Tällä viikolla vahvistetun Neuralink-yrityksen lopullinen päämäärä on jopa vielä kunnianhimoisempi kuin Teslan pyrkimys täyttää maapallo sähköautoilla tai SpaceX:n tavoite viedä ihmisiä Marsiin: Neuralink haluaa kehittää aivoihin perustuvan käyttöliittymän, joka voisi jonain päivänä muuttaa tapamme kommunikoida täydellisesti.

Visiönääri Elon Musk uskoo, että aivoihin asennettavien pienen pienien elektrodien ja tietokoneiden yhteistyöllä on mahdollista kehittää täydelliseen yhteisymmärrykseen perustuva ”telepaattinen” tapa kommunikoida.

”Aivoissamme kehittyy ideoita ja konsepteja, jotka meidän täytyy tiivistää äärimmäisen vähän dataa välittävään muotoon jota kutsumme puhumiseksi tai kirjoittamiseksi. Sitä kieli on: se on pakkaustapa, jolla välitämme tietoa toisillemme”, Musk kertoi Wait But Why -sivuston Tim Urbanille.

”Jos meillä olisi kaksi aivokäyttöliittymää, voisimme välittää saman tiedon kokonaisuudessaan toiselle ihmiselle ilman että joutuisimme muotoilemaan vision sanoiksi.”

Tähän on kuitenkin vielä pitkä teknologinen matka. Musk toivoo, että jo lähitulevaisuudessa – kenties 4–5 vuoden kuluttua – Neuralink voisi tarjota laitteen, joka auttaisi vakavista aivovaurioista kärsiviä. Muskin mukaan Neuralinkin ensimmäiset terveitä ihmisiä auttavat aivo–tietokone-käyttöliittymät voivat olla todellisuutta noin 8–10 vuoden kuluttua.

Neuralink etsii Kalifornian San Franciscossa sijaitsevaan päämajaansa nyt tutkijoita, tiedemiehiä ja insinöörejä, jotka voivat tehdä Muskin ideasta todellisuutta.

Myös Facebookin kerrottiin tällä viikolla suunnittelevan ajatustenlukuun perustuvaa käyttöliittymää.

Kenties Jalopnik-sivuston teoria Autot-elokuvien maailmasta, jossa autot ovat ihmisiä, ei olekaan niin kaukaa haettu…