Satelliittikuvat ovat paljastaneet, että läntisellä Etelämantereella sijaitsevaan suurikokoiseen Pine Islandin jäätikköön on ilmestynyt lähes 30 kilometriä pitkä halkeama, kertoo Live Science -sivusto.

Jos ja kun halkeama saavuttaa noin 40 kilometrin pituuden, irtoaa jäätiköstä yksi tai useampi jäävuori riippuen siitä, miten lohjennut pala pysyy kasassa.

Irtoamisajankohdasta ei ole täyttä varmuutta, mutta on varmaa, että se tapahtuu pian.

”Halkeama on kulkenut jo lähes koko jäätikön poikki, joten irtautuminen voi tapahtua verrattain pian. Odotan sen tapahtuvan seuraavaan kesään mennessä”, kertoi halkeaman satelliittikuvista bongannut hollantilaisen Delftin teknillisen yliopiston apulaisprofessori Stef Lhermitte Live Sciencen haastattelussa.

Etelämantereen kesä kestää joulukuusta maaliskuuhun.

Halkeama sai alkunsa jäähyllyn (lauttamainen jäämassa) keskikohdilla, jossa jäähylly on kosketuksissa lämpimämpään, jäähyllyä alapuolelta sulattavaan meriveteen.

Pine Islandin jäätiköstä on irronnut jäävuoria vuosina 2001, 2007, 2011, 2015 ja 2017. Viime vuoden syyskuussa syntynyt vuori oli kooltaan 4,5 kertaa suurempi kuin Yhdysvaltain New Yorkin kaupungin Manhattanin saari.

Mikäli parhaillaan irrottautuva jäävuori selviää prosessista yhtenä palana, se olisi vielä suurempi kuin viime vuoden vuori. Vuori olisi lähes 7,5 kertaa suurempi kuin Järvenpää. Jos se on tarpeeksi iso, saa se oman nimensä.

Vuori tulee todennäköisesti pysymään jäässä, mikäli se pysyttelee Etelämantereen merijäiden seassa.

Joka vuosi 40,8 miljardia tonnia jäätä menettävä Pine Island on yksi nopeimmin sulavista Etelämantereen jäätiköistä. Sen sulaminen nostaa merenpinnan tasoa yhden millimetrin verran kahdeksan vuoden välein. Jos koko jäätikkö sulaisi, nousisi merenpinnan taso puolella metrillä.

Jäävuorien syntyminen on normaalia. Normaalia ei ole kuitenkaan niiden kasvanut syntytahti Pine Islandin jäätikön tapauksessa.

Jäähyllyt, eli rannikossa tai maanpäällisessä jäätikössä kiinni olevat, meressä kelluvat lauttamaiset jäämassat ovat tärkeitä siksi, että ne hidastavat jäätikön valumista mereen.

On osittain epäselvää, miksi Pine Islandin jäätikön jäähylly hupenee. Lämmin ja sulattava merivesi on kuitenkin pääepäilty.

”Syy sille, miksi syvältä merestä kumpuaa lämmintä vettä, on epäilemättä ilmastoon liittyvä, mutta on hyvin vaikea sanoa, liittyykö se ilmastonmuutokseen. Etelämanner on hyvin herkkä maanosa ilmastonmuutoksesta puhuttaessa. Yksittäisen jäävuoren tapauksessa johtopäätöksien tekeminen on mahdotonta”, selitti apulaisprofessori Stef Lhermitte Live Sciencen mukaan.