Satelliittikuvat ovat havainneet Etelämantereella valtavan kokoisen reiän. Reiän kerrotaan ilmestyneen merijäähän syyskuun 9. päivä.

Etelämantereen Weddelin meren merijäähän muodostunut reikä on pinta-alaltaan noin 80 000 neliökilometrin, eli karkeasti Tšekin kokoinen tai vajaan neljäsosan Suomea kokoinen.

Tällaiset jään keskelle muodostuneet avovesialueet tunnetaan nimellä polinja. Polinjat ovat varsin yleisiä napa-alueilla, mutta nyt kyseessä oleva vesialue on kokonsa ja sijaintinsa puolesta hyvin poikkeuksellinen.

Polinja sijaitsee nimittäin useita satoja kilometrejä jään reunasta.

(www.meereisportal.de/Geomar)

”Se näyttää siltä kuin joku olisi lyönyt reiän merijäähän. Jos meillä ei olisi käytössämme satelliitteja, emme tietäisi että se on olemassa laisinkaan”, kertoo Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modelling -tutkimuslaitoksen tutkija Kent Moore Motherboardille.

Reikä ilmestyi Etelämantereen merijäähän myös viime vuonna. Ensimmäistä kertaa se havaittiin samalla paikalla jo 1970-luvulla, mutta senaikaisilla tutkimusmenetelmillä reiän syntymekanismista tai ympäristövaikutuksista ei päästy selvyyteen.

Polinjat ovat keskeisessä asemassa niin sanotun syvän veden muodostumisessa. Aukko merijäässä on todennäköisesti muodostunut jääkerroksen alla olevan kylmän mutta melko vähäsuolaisen vesimassan väistyttyä lämpimämmän suolaveden tieltä.

Tutkijat päättelivät jo 1970-luvulla ilmiön olevan toistuva. He eivät kuitenkaan osanneet arvioida, kuinka kauan ilmiön toistumista joutuisi odottamaan.

Geomar-meritutkimuslaitoksen professori Mojib Latif kuvaa ilmiötä luonnolliseksi ”paineventtiiliksi”:

”Ilmiö on kuin paineventtiilin avaaminen. Meri vapauttaa ylimääräisen lämmön takaisin ilmakehään useina perättäisinä talvina, kunnes lämpövarasto tyhjenee”, Latif selittää Geomarin tiedotteessa.

Ilmastonmuutoksen syyttäminen ilmiöstä on tutkijoiden mukaan tällä tiedolla liian aikaista. Tutkijat toivovat reiän paluun antavan aiempaa tarkempaa tietoa sen synnystä sekä vaikutuksesta ilmastoon ja meriveden kiertokulkuun.