Sveitsin jäätiköt ovat pienentyneet tänä vuonna tilavuudeltaan 2,5 prosenttia. Tämän vuoden ennätyslämpötilat ovat suuresti vaikuttaneet siihen, että jäätiköt ovat huvenneet.

Tiedot selviävät Sveitsin tiedeakatemioiden vuotuisesta raportista, joka käsittelee jäätikköjen tilaa. Katsauksessa on mitattu 20 Sveitsin jäätikköä. Aiheesta on lähetetty tiedote.

Raportin mukaan viidennes Sveitsin jäätiköistä on kadonnut viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Viime talvena Sveitsissä satoi ennätyksellisesti lunta. Parimetrinen lumi suojaa jäätiköitä sulamiselta. Joidenkin jäätiköiden päällä oli jopa viisi metriä lunta. Ellei viime talven lumikuorma olisi suojannut jäätiköitä, ne olisivat sulaneet tätäkin dramaattisemmin.

Maaliskuun loppuun saakka yli 2 000 metrin korkeudessa oli kaksinkertaisesti lunta tavalliseen verrattuna. Mutta sitä seuranneet huimat lämpötilat ja vähäinen tai olematon sade muuttivat tilanteen täysin. Huhti–syyskuu oli kuumin koskaan mitattu ajanjakso Sveitsissä.

Kuitenkin vuosi 2003 säilyy edelleen ennätysvuotena. Tuolloin Eurooppaan iskenyt lämpöaalto oli jäätiköille toistaiseksi tuhoisin. Myös vuosi 2015 oli erittäin lämmin.

Aiheesta on uutisoinut Phys.Org-sivusto.