Pääkirjoitus

Pääkirjoitus

Kiville meni juhlavuosi

IPhonen juhlavuosi on ollut pettymys. Apple ei esitellyt mullistavaa uutuutta. Sen sijaan käyttäjät saivat huomata, että yhtiön tuotteisiin alkoi ilmaantua vikoja, joista ennen kärsivät vain muiden käyttöjärjestelmien laitteet.

Applen iOS-käyttöjärjestelmän versio 11 osoittautui pettymykseksi. Se toi vain vähän parannuksia useimpien arkeen, mutta ongelmia tuli reilusti. Useilla käyttäjillä osa sähköposteista ei mennyt perille. Monella menivät kalenteritoiminnot sekaisin ja seurauksena saattoi olla jumittuva puhelin, jonka käyttäminen oli liki mahdotonta. Listaa voisi jatkaa aika pitkälle. Apple laskeutui Microsoftin ja Googlen tasolle ja ulkoisti testaamisen asiakkaille.

Ongelmat eivät ole maata kaatavia, mutta Applen tekeminä ne ovat suuri yllätys.

Virheet olisivat voineet unohtua, jos yhtiö olisi juhlavuonna julkistanut huippupuhelimen, joka olisi edustanut poikkeuksellista ajattelua ja tarjonnut toimintoja, joista muut voivat vain haaveilla. Sellaisesta huhuttiin.

IPhone X ei vastannut odotuksiin. Se on kiistatta hyvä puhelin, Applen paras, mutta se ei ole läpimurto millään sektorilla. Me vertailimme kolmen valmistajan huippupuhelinta, ja tulos oli yllätys. Joukon halvin Huawei oli parempi kuin Samsung tai iPhone.

Mitään katastrofaalista ei juhlavuonna tapahtunut, mutta ongelmat ja huipputuotteiden puuttuminen osoittavat, että Applekin on vain yhtiö. Se kärsii samanlaisista ongelmista kuin muutkin huipputeknologian iso yritykset. Jossain vaiheessa innovointikyky hiipuu, tekeminen virkamiesmäistyy ja kohta se näkyykin tuotteissa.

Voi olla, että Apple kykenee korjaamaan ongelmat. Vielä siitä ei näy merkkejä.

Reijo Ruokanen

PÄÄTOIMITTAJA

040 342 4350

reijo.ruokanen@otava.fi

@reijoruokanen

”Huawei Mate 10 Pro loistaa kärjessä tässä vertailussa lähes kaikilla osa-alueilla.”

TITAANIEN TAISTO 

”Huawei Mate 10 Pro loistaa kärjessä tässä vertailussa lähes kaikilla osa-alueilla.”

TITAANIEN TAISTO