Euroopan avaruusjärjestö ESA julkisti keskiviikkona uusia tietoja Gaia-satelliitin tekemästä Linnunradan tähtikartoituksesta.

Keskiviikkona julkaistu tietopaketti täydentää huomattavasti käsitystä Linnunradan rakenteesta.

Osana julkistusta ESA julkisti alla olevan valokuvan, joka kuvaa Linnunrataa ja läheisiä galakseja. Kuva on koostettu peräti 1,7 miljardia tähteä koskevista mittauksista. (Isomman kuvan voit katsoa ESA:n sivuilta.)

Kartta osoittaa ESA:n Gaia-satelliitin mittaamien tähtien kirkkauden ja värin taivaalla heinäkuun 2014 ja toukokuun 2016 välillä.

Kirkkaammat alueet kuvaavat alueita, joilla on erityisen paljon kirkkaita tähtiä, kun taas pimeämmillä alueilla on vähemmän tähtiä.

Kuvassa olevalla kirkkaalla vyöhykkeellä ovat suurin osa Linnunradan tähdistä. Kuvan keskellä on Linnunradan keskusta, joka näyttää vilisevän tähtiä.

 

Etualalla olevat pimeät alueet ovat tähtienvälistä kaasua ja pölyä, joka absorboi niiden takana kauempana olevien tähtien valon.

Kuvassa näkyy myös muita tähtiryppäitä ja sekä kokonaisia muita galakseja. Oikeassa alalaidassa näkyvät Suuri ja Pieni Magellanin pilvi, jotka ovat kaksi Linnunrataa kiertävää kääpiögalaksia.

Gaian julkistamista tiedoista ilmenee jopa 1,7 miljardin tähden sijainti ja kirkkaus, sekä tarkempia tietoja 1,3 miljardin tähden liikkeestä ja väreistä. Mukana on tietoja muun muassa myös 14 000 asteroidista.

Tekniikan Maailma kirjoitti ESA:n Gaia-satelliitista viime vuoden lopulla. Lue artikkeli tästä! Aiheesta kertoo lisää myös Deutsche Welle.