Etelä-Korean tiede- ja teknologiainstituutti (KAIST) on alkanut kehittää tappajarobotteja maanpuolustustarpeisiin.

KAISTin kerrotaan aloittaneen tappajarobottien kehitystyön yhdessä maan johtavan asevalmistajan Hanwha Systemsin kanssa. Raporttien mukaan vasta avatun tutkimuskeskuksen tavoitteena on ”kehittää tekoälyteknologioita, joita voidaan hyödyntää armeijakäytössä”.

Uutinen yliopiston uudesta tutkimuskeskuksesta on saanut lukuisat maailman johtavat tekoälytutkijat takajaloilleen. Uuden Etelä-Walesin yliopiston tekoälyprofessori Toby Walsh kannustaa tekoälytutkijoita boikotoimaan KAISTia avoimessa kirjeessään.

Kirjeen on tähän mennessä allekirjoittanut yli viisikymmentä tekoälytutkijaa kolmestakymmenestä maasta.

”Autonomisten aseiden kehitys on sodankäynnin kolmas vallankumous. Ne mahdollistavat sodankäynnin nopeammin ja suuremmassa skaalassa kuin koskaan aikaisemmin… Despootit ja terroristit voivat käyttää niitä viattomia ihmisiä vastaan ilman eettisiä esteitä”, Walsh kirjoittaa.

Kahtena ensimmäisenä sodankäynnin vallankumouksena pidetään ruudin ja ydinpommin keksimistä.

”Muiden aiemmin kiellettyjen teknologioiden, kuten sokaisevien lasereiden tapaan voimme yksinkertaisesti päättää, että emme kehitä autonomisia aseita. Kannustamme KAISTia olemaan seuraamatta tätä polkua ja keskittyä sen sijaan kehittämään tekoälyä, joka parantaa ihmisten elämää.”

Maailman johtavat tekoälytutkijat ovat aiemmin vedonneet Yhdistyneisiin kansakuntiin autonomisten aseiden kieltämiseksi. YK alkoi virallisesti käsitellä tappajarobottikysymystä marraskuussa 2017. Tähän mennessä 22 jäsenvaltiota on ilmoittanut kannattavansa tappajarobottien kieltoa.

Yksi näkyvimmistä tappajarobottien vastustajista on Teslan perustaja Elon Musk, jonka mukaan ”tekoäly on huomattavasti vaarallisempi kuin ydinaseet”.

Musk puhuu aiheesta jälleen tuoreessa ”Do You Trust This Computer?” -nimisessä dokumentissa, joka sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa eilen.

Muskin mukaan tappajarobottien kehitys voi pahimmillaan johtaa maailmaan, jossa robotit hallitsevat ihmisiä. Ja toisin kuin aiemmat hirmuhallitsijat, robottihallitsijamme olisivat kuolemattomia.

”Tämä on erittäin tärkeä aihe. Se tulee vaikuttamaan elämäämme tavoilla, joita emme voi vielä edes kuvitella”, Musk kertoi elokuvan ensi-illan yhteydessä.

Muskin mukaan tällainen dystopia voidaan estää vain puuttumalla tappajarobottien kehitykseen ennen kuin se on liian myöhäistä.

”Hallitusten täytyy ymmärtää tekoälyteknologioiden nopea kehitystahti, jotta ne voivat ymmärtää tappajarobotteihin liittyvät riskit. Tavallisesti sääntely alkaa vasta, kun moni asia on jo ehtinyt mennä pieleen. Menneisyydessä se on johtanut ikäviin seurauksiin, mutta ei sellaisiin, jotka olisivat uhanneet koko sivilisaatiotamme.”

Do You Trust This Computer? on Mashablesivuston mukaan katsottavissa ilmaiseksi Youtubessa viikonlopun ajan.

Etelä-Korea ei toki ole ainoa tappajarobotteja avoimesti kehittävä valtio. Armeijat ympäri maailman ovat ottaneet tekoälyn avosylin vastaan ja olleet teknologian kehityksen merkittävimpiä tukijoita. Esimerkiksi Kiinan, Yhdysvaltojen ja Venäjän tiedetään kehittävän autonomisia asejärjestelmiä.