Mitä jos ”mustan laatikon” hankkiminen autoon hoidettaisiin porkkanalla, ei kepillä? Helsingin Sanomien mielipidepalstalla heitetään ilmoille kiintoisa ajatus, miten tämä voitaisiin toteuttaa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) ajatukset tieverkon yhtiöittämisestä ja siihen liittyvästä tiemaksujen keräämisestä ajoneuvoihin asennettavan paikannusvälineen avulla ovat herättäneet kovaa vastarintaa.

HS:n mielipidepalstalla espoolainen Jarkko Lahtinen arvioi vastustuksen kumpuavan siitä, että järjestelmä on väärin lanseerattu: siitä tehdään pakkoa ilman vaihto­ehtoja eikä käyttäjälle ole syntymässä mitään houkuttelevia etuja.

”Järjestelmä on siis yhtä kiinnostava kuin vankien jalkapanta, jota vuonna 2011 kuvailtiin inhimilliseksi uudeksi rangaistusmuodoksi, jonka avulla tuomittu voi kuitenkin elää melko normaalia elämää kuten opiskella, käydä töissä ja asioida.”

Mustan laatikon lanseerausta ei helpota se, että nykyinen polttoaineveropohjainen kulutukseen ”suoraan korreloiva rahastusmalli on erittäin toimiva, yksinkertainen, luotettava, edullinen, tietoturvallinen, oikeudenmukainen ja anonyymi”.

Lahtinen kirjoittaa, että musta laatikko voisi houkuttelevampi, jos se tarjottaisiin autolijalle myönteisenä vaihtoehtona.

Näin se kävisi ehdotuksen mukaan: ”Nykyinen polttoainevero säilyisi hieman korotettuna ja ’mustaa laatikkoa’ vapaaehtoisesti käyttävät saisivatkin veronpalautuksia kerättyjen mittaustietojen perusteella? Lisäksi he hyötyisivät muista mahdollisista vapaaehtoisesti käyttämistään liikennesovelluksista. ’Mustan laatikon’ hankinta olisikin myönteinen juttu.”