PIKAKOE
Garmin Swim -urheilumittari

Tiukkaa tietoa uimarille

Uintiharrastus muuttuu mielenkiintoisemmaksi, jos harrastaja jaksaa pitää tilastoa kuntonsa ja tulostensa kehittymisestä. Garmin Swim -mittari hoitaa tilastoinnin automaattisesti ja paljastaa armottomasti puutteet uintitekniikassa.

LAURI VANHALA  •  ARTO WIIKARI, kuvat

Garmin Swim on navigaattorivalmistajan ensimmäinen pelkästään uimareille tarkoitettu urheilumittari. Laitteessa on samankaltainen liiketunnistin kuin esimerkiksi triathlon-mallissa FR910XT.

Mukana ei ole sykemittaria eikä satelliittipaikannusta. Tuloksena on suhteellisen kevyt kello, jonka hinta on reilusti alhaisempi kuin varsinaisten triathlon-mittareiden.

Toisin kuin raskaammat sykemittarit, Garmin Swim on kädessä melko huomaamaton ja sitä voisi käyttää myös arkikellona – mikäli urheilullinen ulkonäkö ei haittaa.

Kello käteen ja altaaseen

Ennen altaaseen menoa kelloon täytyy syöttää altaan pituus, jotta laite osaa laskea uintimatkan oikein. Sen jälkeen uintitietojen tallennus käynnistyy kahdella napinpainalluksella.

Kello mittaa käden kiihtyvyyttä ja laskee sen perusteella vetojen määrän ja uintinopeuden jokaiselle altaanmitalle. Samalla se kirjaa ylös, millä uintitekniikalla eri altaanvälit uitiin, ja mittaa kokonaismatkaa.

Kun uimari haluaa levätä harjoitusten välissä, kellon voi asettaa taukotilaan. Tällöin käynnistyy ajastin, joka kertoo, montako sekuntia tauko on kestänyt. Se on kätevä apu harjoitteluun.

Kello laskee jatkuvasti erilaisia tilastotietoja. Näytöltä voi esimerkiksi tarkistaa, montako vetoa kuluu keskimäärin yhdellä altaanmitalla, tai kuinka hyvä on uintitekniikan tehokkuutta kuvaava swolf-luku. Näyttöön voi myös ohjelmoida kolme haluamaansa mittaria.

Mittarin voi lisäksi asettaa drill-tilaan. Se on tarkoitettu harjoituksiin, joissa käsivetoja ei pysty laskemaan. Esimerkiksi potkuharjoituksissa kädet eivät liiku, jolloin Garmin Swimin voi asettaa mittaamaan pelkkää aikaa. Uitu matka pitää silloin syöttää käsin.

Kiihtyvyysanturilla on rajoituksensa

Laite mittaa matkaa tunnistamalla, milloin uimari ponnistaa altaanreunasta. Matkamittari ei siksi toimi avovedessä.

Tekniikka toimi kokeiluissa kohtuullisen hyvin. Lähes heti ponnistuksen jälkeen matkamittarin lukema muuttui, ja myös esimerkiksi käsivetojen määrä altaanmittaa kohden vaikutti uskottavalta.

Harmillista on se, että laite tunnistaa suunnanmuutoksen vain, jos ponnistus on suhteellisen voimakas ja sitä seuraa hetken liuku. Parhaiten laite toimii, jos uimari osaa sujuvan volttikäännöksen.

Jos uimahallissa on ruuhkaa, ei reunasta pysty aina ponnistamaan kunnolla. Tällöin kellon algoritmit hämääntyvät.

Laite yrittää toki seurata, onko siltä jäänyt jokin käännös huomaamatta ja korjaa tuloksia tarvittaessa. Silloin kokonaismatka korjaantuu, mutta kello ei voi tietää, milloin käännös oikeasti tapahtui.

Tässä kohdassa Garminin suunnittelu on pielessä: kello yrittää arvata käännöksen ajankohdan, mikä sotkee muutamaa edellistä altaanväliä koskevat nopeusmittaukset täysin.

Ja kun nopeusmittaus hämääntyy, menevät koko harjoitusta koskevat tilastot sekaisin. Esimerkiksi kellon tallentama huippunopeus saattaa olla lähes tuplasti todellista parempi.

Tiedot nettiin

Aiempia uintisuorituksia voi selata kellon ruudulta. Laite muistaa noin 30 uintikertaa. Kätevintä on kuitenkin siirtää tiedot Garmin Connect -verkkopalveluun, jossa tuloksia voi tulkita paljon tarkemmin erilaisten grafiikoiden avulla.

Kello käyttää samaa tekniikkaa kuin esimerkiksi uudemmat Garmin Forerunner -sykemittarit. Koneeseen tökätään mukana toimitettava usb-tikku, asennetaan ANT Agent -ohjelma ja tehdään tunnukset Garmin Connect -palveluun.

Sen jälkeen kaiken pitäisi hoitua automaattisesti; kun kello kädessä kävelee samaan huoneeseen, jossa tietokone on, harjoitusdata siirtyy langattomasti koneelle ja lopulta itsestään nettiin. Garmin Connect näyttää uintidatan yksityiskohtaisesti, mutta myös havainnollisesti erilaisten kuvaajien avulla.

Suurin puute on, että palvelusta ei näe, mitkä tiedot perustuvat epäonnistuneisiin mittauksiin. Jos kello on välillä hämääntynyt, se näkyy vaihtelevana uintinopeutena. Välillä on lähes mahdotonta erottaa, mitkä tulokset ovat luotettavia ja mitkä eivät. Oikea ratkaisu olisi olla näyttämättä tilastoissa lukuja, jotka eivät voi pitää paikkaansa.

GARMIN Connect toimii oivallisesti harjoituspäiväkirjana. Sen hyödyllisyys korostuu, jos jo ennestään omistaa Garminin laitteita, jotka syöttävät samaan päiväkirjaan esimerkiksi juoksu- tai pyöräilydataa.

TEKNIIKKAA

Vedenkestävyys: 50 m

Tiedonsiirto koneelle: langaton 2,4 GHz Ant+

Paristo: itse vaihdettava, CR2032

Toiminta-aika: noin vuosi

Hintaluokka: 150 €

Lisätietoja: www.garmin.fi

TEKNIIKKAA

Vedenkestävyys: 50 m

Tiedonsiirto koneelle: langaton 2,4 GHz Ant+

Paristo: itse vaihdettava, CR2032

Toiminta-aika: noin vuosi

Hintaluokka: 150 €

Lisätietoja: www.garmin.fi