Maapallon magneettikentässä on erikoinen vinoutuma suunnilleen Etelä-Afrikan kohdalla, kirjoittavat kaksi Rochesterin yliopiston asiantuntijaa The Conversation -verkkopalvelussa. Tämä vinoutuma saattaa ennakoida sitä, että maapallon magneettikenttä saattaa kääntyä ympäri yllättävänkin pian.

Viikko sitten kirjoitimme tiedemiesten ennusteista siitä, että maapallon magneettikenttä saattaa olla lähellä kääntymistä ylösalaisin. Vuosimiljoonien aikana maapallon magneettikenttä on kääntynyt satoja kertoja, ja viimeksi tällainen käännös tapahtui 780 000 vuotta sitten.

Maapallon magneettikentän synnyttää planeetan sulasta metallista koostuva ydin. Jos magneettiset navat vaihtavat paikkkaansa, se heikentää magneettikentän synnyttämää suojaa planeetalle. Tämä lisäisi riskejä muun muassa satelliiteille, ilmailulle ja maassa olevalle sähköverkolle.

Jo nyt magneettikentässä on nähtävissä selviä häiriöitä, kirjoittavat Rochesterin yliopiston geofysiikan professori John Tarduno sekä tutkija Vincent Hare tuoreessa kirjoituksessa sivustolla.

Geofyysikot ovat huomanneet, että maapallon magneettikenttä on heikentynyt jo 160 vuoden ajan.

Kirjoituksessa kiinnitetään huomiota siihen, että tämän heikentymän keskipiste on suurella alueella eteläisellä pallonpuoliskolla Zimbabwen ja Chilen välisellä alueella. Tämä alue tunnetaan Etelä-Atlantin anomaliana.

Alla olevassa kartassa näkyy, millä alueella tämä Etelä-Atlantin anomalia sijaitsee.

Kuva: Michael Osadicw/John Tarduno, CC BY-ND

Kirjoittajat toteavat, että tällä alueella magneettikenttä on jo nyt niin heikko, että se muodostaa riskin alueen yllä lentäville satelliiteille. Magneettikenttä ei enää suojele satelliitteja riittävästi avaruudesta tulevalta säteilyltä.

Kompassineula osoittaa etelään

Tutkijoiden mukaan syvällä Etelä-Afrikan mantereen alla maapallon kiinteän ytimen ja nestemäisen kerroksen rajakohdassa jo nyt magneettikenttä on päinvastainen kuin muualla maapallolla. Toisin sanoen jos olisi mahdollista käyttää kompassia syvällä maapallon sisällä Etelä-Afrikan alla, pohjoinen näyttäisi olevan etelässä.

Tämä alue on tärkein selitys Etelä-Atlantin anomalian synnylle. Tutkijoiden mukaan simulaatiot osoittavat, että tällaisia alueita syntyy maapallolle ennen magneettisten napojen kääntymistä.

Kuvassa vasemmalla kuvataan maapallon magneettikenttää normaalina aikana ja oikealla napojen vaihtumisen aikana. Kuva: NASA/Gary Glazmaier

The Conversation -sivun artikkelissaan tutkijat toteavat, että magneettikentän muutosta alueella on viime aikoina havainnoitu muun muassa 700 vuotta vanhoista afrikkalaista arkeologisista löydöksistä.

Tutkijat pystyvät selvittämään esimerkiksi vanhoista saviesineistä, miten voimakas magneettikenttä on ollut niitä tehdessä.

Tutkijoiden mukaan Afrikassa tehdyt selvitykset osoittavat, että noin vuonna 1300 magneettikenttä on niin ikään heikentynyt yhtä paljon kuin tällä hetkellä on tapahtumassa.

On kuitenkin epäselvää, mitä löydökset tarkoittavat, tutkijat kirjoittavat.