Viime päivinä auton ilmastointi on ollut kultaakin kalliimpi ominaisuus.

Seat julkisti keskiviikkona tiedotteen, missä jaetaan hieman vinkkejä auton ilmastoinnin käyttämisestä oikein.

Tiedotteessa luetellaan viisi yleisintä virhettä – ja muutama vinkki, miten saat auton ilmastoinnista enemmän irti.

Viisi pahinta virhettä ovat Seatin mukaan seuraavat:

  1. Käännät ilmastoinnin täydelle puhallukselle heti kun astut autoon: kesällä auton ollessa auringonpaisteessa sen sisälämpötila voi nousta jopa 60 asteeseen. Lämpötila laskee 25 asteeseen noin puolessa tunnissa, mikäli noudatat muutamaa helppoa keinoa. Yksi yleisimmistä virheistä on laittaa ilmastointi heti täydelle puhallukselle. ”Avaa ensin auton ovet ja laske ikkunat hetkeksi alas, ennen kuin astut autoon sisään ja käynnistät ilmastoinnin”, suosittelee tiedotteessa Àngel Suárez Seatin teknisestä keskuksesta. Tällä ohjeella saat auton sisälämpötilan laskemaan luonnollisesti. Kun auto on tuulettunut, voit astua sisään, sulkea ovet ja ikkunat ja käynnistää ilmastoinnin.
  2. Pidät ilman sisäkierron päällä: tämä on toinen klassinen virhe, jonka ihmiset tekevät, sillä ajatellaan, että se pitää huurteen pois ikkunoista. Sen sijaan Suarez suosittelee pitämään ilmastoinnin Auto-asennossa, jolloin ilmankierrosta saadaan tasaisempi ja tehokkaampi.
  3. Mikäli aamu on viileä, ilmastointia ei laiteta päälle lainkaan. Tästä huolimatta ilmastointi on hyvä pitää päällä, sillä siten voidaan estää ikkunoiden huurtuminen, kun ilman ulkolämpötila alkaa nousta.
  4. Suuttimet kohdistetaan väärin: usein kuullaan sanottavan: ”laitatko ilmastointia kovemmalle”. Tämä ei kuitenkaan johdu usein lämpötilasta vaan siitä, miten ilma kiertää autossa. Tasaisen ilmankierron saavuttamiseksi suuttimet tulee olla suunnattu ylöspäin, ei matkustajien kasvoille. Tällä yksinkertaisella tavalla ilma kiertää autossa paremmin.
  5. Jätetään ilmastointilaitteen huolto tekemättä: kuten öljy, renkaat tai jarruneste, myös ilmastointilaite tarvitsee säännöllistä huoltoa. Ilmastointilaitteen suodatin olisi hyvä vaihtaa aina 15 000 tai 20 000 kilometrin välein, jotta ilmastoinnin virtaus ja voimakkuus eivät huonone.