Maailmankuulu fyysikko Stephen Hawking kuoli keskiviikkona 76-vuotiaana.

Hawking on ollut pitkään yksi maailman tunnetuimmista tiedemiehistä. Hawking tuli tunnetuksi (suhteellisen) kansantajuisten tietokirjojen kirjoittajana. Hänen tunnetuimpia teoksiaan on Ajan lyhyt historia. (Lue Tekniikan Maailman arvio kirjasta vuodelta 1989.)

Vähintään yhtä tunnettu Hawking oli siitä, että hänellä todettiin vuonna 1963 liikehermoja rapauttava als-tauti, minkä takia hän oli lopulta lähes liikuntakyvytön. Hän puhui ja kirjoitti tietokoneen ja puhesyntetisaattorin avulla.

Hawking tutki maailmankaikkeutta ja muiden muassa sen mustia aukkoja kvanttiteorian pohjalta. Hawking osoitti tutkimuksissaan, että mustat aukot tuottavat säteilyä. (Lue Tekniikan Maailmasta vuodelta 1996 lisää Hawking-säteilystä.)

”Kukaan Albert Einsteinin jälkeen ei ole samalla tavalla vanginnut suuren yleisön mielenkiintoa ja tehnyt itsensä läheiseksi kymmenille miljoonille ihmisille ympäri maailmaa”, sanoo teoreettisen fysiikan professori Michio Kaku The New York Times -lehdessä.

Kuten Redditissä on jo ehtitty noteerata, Hawking kuoli Einsteinin syntymäpäivänä – ja yhtä vanhana kuin mitä Einstein oli kuolleessaan.

Viime vuosina Hawking on useampaan kertaan esittänyt varoituksia ihmiskunnalle ympäristön tilasta ja ilmastonmuutoksen seurauksista.

Hakwing sanoi viime vuonna, että ihmisillä on vain muutama vuosisata aikaa jäljellä löytää keinot muuttaa asumaan toiselle planeetalle.

Hawking ennusti, että maapallo muuttuu suureksi tulipalloksi alle 600 vuodessa ihmisen toiminnan vuoksi.

Erikoista ennustettaan Hawking selittää sillä, että maapallon liikakansoitus jatkuu niin pitkälle, että väestön tarvitsema energia kuumentaa planeetan tulikuumaksi.

Jos ihmiskunta haluaa elää yli miljoona vuotta, sen pitää levittäytyä muille planeetoille, hän ennusti.

Hawking on myös sanonut viime vuonna tekoälyn voivan syrjäyttää ihmiset tulevaisuudessa täydellisesti.

Wired-lehdelle tekoälyn kehityksestä puhunut Hawking uskoo tekoälyn saavuttavan lopulta tason, jossa sitä voidaan pitää ”omana elämänmuotonaan, joka suoriutuu kaikesta ihmisiä paremmin”.

”Jos ihmiset kehittävät tietokoneviruksia, joku voi yhtä hyvin kehittää tekoälyn, joka kehittyy ja monistuu itsekseen.”

Hawking sai 24-vuotiaana vuonna 1966 valmiiksi väitöskirjansa, otsikolla ”Properties of expanding universes”, eli ”Laajentuvien maailmankaikkeuksien ominaisuuksia”.

Väitöskirja ei kuitenkaan pitkään aikaan ollut julkisesti ja ilmaiseksi ladattavissa internetistä. Viime vuonna Hawking antoi luvan 134-sivuisen väitöskirjansa julkaisuun.

Julkaisun jälkeen yli 60 000 ihmistä on ladannut väitöskirjan itselleen, minkä vuoksi palvelimet ovat olleet ajoittain nurin.

Hawking sanoo lausunnossaan toivovansa väitöskirjan ”inspiroivan ihmisiä ympäri maailmaan katsomaan ylös kohti tähtiä eikä omia jalkojaan”.