dodge-logoDodge on merkittävä yhdysvaltalainen automerkki, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1900, jolloin veljekset John ja Horace Dodge perustivat Dodge Brothers Motor Vehicle Companyn. Aluksi yhtiö teki auton moottorin ja alustan osia ja oli mukana niin suunnittelemassa moottorin osia ensimmäisiin Oldsmobile-autoihin kuin rahoittamassa Fordin tehdasta.

Vuonna 1914 veljekset tekivät ensimmäisen oman autonsa, jonka lempinimi oli leikkisästi Old Betsy. Se oli kilpailijoitaan edellä, sillä siinä oli teräskori, nopeusmittari ja ajovalot. Parin vuoden kuluttua Dodge oli Yhdysvaltojen neljänneksi myydyin automerkki ja vuonna 1920 se oli jo Fordin jälkeen kakkostilalla.

Veljekset kuolivat sairauksiin vuonna 1920, minkä jälkeen heidän yhtiönsä ajautui eri vaiheiden kautta Chryslerin omistukseen. Chrysler-konsernin värikkäiden kuvioiden jälkeen Dodge on nyt osa FCA US LLC -konsernia, jonka omistaa Fiat Chrysler Automobiles.

Dodge on ollut Suomessa suosittu yhdysvaltalainen merkki, jonka tunnetuimpia malleja ovat vanhemmalta ajalta Dart, Coronet ja Monaco. Sen jälkeen malliston halvemmassa päässä ovat olleet muun muassa Aspen, Aries, Neon ja Caliber. Urheilullisia malleja edustavat Challenger ja V10-moottorilla varustettu Viper.

Lue myös:

Näytä kaikki Dodge-aiheiset artikkelit

Katso myös autohinnastosta eri mallien myyntihinnat.