Sähköautovalmistaja Tesla kertoi viime yönä julkistetussa osavuosikatsauksessa jälleen hyvin kaksijakoisesta tuloksesta. Yhtiö teki sekä ennätyssuuret tappiot että ennätyssuuren liikevaihdon. Lisäksi yhtiön pääjohtaja Elon Musk ennusti, että vaikka tappiot ovat nyt ennätystasolla, yhtiö saattaa nousta voitolle loppuvuonna, jos se pääsee tuotantotavoitteeseensa.

Tammi-maaliskuun aikana Teslan nettotappio oli 784,6 miljoonaa dollaria, mikä on kuitenkin hieman analyytikoiden odotuksia vähemmän. Yhtiön liikevaihto oli 3,4 miljardia dollaria, mikä kertoo siitä, että tuotteiden kysyntä on vahvaa.

Yhtiön käteisvarat laskivat 2,7 miljardiin dollariin 3,4 miljardista dollarista.

Tesla kertoo kehittäneensä merkittävästi sähköautomalli Model 3:n tuotantoa. Tällä hetkellä Tesla valmistaa noin 2 270 autoa viikossa, mutta Muskin mukaan tavoitteena on, että muutaman kuukauden kuluttua viikossa tehtäisiin noin 5 000 autoa.

Jos yhtiö saa kasvatettua Model 3:n tuotantovolyymejään, se voi parantaa merkittävästi yhtiön kannattavuutta. Nuo tuotantotavoitteet ovat kuitenkin monta kertaa osoittautuneet liian optimistisiksi.

Model S – ja X -autojen kysyntä oli vahvaa, ja yhtiö tuotti niitä lähes 25 000 kappaletta.

Osavuosikatsauksen yhteydessä Elon Musk tarjosi analyytikoille yhden kiintoisan esimerkin siitä, mistä Model 3:n tuotanto-ongelmat johtuvat.

Jo aiemmin Musk on sanonut yhtiön luottaneen liikaa robotteihin ja automatisoineen tuotantolinjaansa liian paljon.

Yksi ongelmia aiheuttanut asia oli niin sanottu ”outo höttörobotti”, kuten Musk sitä kutsui. Yhtiö tuotantolinjalla oli robotti, joka asensi lasikuitumattoja akkujen päälle eristämään siitä lähtevää ääntä.

”Ne ovat käytännössä höttöä. Me yritimme automatisoida hötön asentamista ja sitomista akun päälle. Mikä on naurettavaa”, Musk sanoi.

”Meillä oli tämä outo höttörobotti, mikä oli todella uskomattoman vaikea kone saada toimimaan. Koneet eivät ole hyviä poimimaan höttöpalasia. Ihmiskädet ovat paljon parempia siinä. (…) Tuotantolinja hajosi uudestaan ja uudestaan, koska höttörobotti jatkuvasti epäonnistui sen poimisessa, tai sitten se asetti sen satunnaiseen paikkaan.”

Lopulta yhtiö tutki tarkemmin, oliko koko suojuksesta mitään hyötyä. Testeissä ilmeni, että sen jättäminen pois ei muuttanut ohjaamoon tulevan äänen määrää, joten siitä luovuttiin.

Elon Musk esiintyi myös viihdyttävästi konferenssipuhelussa analyytikkojen kanssa muun muassa keskeyttäen kysymyksiä, jotka olivat hänen mielestään liian ”kuivia”. ”Nämä kysymykset ovat niin kuivia. Ne tappavat minut.”

Musk kehotti myös yhtiön sijoittajia myymään Teslan osakkeensa, jos he eivät ole tyytyväisiä yhtiöstä saatavan tiedon määrään. Yhtiön osakekurssi laskikin yli 4 prosenttia osavuosikatsauksen julkaisun jälkeen.