Ranskan itäosassa virtaava Doubs-joki on kadonnut elokuussa kokonaan yli kilometrin matkalta, kertoo ranskalaislehti Le Parisien.

Joen katoaminen ei johdu kuivuudesta, vaan sadetta on ollut talvella ja keväällä alueella runsaasti. Siitä huolimatta joki on kadonnut reilun kilometrin alueelta kokonaan, ja samalla kaikki siinä elävät eläimet ja kasvit ovat kuolleet.

Tällaista ei ole joella koskaan aikaisemmin nähty. Paikallisen kalastusjärjestön johtaja sanoo lehdessä nähneensä joella samanlaisen tilanteen vuonna 1976, mutta silloin alueella oli paljon kuivuutta.

Le Parisienin haastattelamat asiantuntijat antavat ilmiölle kuitenkin selityksen. Joen pohjassa on isoja halkeamia, joihin vesi on kyseisessä kohdassa joutunut. Tavallisesti nuo halkeamat ovat sedimentin tukkimia, mutta kevättulvat ovat luultavasti huuhtoneet tuon sedimentin pois.

On mahdollista, että halkeamiin valunut vesi kulkeutuu lähellä virtaavaan Loue-jokeen, joka on toinen alueella kulkeva suuri joki. Halkeamat saattavat yhdistää toisiinsa maan alla nämä kaksi jokea.

Virtauksen palauttaminen jokeen ei luultavasti ole helppoa, asiantuntijat arvioivat lehdessä. Tällä viikolla Ranskassa uutisoitiin, että joenpohjaa on alettu paikata, jotta ongelma ratkeaisi.

Lisää kuvia kuivuneesta joenpohjasta voi katsoa täältä.

Uutisvideo löytyy täältä.