Testi

Suunto Spartan ja Polar M600 älykkäät urheilukellot

Testi

Suunto Spartan ja Polar M600 älykkäät urheilukellot

Polar M600

Suunto Spartan Sport

Suunto ja Polar lähtivät kiriin

Suomalaisen syketeollisuuden johtotähdet ovat viime vuosina tuottaneet hyviä rannelaitteita, mutta molemmat ovat silti uhanneet jäädä pussiin maailmanlaajuisen laitemassan keskelle. Kiri käynnistyi alkusyksystä.

suunnon ja Polarin uutuudet edustavat pohjimmiltaan samanlaista rytminvaihdosta, mutta yhteisen merkityksen näkeminen ei ole aivan yksinkertaista. Eroja on lähes yhtä paljon kuin yhtäläisyyksiä.

Kellot jopa kasvoivat tavallaan vastakkaisista suunnista. Suunto pureutui entistä syvemmälle Vantaalla tehtyyn omaan suunnitteluun, kun teknisestä itsenäisyydestään tunnettu Polar avautui ennennäkemättömään kansainvälisyyteen. Kempeleeltä lähdettiin tekemään yhteistyötä Kalifornian Googlen ja Taiwanin MediaTek-piirisarjavalmistajan kanssa.

Käyttötarkoitusten ja hintojen suhteen laitteet eivät myöskään kilpaile samassa luokassa, joten niitä ei laitettu varsinaiseen vertailutestiin, semminkin kun molemmilta yhtiöiltä voi lähiaikoina odottaa toisiaan lähempänä olevia malleja.

Kelloihin kannattaa silti tutustua rinnakkain, sillä niiden perusrakenteessa voi nähdä merkittäviä uusia mahdollisuuksia treenin ja elämän hallintaan.

Uutta ja vanhaa

Puhtaan teknisesti katsoen laitteet ovat kosketusnäytöllisiä gps-urheilukelloja, jotka on koottu uuden sukupolven komponenteista.

Esimerkin voi ottaa Polarin käyttämästä piirisarjasta. Sen heikkotehoisin komponentti eli ulkoista dataa keräävä mikrokontrolleri olisi vielä edellisessä sukupolvessa kelvannut koko urheilutietokoneen aivoiksi, mutta M600:n sisällä on vielä kaksiytiminen 1,2 gigahertsin suoritin. Kokonaisuuden datavääntö on sitä luokkaa, että samalla kalustuksella tehdään keskitason älypuhelimia. M600:en teho riittää pyörittämään Googlen Android Wear-käyttöjärjestelmää.

Suunnon tekninen mullistus ei jää paljon jälkeen. Puolitoista vuotta kestänyt Spartan-projekti on ollut yhtiön historian suurin yksittäinen kehityshanke, jossa rannelaitteiden tekninen alusta uudistettiin kokonaan. Esimerkiksi kun aiempien kellojen ominaisuuksia koodattiin käsityönä rivi riviltä, Spartan-mittareihin tuleva sisältö luodaan suunnilleen samalla tekniikalla kuin nettisivut.

Toisaalta uudistukset eivät heti näy päälle, sillä molemmat uutuudet näyttävät hämäävän tutuilta. Erityisesti Suunnon puolella historian juuret uppoavat syvälle. Kun tuliterä Spartan painetaan kiinni toisen maailmansodan aikaiseen Suunnon marssikompassiin, laitteiden pyöreät kehät asettuvat millintarkasti kohdakkain.

Se ei ole sattumaa, eikä Polarinkaan muotokieli juuri poikkea yhtiön vanhemmista tuotteista. Nopeasti vilkaisten M600:en voisi sekoittaa kahden vuoden ikäiseen V800-urheilumittariin.

Tyytymätön? Odota!

Päällisin puolin laitteet voisivat siis olla vain suomalaisten firmojen tämän syksyn uutuusmalleja, mikä ei vielä olisi kummoinenkaan uutinen, saatikka irtiotto kansainvälisestä massasta.

Irtioton merkityksen voi kuitenkin oivaltaa lastentautien kautta. Esimerkiksi elokuun puolivälin julkistuspäivänä Spartan-kelloon oli ohjelmoitu valmiit näyttöprofiilit 80 urheilulajia varten, mutta yhtäkään näyttöä ei voinut itse muokata. Iso harmi!

Kaksi päivää myöhemmin julkaistu Polar puolestaan oli niin naimisissa Androidin käyttöjärjestelmän kanssa, että Applen puhelimen omistaja ei saanut lähimainkaan kaikkia ominaisuuksia toimimaan. Vielä isompi harmi!

Tämän lehden julkistamisen aikaan Spartanin urheilutoimintoja voi todennäköisesti kuitenkin jo muokata, sillä Suunnon sisäisen käyttöjärjestelmän päivitys tulee näinä päivinä.

Polarin puutteet taas korjataan Kaliforniasta käsin, sillä syksyn aikana Google julkistaa Android Wear 2.0 päivityksen, jonka luvataan laajentavan iPhonen tukea lähes Androidin tasolle. Tosin Polarin täytyy ensin tehdä päivityksestä oma versionsa, mutta sen valmistuttua M600 toimii sujuvammin molempien puhelimien kanssa.

Lastentaudeista ei siis ehdi kunnolla edes valittamaan, mikä kuvaa hyvin Polarin ja Suunnon irtiottoa. Rytminvaihdos perustuu olennaisesti aiempaa nopeampaan ja syvällisempään ohjelmistokehitykseen.

Jos ominaisuudet eivät tänään miellytä, käyttäjän ei tarvitse useimmiten tehdä muuta kuin odottaa, niin kello paranee suoraan ranteessa.

Kasvaa kuin lihas treenissä

Toki rannelaitteisiin on ennenkin saanut päivityksiä, mutta jatkuva parantaminen on nyt rakennettu näiden kellojen geeneihin. Jos vanhan sukupolven urheilukellot muistuttivat mittaansa jämähtänyttä luustoa, Spartan ja M600 ovat kuin lihaksia, jotka kasvavat treenissä.

Spartanin olemus on selvimmin esillä Suunnon verkkosivuilla, jossa on vartavasten tehty osio ”Spartan gets stronger” eli Spartan vahvistuu. Kyseessä on projektiin tiiviisti integroitu palautekanava, jolla suuntolaiset keräävät käyttäjien parannusehdotuksia ja reagoivat niihin nopeasti.

Jos jokin toiminto saa huonoja palautepisteitä, sitä voidaan parantaa html-tekniikalla enemmänkin päivissä kuin kuukausissa, ja paranneltu toiminto voidaan lähettää välittömästi käyttäjille.

Polar M600 vahvistuu myös jatkuvasti, mutta idean tekninen toteutus on erilainen. Polarin omaa Flow-palvelua toki kehitetään Suunnon kaltaisella tavalla, mutta Polarin sovellus on silti vain yksi appsi muiden Android Wear-sovellusten joukossa.

Käyttäjän ei tarvitse edes odottaa Polarin tekemiä parannuksia, vaan hän voi viritellä oman kellonsa toimintaa niin nopeasti kuin ehtii lataamaan uusia appseja Google Play-sovelluskaupasta. Kuten sanottu, Applen puhelinten omistajat pääsevät tälle tasolle 2.0-päivityksen valmistuttua.

Sovellusten tarjonta todennäköisesti myös kasvaa entisestään, sillä M600 on ensimmäinen todella kenttäkelpoinen ja uintiin soveltuva Android-älykello. Maailman Android-kehittäjät varmasti panevat merkille, että Kempeleeltä on tullut raskaampaa rautaa heidän softalleen.

Viisauden koodaus

Nopealle päivitettävyydelle riittääkin kasvunvaraa, sillä molemmat mittarit tekevät ensivaiheessa suunnilleen samanlaisia asioita kuin aiemmat mallit. Erona näyttäisi olevan lähinnä kosketusnäyttö, mutta sekään ei välttämättä tee positiivista ensivaikutelmaa. Perinteiset lcd-näytöt ovat selkeämpiä varsinkin treenin aikana.

Tässä kohdassa täytyy kuitenkin laittaa mietintämyssy päähän, jotta asian ydin ei lipsahda ohi. Ydin löytyy tunteesta, että uuden tietotekniikkansa vuoksi molemmat mittarit ovat tavallaan elossa.

Mittauksen kohteenahan on elävä keho, eikä elämä ole hevin suostunut mitattavaksi. Elimistö kyllä yrittää jatkuvasti kertoa, milloin sitä kannattaisi kuormittaa ja milloin lepuuttaa, mutta tekniset korvat eli urheilumittarit eivät aina ole olleet riittävän herkkiä kuulemaan kehon hiljaisia viestejä. Kun sisäisiä ohjeita ei ole noudatettu, kehittyminen on useimmiten tyssännyt liikaan yrittämiseen, treenissä ei ole ollut tarpeeksi vaihtelua, eikä harjoittelun jaksotus ole seurannut elimistön todellista rytmiä.

Uusissa mittareissa kajastaa visio uudesta herkkyyden ja hallinnan tasosta. Jos mittarit todella saadaan vahvistumaan, niiden kautta voi päästä yhä syvemmälle omaan yksilöllisyyteen, mutta samalla ranteeseen tulee yhä laajempaa kansainvälistä tietotaitoa. Tällainen treenattu mittari voi merkittävästi parantaa oman elimistön kuuntelemisen taitoa, mitä myös viisaudeksi kutsutaan. Polarilla ja Suunnolla on nyt hyvät lähtökohdat viisauslihasten vahvistamiseen.

Valinta laitteiden välillä on ääripäissä helppoa. Triathlonisti haluaa Suunnon ja terveydestään huolehtiva tietotyöläinen Polarin. Kellot venyvät kuitenkin toistensa tonteille, joten monet kuntoilijat joutuvat ankaraan ristivetoon. Yritämme selvittää tilannetta oheisilla esittelyillä. Ristivedosta kannattaa silti iloita, sillä se kertoo suomalaisten ottaneen jälleen paikkansa liikuntamittauksen kärjessä.

Polar M600

Hinta: 349 €

Lisätietoja: www.polar.com/fi

Android Wear-alustalle perustuva M600 on eräänlainen turboahdettu aktiivisuusranneke. Laite ei teoriassa aseta tiukkoja rajoja harjoittelun tasolle, mutta käytännössä sitä tuskin kannattaa valita varsinaiseen tulosurheiluun, sillä se ei tue esimerkiksi erillisiä pyöräilysensoreita.

Jos järkevän ylärajan pitää mielessä, sen alapuolella M600 sitten hoitaakin todella pitkän listan liikuntaan ja terveyteen liittyviä tehtäviä. Sen voi nähdä elämäntavan kokonaisratkaisuna, joka pitää silmällä aktiivisuutta, valvoo unen laatua, varoittaa liiasta istumisesta ja tulee mukaan lähes kaikkiin mahdollisiin liikunnan muotoihin.

Esimerkiksi sinänsä näppärän optisen rannesykemittauksen voi korvata pyöräilyä tai hiihtoa varten bluetooth-sykevyöllä. Jos Polarin tarjoamat toiminnot loppuvat kesken, Google Play-sovelluskaupasta voi hankkia Stravan tai Endomondon kaltaisia lisäpalveluja.

M600 on myös musiikkisoitin ja gps-navigaattori, joten treenin näkökulmasta puhelimen voi jättää kotiin.

Arki on Polarin juhlaa. M600 on samanaikaisesti älykello ja urheilukello, joten se on periaatteessa hyötykäytössä 24/7. Akun lataus täytyy tosin sisällyttää rutiineihin, sillä Android-puhelimen kanssa virtaa riittää pariksi päiväksi ja Applen puhelimilla vain vuorokaudeksi.

Android Wearin älyominaisuudet ovat tietysti samanlaisia kuin muiden valmistajien laitteissa, mutta Polarin kenttäkelpoisuus hakkaa aiemmat älykellot mennentullen. M600:n vankka urheilullisuus on juuri se ”killer app” eli olennainen käyttötarkoitus, joka hauraammilta kilpailijoilta on puuttunut.

Polarin Flow-palvelu säilynee kellon keskipisteenä, mutta M600 liittää siihen koko Androidin maailman. Yhdistelmä hävittää perinteisten ekosysteemien rajat, joten tästä eteenpäin ymmärtämisen ja analysoinnin taso on vain itsestä kiinni.

Peruskäyttäjä voi kuitenkin rentoutua, sillä kaikki M600:n tallentama data siirtyy automaattisesti Flow-palveluun, joka tunnetaan erityisen laajasta skaalasta. Flow venyy yksinkertaisesta aktiivisuustietojen tallennuksesta urheiluvalmennukseen, joten liikunnan hallintaa voi opiskella omassa tahdissa.

M600 sopii parhaiten tietotekniikkaan tottuneelle ja monipuolisesti liikkuvalle aktiivikuntoilijalle, joka arvostaa kellon tarjoamia viisastumisen mahdollisuuksia.

Hyvää:

• älyominaisuuksien laajuus

• kosketusnäytön toiminta

Huonoa:

• muotoilu kapealle ranteelle

• akun kesto

Suunto Spartan Sport

Hinta: 499 €

Lisätietoja: www.suunto.com

Spartanin luonne tiivistyy kosketusnäytön vierellä oleviin kolmeen jämerään painonappiin. Ne ovat periaatteessa tarpeettomia, sillä kaikki toiminnot hoituvat näyttöä täppäilemällä, mutta Suunto on halunnut säilyttää perinteisen kovuutensa. Näytön hiplaus ei mitenkään onnistuisi sellaisissa tilanteissa, joita varten Spartan on luotu.

Kivikovan suorittamisen perinne ja viimeisin tietotekniikka nivoutuvatkin varsin hienosti yhteen. Ruudulta saa esiin niin paljon dataa, että treenin seurannan kannalta Spartan on lähes omavarainen. Toki se on suunniteltu toimimaan yhdessä verkkopalvelun ja kännykän kanssa, mutta omaa kehitystä voi myös seurata ja pohdiskella pelkällä kellolla.

Varsinaisista urheilutoiminnoista on vaikea keksiä puutteita, sillä Suunto on nyt saanut värinähälytyksenkin mukaan. Spartan-perheestä löytyy myös vaihtoehtoja molempiin suuntiin, kun optisella rannesykemittauksella varustettu Spartan tulee syksyllä mallistoon.

Suunnon extreme-mainetta ei pidä pelätä, sillä yhtiössä ymmärretään, että kukaan ei ole extreme joka päivä. Spartan toimii kelvollisesti kesyssäkin arjessa, sillä lajiprofiilien valikoimasta löytyy muun muassa sauvakävely. Kellossa on myös askelmittaus ja älypuhelimen notifikaatiot, jotka tukevat tavallisen peruspuuhailun rytmitystä.

Spartanin kanssa kyllä pärjää normaalin työpäivän läpi, mikä on ollut Suunnon suunnittelijoiden tarkoituskin. Suunnittelun helmi on ergonomia, sillä 50-millinen, mutta vain 70 gramman kello istuu myös kapeaan ranteeseen.

Suunnon itse pyörittämä Movescount-palvelu ei ole yhtä avoin kuin Polarin maailmanlaajuinen Android, mutta toisaalta palvelua kehitetään jatkuvasti ja tavallaan yhteisvoimin. Sosiaalinen tuki on voimakasta, ja Suunto hyödyntää myös miljoonien harjoitusten arkistoaan. Datalouhinnan avulla voi esimerkiksi verrata suorituksia oman ikäluokan edustajiin tai löytää lämpökartoiksi kutsuttuja suosituimpia lenkkireittejä. Reitit siirtyvät Spartanin navigointiin parilla hiiren klikkauksella.

Sykeanalyysin välineet ovat korkeatasoisia, ja palvelun kautta hoituu myös yhteys omaan valmentajaan.

Suunto Spartan on tarkoitettu rankkaan käyttöön, mutta keskitason kuntoilijakin voi sitä harkita, erityisesti jos elämäntapaan sisältyy navigointia vaativaa luontoliikuntaa.

hyvää:

• vankkuus kaikissa tilanteissa

• monilajiurheilun ominaisuudet

huonoa:

• ulkoisten sovellusten puute