Parhaillaan rajatussa testissä oleva PlayStation 4:n käyttöjärjestelmäpäivitys antaa pelaajille mahdollisuuden vaihtaa PSN ID -tunnuksensa.

Ominaisuutta on toivottu siitä lähtien kun PlayStation 4 on ylipäätään ollut maisemissa.

Mutta nyt näyttää valitettavasti siltä, että homma ei ole aivan niin yksinkertainen kuin luultiin. Sony toki varoitti asiasta testivaiheen alkaessa, mutta vastikään julki tulleiden ongelmien laajuus tuli silti monille yllätyksenä.

Xboxilla vastaava ominaisuus toimii ongelmitta, joten eiköhän aikanaan myös Pleikkarilla…

Ensimmäisissä testeissä on nimittäin käynyt ilmi, että PSN ID -tunnuksen vaihtaminen itsessään toimii kuten pitääkin, mutta samalla pelikonsolilta saattaa kadota paitsi tärkeitä tallennuksia, jopa maksullista lisäsisältöä, pelin sisäistä virtuaalivaluuttaa ja muutakin.

Eikä siinä vielä kaikki.

Pahimmassa tapauksessa dataa voi kadota pysyvästi, vaikka tunnuksen vaihtaisikin takaisin ennalleen. Tämän ei pitänyt olla mahdollista, vaikka nyt puhutaankin vasta alustavista testeistä.

Sonyn ennakkovaroituksista huolimatta tuskin kukaan siis osasi odottaa näin vakavia lieveilmiöitä.

Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää, miksi PSN ID -tunnuksen vaihto ei ole aiemmin ollut mahdollista. Ilmeisesti jokin Sonyn verkkoinfrastruktuurissa ja/tai PlayStationin toimintaa ohjaavassa käyttöjärjestelmässä on lähtökohtaisesti pielessä.

Ongelmista päästään ajan myötä eroon, mutta jo nyt lienee selvää, että testaamisen kanssa ei tule kiirehtiä – muuten voi käydä ”Microsoftit”.

Samasta syystä ominaisuutta on turha odotella viralliseen jakeluun ihan lähiaikoina.