New Mexicon osavaltion yliopiston ilmailuinsinööri Abdessattar Abdelkefi tutkimustiimeineen onnistui miehittämättömiä lennokkeja eli drooneja kehittäessään ratkaisemaan albatrossien siipien värityksen salaisuuden.

Monien albatrossilajien siivet ovat päältä mustat ja alapuolelta valkoiset. Suurikokoisen merilinnun kohdalla kyse ei todennäköisesti ole naamiointivärityksestä. Sen sijaan väritys parantaa linnun aerodynamiikkaa.

Purjelentokoneiden tavoin liitävät albatrossit eivät juurikaan käytä energiaa siipien räpsyttelyyn, vaan käyttävät lentäessään hyväkseen nousevia ilmavirtauksia.

Abdelkefi tiimeineen huomasi siiven yläosan tumman värin imevän auringon lämpöä tehokkaasti. Lämpötilaero siiven ylä- ja alaosan välillä on keskimäärin 10 celsiusastetta.

Tutkijat kirjoittavat Journal of Thermal Biologyn tutkimusraportissaan siiven yläosan lämmön pienentävän siihen kohdistuvaa ilmanpainetta, vähentäen ilmanvastusta ja tuottaen enemmän nostetta.

Belgialaisen Ghentin yliopiston tutkija Svana Rogallan mukaan mustan värin vaikutus ilmanvastukseen vaatii lisätutkimuksia. Rogallan mukaan tumman värin positiivinen vaikutus lentämiseen on saattanut vaikuttaa siihen, että albatrossien siipien yläosa on evoluution myötä muuttunut mustaksi.

Abdelkefi toivoo oivalluksen parantavan tulevaisuuden droonien hyötysuhdetta ja kestävyyttä.

Aiheesta kertoo New Scientist.