”Useat niin kutsutut tiedejulkaisut ovat hyväksyneet Tähtien sota -teemaisen huijausartikkelin julkaistavaksi”, kirjoittaa salanimellä Neuroskeptic esiintyvä tiedebloggaaja Discover-sivuston blogissaan.

Kolme yhdeksästä tiedejulkaisuista julkaisi tämän ”tohtori Lucas McGeorgen ja tohtori Annette Kinin” tutkimuksen.

”Artikkelin käsikirjoitus on absurdi sekasotku asiavirheitä, plagiointia ja elokuvalainauksia. Tiedän tämän, koska minä kirjoitin sen”, päivätyönsä neurotutkijana tekevä Neuroskeptic kertoo.

Hän kertoo saaneensa innoituksen testata ”saalistavien tiedejulkaisujen” kynnystä julkaista ilmeisen absurdeja artikkeleita.

Saalistavilla julkaisuilla tarkoitetaan sellaisia julkaisuja, jotka ovat tehneet tiedejulkaisuista itselleen kannattavaa liiketoimintaa epärehellisin tai vähintäänkin kyseenalaisin keinoin. Tällaiset yritykset usein veloittavat tutkijoita artikkelien julkaisemisesta.

Hän lähetti midikloriaaneja eli Tähtien sota -elokuvista tuttuja fiktiivisiä mikroskooppisia elämänmuotoja käsittelevän artikkelinsa arvioitavaksi kaikkiaan yhdeksälle julkaisulle.

Neuroskeptic kertoo käyttäneensä artikkelinsa pohjana englanninkielisen Wikipedian mitokondrioita käsittelevää sivua, jonka mitokondrio-sanat hän muutti midikloriaaneiksi. Jotta artikkeliin ei jäisi ylimääräistä tyhjää tilaa, hän lisäsi artikkeliinsa myös Tähtien sota -fanien keskuudessa meemiksi nousseen Darth Plagueisin tragedian.

Kolme yhdeksästä tiedejulkaisuista julkaisi tämän ”tohtori Lucas McGeorgen ja tohtori Annette Kinin” tutkimuksen.

Nämä kolme artikkelin julkaissutta ”tiedejulkaisua” olivat International Journal of Molecular Biology: Open Access (MedCrave), Austin Journal of Pharmacology and Therapeutics (Austin) ja American Research Journal of Biosciences (ARJ), jotka ehtivät julkaista artikkelin ennen kuin saivat siitä edes rahaa.

Neljäs, American Journal of Medical and Biological Research (SciEP), olisi myös julkaissut mutta vaati 360 dollarin ennakkomaksua, jota ei maksettu.

”He julkaisivat tiedeartikkelin irvikuvan, joka olisi pitänyt tunnistaa hölynpölyksi viidessä minuutissa – tai kahdessa, jos Tähtien sota on tuttu käsite.”

Neuroskeptic kertoo halunneensa muistuttaa yleisöä siitä, että ”vertaisarvioinnin” läpi voi päästä vaikka minkälaista soopaa, koska aina todellista vertaisarviointia ei ole tehty laisinkaan.

”Kaikki yhdeksän julkaisijaa ovat tunnettuja spämmääjiä, jotka usuttavat akateemikkoja julkaisemaan artikkeleitaan heidän sivuillaan. Lucas McGeorgen tarkoitus oli vain testata heidän markkinoimansa palvelun tasoa.”

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun tälläisiä tiedejulkaisuja on höynäytetty. Vuonna 2014 kaksi julkaisua hyväksyi Simpsonit-sarjasta tuttujen hahmojen Maggie Simpsonin ja Edna Krabappelin artikkelin julkaistavaksi. Tutkimuksen kolmas kirjoittaja oli muuan Kim Jong Fun.

 

Uutinen on julkaistu 25.07.2017 klo 08.56 ja sitä on päivitetty klo 11.33: Tekstiin on lisätty hölynpölyartikkelin julkaisseiden ”tiedejulkaisujen” nimet.