Tekniikan Maailma uutisoi eilen tutkimuksesta, jossa todettiin maapallon metsien ja lintujen tuhoutuneen dinosaurukset tappaneen asteroidin vaikutuksesta.

Kolumbian Missourin yliopiston tutkijat raportoivat erillisessä tutkimuksessaan, että maapallon lämpötila nousi törmäyksen jälkeen viidellä celsiusasteella – ja pysyi sellaisena seuraavan 100 000 vuoden ajan.

Tutkijoiden mukaan lämpötilan nousu oli odotettua korkeampi, ja se voi olla osoitus siitä, että olemme aliarvioineet nyt käynnissä olevan ilmaston lämpenemisen voimakkuuden.

Asteroidin aiheuttamien maailmanlaajuisien metsäpalojen lisäksi se irrotti maahan osuessaan karbonaattirikkaasta kiviaineksesta hiilidioksidia, joka vapautui ilmakehään.

”Ilmaston lämpeneminen oli todennäköisesti vielä nopeampaa kuin nykyään”, yliopiston tutkija Ken MacLeod kertoo New Scientistille. ”Se oli luonnon aiheuttama koe siitä, mitä näemme planeetallamme nyt.”

Tutkijat ovat vuosikymmenien ajan etsineet suoria todisteita, jotka paljastaisivat, kuinka paljon ilmasto lämpeni jättiasteroidin törmättyä maahan. MacLeod tutkimustiimeineen löysi vastauksen muinaisen Thetysmeren pohjasedimentistä nykyisen Tunisian alueelta.

He analysoivat sedimenttiin hautautuneiden fossiloituneiden kalanhampaiden, ruotojen ja suomujen hapen isotooppikoostumusta. Analyysi paljasti ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousseen tuhanteen miljoonasosaan (parts per million) – eli yli kaksi kertaa niin korkeaksi kuin ilmakehän tämänhetkinen hiilidioksidipitoisuus (410 ppm).

Aiemmissa tutkimuksissa hiilidioksidin määrän on arvioitu olleen huomattavasti korkeampi, jopa 2 300 ppm.

Jos siis huomattavasti ennakoitua pienempi määrä hiilidioksia ilmakehässä aiheutti 5 lämpöasteen nousun, ovat nykyiset ”todennäköiset” arviot ilmaston lämpenemisestä MacLeodin mukaan pielessä.

Tutkimus on julkaistu Nature-tiedejulkaisussa. Aiheesta lisää New Scientistin artikkelissa.