Detroit oli kerran Yhdysvaltojen autoteollisuuden keskus ja yksi maan suurimmista ja vauraimmista kaupungeista.

Toista maailmansotaa seuranneina vuosikymmeninä kaupunki on kuitenkin hiljalleen rappioitunut. Detroitin alamäen ilmentymä on kaupungin keskustassa sijaitseva Michigan Central Station (MSC) eli päärautatieasema, jossa vandaalit ja ryöstelijät ovat vapaasti rellestäneet kymmeniä vuosia.

Ajat ovat kuitenkin muuttumassa. Detroit on ensimmäistä kertaa miesmuistiin näyttänyt elpymisen merkkejä, ja nyt myös Ford – yksi kolmesta suuresta detroitilaisesta autoyhtiöstä – palaa takaisin Detroitiin.

Autovalmistaja ilmoitti viime viikolla ostaneensa Michigan Central Stationin ja useita juna-asemaa ympäröiviä kiinteistöjä. Sen suunnitelmana on palauttaa MSC ja Detroit entiseen loistoonsa.

”Kyseessä on paljon suurempi asia, kuin ikonisen rakennuksen entisöinti”, Fordin puheenjohtaja William C. Ford kertoi The New York Timesille.

”Meidän tavoitteemme on, että Detroitista tulee autonomisten autojen syntypaikka, ja että niiden toimivuus todistetaan siellä.”

”Corktownin kampuksesta tulee seuraava suuri ankkuri Detroitin paluulle.”

Fordin näkemyksenä on, että Detroitista tulee Piilaakson kaltainen teknologiakeskittymä. Se haluaa tehdä MSC:n alueesta Piilaakson kaltaisen kampuksen, joka houkuttelee kaupunkiin Fordin näkemyksen jakavia yrittäjiä ja yrityksiä.

Uutinen Fordin paluusta Detroitiin on saanut myös MSC:llä aikanaan vierailleet varkaat herkistymään. The Detroit Free Press kertoo kummallisesta tapauksesta, jossa juna-aseman ikonisen kellon 20 vuotta sitten vienyt varas päätti palauttaa kellon takaisin oikealle omistajalleen.

Sivusto kertoo, että nimettömänä pysytellyt varas otti yhteyttä Henry Fordin museoon perjantaina kertoen ”kellon haluavan palata kotiinsa”.

Varas ilmoitti jättäneensä kellon paikallisen hylätyn rakennuksen seinustalle odottamaan noutajiaan.

”Olkaa kilttejä ja laskekaa kello autoon taulupuoli ylöspäin. Maali on hyvin haurasta”, kellosta selvästi välittävä varas kertoi museon virkailijalle.

Fordin työntekijät raportoivat löytäneensä kellon varkaan osoittamasta paikasta. Kello nojasi rakennuksen seinään umpeenkasvaneella pihalla huolellisesti huopiin pakattuna.

Varas oli pitänyt kellosta hyvää huolta. Ford toivoo, että muutkin MSC:ltä irtaimistoa vieneet henkilöt seuraisivat tämän varkaan esimerkkiä.

Ford järjesti MSC:llä eilen suuren ”kotiinpaluujuhlan”, johon osallistui tuhansia paikallisia asukkaita.

Yhtiö ilmoitti samalla kunnostavansa 18-kerroksisen rakennuksen perinpohjaisesti. Uudistuneen juna-aseman on määrä aueta yleisölle vuonna 2022.

”Corktownin kampuksesta tulee seuraava suuri ankkuri Detroitin paluulle”, William C. Ford kertoi paikalle kerääntyneelle yleisölle.

”Tämä on merkki koko maailmalle, että Detroit on jälleen toiminnassa.”

Ford vahvisti samalla keskittävänsä kampukselle liikkumisen palveluita kehittävän toimintansa. Kunnostustöiden jälkeen kampuksella työskentelee 5 000 Fordin työntekijää.