Yksi pitkään kummitellut myytti on, että isoja maanjäristyksiä tuppaa tapahtumaan eniten tiettyinä Kuun kierron vaiheina ja tiettyinä vuodenaikoina.

Nyt asiaa on kuitenkin tutkittu tieteellisesti. Ja kuten usein tällaisissa tapauksissa käy, tieteellinen tutkimus murskaa myytin täysin.

Seismological Research Letters -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on analysoitu 204:ä erittäin suurta maanjäristystä, joiden magnitudi on ollut suurempi kuin 8. Analyysissä on yhdistelty maanjäristysten tietoja Kuun vaiheeseen ja vuodenaikoihin.

Tutkimuksessa ilmeni, että mikään ei viittaa siihen, että Kuun tai Auringon asema Maahan vaikuttaisi millään tavalla maanjäristyksiin.

U.S. Geological Surveyn tutkija Susan Hough sanoo, että tutkimuksissa nousi esille joitakin näennäisiä yhteensattumia. Ne ovat kuitenkin verrattavissa siihen, että jos kolikkoa heittää tarpeeksi monta kertaa, voisi tulla esimerkiksi klaava viisi kertaa peräkkäin. Se kuitenkin selittyy sattumalla.

Tutkimuksessa nousi esiin joitakin epätavallisia ”signaaleja”. Eniten maanjäristyksiä eli 16 tapahtui seitsemän päivää täydenkuun jälkeen. Tämä luku ei kuitenkaan ole tilastollisesti merkittävä, eikä havainnossa olisi fyysisestikään mitään järkeä, Hough sanoo.

Auringon ja Kuun liikkeet vaikuttavat kyllä Maan maanpinnan tasoon hienoisesti, ja se voi olla vaikuttamassa maanjäristysten syntyyn, Hough sanoo.

”Ennemmin tai myöhemmin tulee taas iso maanjäristys täysikuun aikaan, ja vanhat uskomukset heräävät henkiin”, Hough sanoo.

”Toivottavasti tämä antaa ihmisille selkeän tutkimuksen, jonka avulla voi todistaa, että pitkällä aikavälillä ei ole todisteita siitä, että isoja maanjäristyksiä tapahtuu täydenkuun aikaan.”