Euroopan eteläisen observatorion VLT eli ”erittäin iso teleskooppi”on ottanut upean yksityiskohtaisen kuvan Tarantellasumusta ja sen kosmisista naapureista.

160 000 valovuoden päässä Maasta sijaitseva Tarantellasumu on osa Suurta Magellanin pilveä, joka kiertää omaa Linnunrataamme. Tarantellasumu on paitsi oman galaksinsa, myös koko paikallisen galaksiryhmän (johon myös Linnunrata kuuluu) kirkkain ja suurin tähtien syntymisalue.

Läpimitaltaan tuhannen valovuoden pituinen Tarantellasumu näkyy ESO:n kuvan yläosassa. Sen ytimessä sijaitsevan R136-tähtijoukon tähdet ovat yksiä kirkkaimmista ja massiivisimmista tuntemistamme tähdistä.

Kuvan oikeassa alalaidassa sijaitsee Tarantellasumun toinen merkittävä tähtijoukko Hodge 301, jonka tunnetuin jäsen oli vuonna 1987 supernovana räjähtänyt superjättiläinen SN 1987A. SN 1987A:n räjähdys oli lähimpänä Maata havaittu supernovaräjähdys neljäänsataan vuoteen.

Siinä missä R136 on vasta melko nuori tähtijoukko, on Hodge 301 huomattavasti vanhempi. Astronomit epäilevät, että nelisenkymmentä muutakin sen tähteä on räjähtänyt supernovana.

Kuvan keskellä näkyy kirkas NGC 2074 -tähtisumu ja tähtijoukko. Ylävasemmalla loistaa NGC 2100 -niminen avoin tähtijoukko.

Tarkemmat yksityiskohdat ESO:n tiedotteessa.

(Kuva: ESO)