iso kuva

sami.rainisto@otava.fi | @SAMIRAINISTO | 040 342 4481

iso kuva

sami.rainisto@otava.fi | @SAMIRAINISTO | 040 342 4481

Sami Rainisto
Sami Rainisto

näin siivoat facebookisi

Joskus kuulee sanottavan, että jos alkoholi keksittäisiin nyt, se kiellettäisiin. Se on haitallista terveydelle, ja sen käytön haittavaikutuksista me kaikki maksamme kalliisti.

Samalla tavalla voisi sanoa, että jos Facebook keksittäisiin nyt ja me tietäisimme, mitä haittavaikutuksia sen käytöstä myöhemmin seuraisi, sekin luultavasti kiellettäisiin.

Viime vuosina olemme saaneet lukea monista tutkimuksista, että Facebookin käyttö synnyttää monia kielteisiä tunteita. Se lisää ahdistusta, masennusta, kateuttakin kavereiden hohdokkaalta näyttävää elämää kohtaan.

Jopa Facebookin hallituksen ensimmäinen puheenjohtaja Sean Parker on sanonut äskettäin palvelun synnyttäneen yllättäviä seurauksia, joita sitä synnyttäessä ei osattu arvata.

“Se kirjaimellisesti muuttaa ihmisen suhdetta yhteiskuntaan ja toisiin ihmisiin. Se myös luultavasti sotkee tuottavuutta oudoilla tavoilla. Luoja yksin tietää, mitä se tekee lapsiemme aivoille.”

Alkoholia ei ole pakko käyttää, joskin siten voi saada osakseen kummeksuvia katseita. Facebookin käytön välttäminen on paljon vaikeampaa.

Tässä kuitenkin muutamia vinkkejä Facebook-käytön kohtuullistamiseksi.

1 Jos Facebook-asetuksissasi on päällä notifikaatiot, jotka lähettävät ilmoituksen siitä, kun jotain “tärkeää” tapahtuu, ota ne pois päältä. Et varmasti unohda Facebookia kokonaan, vaikka se ei värise koko ajan taskussasi.

2 Facebook-sovelluksessa on asetuksissa “Uutisten asetukset”-kohdassa näppäriä toimintoja, joiden avulla uutisvirtaa voi Konmarin hengessä siivota. Kohdasta “Päätä, ketkä haluat nähdä ensin” voit valita, keiden ilmoitukset haluat varmasti nähdä uutisvirrassasi.

3 Sen alla olevasta kohdasta “Piilota käyttäjän julkaisut lopettamalla seuraaminen” voit päättää, kenen ärsyttäviä päivityksiä et enää halua nähdä silmiesi edessä. Saman asian ajaa tietysti myös henkilön poistaminen ystävälistalta, mutta tämä on paljon diplomaattisempaa, koska toinen henkilö ei saa koskaan tietää, ettet näe hänen päivityksiään.

4 Jos vastaan tulee päivitys, josta et pidä, päivityksen yhteydessä olevasta valikosta voit pyytää Facebookia näyttämään vähemmän samanlaisia päivityksiä.

Voi olla liikaa pyydetty, että joku luopuisi Facebookista kokonaan. Siellä on paljon hyvääkin. Facebook voi olla hyväksi – kohtuudella käytettynä.

Ongelma on, että Facebook on suunniteltu sellaiseksi, että sen käyttäminen on mahdollisimman addiktoivaa – riippumatta siitä, onko siitä oikeasti iloa tai hyötyä. Sitä vastaan taisteleminen vaatii työtä.

Elämä ei ole Facebook-fiidi. Älä anna Facebookin hallita itseäsi. Voit hallita sitä itse.

Sami Rainisto on TM:n verkkopalvelusta vastaava toimituspäällikkö ja espoolainen perusfillaristi.

Pieni kuva

Tutkijat ovat löytäneet uuden syvyyksien kuninkaan. Mariaanien imukalaksi (Pseudoliparis swirei) nimetty laji pystyy selviytymään jopa yli 8 000 metrissä. Se on siis syvimmällä elävä tunnettu kalalaji. Niin syvällä ei tarvitse ulkonäöllä koreilla.

2

iso numero

10 000 bitcoinilla sai 2 pizzaa vuonna 2010. Nyt sillä saa 100 miljoonaa dollaria.