohjeiden mukaan paras kivien kokoluokka on 3–5 senttimetriä. Laitepakkauksessa on mukana 10 kilogramman kivierä.

Helo on ottoteholtaan joukon vaatimattomin, vain 3-kilowattinen. Silti se pärjää kohtuullisesti tässä joukossa. Kivien ladonta on tosin syytä tehdä huolellisesti, jotta löylyvedelle saadaan runsaasti haihtumispinta-alaa. Heitetty vesi pyrkii valumaan suoraan läpi, jollei sitä annostele herkällä kädellä.

Helon säätimet ja sähköliitäntä sijaitsevat laitteen kyljessä ja puoliskon voi valita vapaasti. Laitteen voi liittää joko yksivaiheiseen tai kaksivaiheiseen sähköliitäntään. Helossa on lähtöliitäntä lisävalolle.

Helo Mini SA 30 TC on muotoilultaan hieman vanhahtava. Kiuas pärjää kohtuullisesti tässä joukossa.

Hyvää

• erikoiskivet myyntipakkauksessa

• ulkoinen merkkivalo

Huonoa

• ahdas kivitilan aukko

• lämmitysteho

Misa Kolibri 3,6 kW

Valmistaja: Misa Oy, www.misa.fi

Ostopaikka: Bauhaus, Vantaa

Hinta: 239 €

Misa Kolibri on muotoilultaan moderni ja tyylikäs. Kiuas asennetaan nurkkaan, jolloin se vie vähän lattiatilaa. Säätimet sijaitsevat kiukaan alaosassa syvennyksessä, mikä vaikeuttaa lämpötilan ja ajastimen asettelua. Laitteessa on merkkivalo.

Kiuaskivien asettelu sujuu helposti laajassa kivitilassa. Nurkka-asennuksessa käytetään erillisiä seinäkiinnikkeitä, joiden sijoittelu on syytä tehdä huolellisesti.

Kolibri on joukon tehokkain, sillä mitattu ottoteho (3,47 kW) on lähempänä 16 A -liitännästä saatavaa maksimitehoa (3,6kW). Korkeasta tornimaisesta rakenteesta johtuen lämpö siirtyy vastuksista hyvin kiuaskiviin ja saunan ilmatilaan. Kiuas lämmittää tilan ja toipuu myös löylyn heitosta nopeasti.

Kiukaan termostaatti on varustettu kapillaariputkilla, jotka asennetaan saunan seinään hieman katonrajan alapuolelle. Termostaatti seuraa näin tarkemmin lämpötilan muutoksia lauteiden tasalla.

Misa Kolibri 3,6 kW sopii ulkonäöltään moderniin saunaan, ja se on tehokas pikkukiuas.

Hyvää

• tehokas

• lämmönsäätö

Huonoa

• säätimien sijoitus