Euroopan hiukkastutkimuskeskus Cern kertoi maanantaina onnistuneensa ensimmäistä kertaa tekemään spektroskooppisen mittauksen niin sanotusta antimateriasta.

Mittauksen tuloksesta on kerrottu Nature-tiedelehdessä.

Antimateria on materiaalia, joka koostuu samoista hiukkasista kuin tavalliset ihmiset havainnoimat hiukkaset, mutta niillä on vastakkainen varaus. Positiivisella varauksella varustettu elektroni on positroni, ja negativisella varauksella varustettu protoni on antiprotoni. Näistä antihiukkasista koostuva aine on antimateriaa.

Antimaterian tutkiminen on kuitenkin ollut hyvin vaikeaa, koska antimaterialla on harmillinen taipumus tuhoutua, kun se joutuu kosketuksiin materian kanssa.

Cernin kokeessa antimateriavetyatomia viritettiin laservalolla. Positroneja ja antiprotoneja laitettiin tutkimuksessa tyhjiöputkeen, ja syntynyttä antivetyä estettiin törmäämästä putken seiniin voimakkailla magneeteilla. Tämän tekniikan avulla tutkijat onnistuivat pitämään yllä antivetyatomeita noin 15 minuuttia.

Mittauksessa havaittiin antivedyn käyttäytyvän alle miljardisosan tarkkuudella samoin kuin tavallisen vedyn. Näin tutkijat ovat olettaneet antimaterian käyttäytyvän, mutta tulos on kieltämättä hieman antiklimaattinen.

Laajemmin tutkimuksessa on etsitty vihiä siitä, miksi antimateria näyttäisi kadonneen maailmankaikkeudesta. Alkuräjähdyksessä syntyi kutakuinkin yhtä paljon materiaa ja antimateriaa, mutta jostain syystä antimateria näyttää kadonneen.

On mahdollista, että jokin pieni epäsymmetria materian ja antimaterian määrässä on johtanut siihen, että antimateria on kadonnut.

Kuva: iStockphoto