PIKAKOE
Creative D5xm -älykaiutin
CREATIVE D5xm -kaiutinta voi täydentää langattomalla DSxm-subwooferilla (180 €). Molempia hallitaan langattomasti Central-sovelluksella. Dxm-sarjan kaiuttimista voi rakentaa myös langattoman monihuonejärjestelmän (TM 18/2013) tai kolmen kaiuttimen kotiteatterin.

Parempi ääni mittaamalla

Creativen langatonta kaiutinta hallitaan Android- tai iOS-sovelluksella, joka pystyy myös mittamaan kaiuttimen toistokäyrän huoneessa. Soinnin voi mittauksen avulla sovittaa kaiuttimen sijoituspaikan ja huoneen mukaan. Järjestelmä toimii paremmin kuin osasimme odottaa.

HARRI SLIP

Creative D5xm maksaa noin 300 euroa eli saman verran kuin numerossa TM 16/2013 testaamme langattomat kaiuttimet. Matala kaiutin on helppo sijoittaa hyllyyn, tasolle tai vaikka tv-ruudun alapuolelle. Television äänentoistoa parannellessa täytyy vain muistaa, ettei kaiutin saa peittää tv:n kaukosäätimen vastaanotinta.

Musiikki toistetaan bluetooth-yhteyden kautta, ja koska D5xm tukee aac-, aptx- ja sbc-koodausta, siirron laatu on niin hyvä kuin bluetooth-tekniikan avulla voi saavuttaa. Takana on lisäksi 3,5 mm:n linjatulo, johon ääni tuodaan television kuuloke- tai linjalähdöstä tai stereolaitteista. Digitaalisia liitäntöjä kaiuttimessa ei ole.

Ääntä ja musiikkia hallitaan Creative Central -sovelluksesta, jonka voi ladata ilmaiseksi Android- ja iOS-mobiililaitteisiin. Puhelimen tai tabletin sisältämää musiikkia voi osin valita suoraan ohjaussovelluksesta, mutta esimerkiksi Spotifyn ja Central-ohjelman välillä joutuu sukkuloimaan tuon tuosta. Sama pätee muidenkin valmistajien ohjaussovelluksiin.

Mitaten ja kuunnellen

Etenkin siirrettävien kaiuttimien kohdalla olisi järkevää, jos ainakin matalien äänten yleistason voisi asettaa sijoituspaikan mukaan. Creative D5xm:ssä kaiuttimen ja kuuntelutilan sovitusmahdollisuudet eivät lopu bassotoistoon, vaikka se onkin usein tärkein korjailun kohde.

Ääntä säädetään Cental-sovelluksessa kahdella eri tasolla. Perustan muodostaa automaattiseen mittaukseen perustuva huonekorjaus (room calibration). Toinen taso koostuu valmiista esiasetuksista ja niiden pohjalta tehtävistä, oman maun mukaisista säädöistä (sound modes).

Huonekorjaus aloitetaan automaattisella mittauksella, johon käytetään mobiililaitteen omaa mikrofonia. Mikrofonin sijainti näytetään Central-sovellukseen avautuvassa älypuhelimen tai taulutietokoneen kuvassa, ja yhteensopivat mobiililaitteet näkee Creativen nettisivuilta.

Moni saattaa epäillä, riittääkö puhelimen mikrofonin laatu kuuntelupaikalta tehtävään akustiseen mittaukseen. Käytännössä riittää, koska nyt ei kalibroida kotiteatterin tai konserttisalin äänentoistoa, vaan 300 euron bluetooth-kaiutinta. Lisäksi kalibrointi on ymmärretty rajoittaa alle 500 hertsin taajuuksiin, jolloin siitä on enemmän hyötyä kuin mahdollista haittaa.

Huonekorjaus on yleensä hyvin maltillinen, ja kaikki radikaalit toimenpiteet jätetään kuuntelijan harkintaan. Central-sovelluksen mittaama toistokäyrä on kuitenkin avuksi myös silloin, kun toistoa säätää kohdalleen sound modes -asetuksista. Omia asetuksia ei kuitenkaan voi tarkistaa käyristä, koska huonemittaus tehdään aina kaikki sound mode -tilat nollattuina.

Valmiista esiasetuksista voi säätää muun muassa dynamiikkaa ja tilatoistoa, mutta hyödyllisin on silti graafinen taajuuskorjain. Esimerkiksi bassokorostusta pystyy hillitsemään kolmesta alimmasta säätimestä, ja keskialueen nasaalisuus vähenee 1 kHz:n säätimestä.

Korjauksia tehdessä kannattaa etsiä säädin, jota korostamalla soinnissa kuultu virhe nousee entistä selvemmin esiin. Virhettä korjataan vaimentamalla kyseistä taajuusaluetta sopivasti.

TÄYDELLISEKSI sointi ei tietenkään muutu, mutta Creative D5xm:n luokassaan varsin hyvästä äänestä tulee järkevästi tehtyjen säätöjen avulla vieläkin parempi – ja mikä tärkeintä, huoneesta ja kaiuttimen sijoituspaikasta johtuvan bassojen ja alempien keskiäänten korostuksen saa helposti kuriin.

CREATIVE D5XM

Hintaluokka: 300 €

Pääedustaja: Also Finland Oy, www.also.fi ja Pan Vision Finland Oy, www.panvision.com

Mitat ja paino: 42,5 x 10,3 x 10,0 cm, 2,3 kg

CREATIVE D5XM

Hintaluokka: 300 €

Pääedustaja: Also Finland Oy, www.also.fi ja Pan Vision Finland Oy, www.panvision.com

Mitat ja paino: 42,5 x 10,3 x 10,0 cm, 2,3 kg