Etelämanner on pitkään ollut ihmisten huonoiten tuntema manner. Se on ollut myös heikosti kartoitettu: tutkijoilla on ollut käytössään jopa Marsin pinnanmuodoista tarkempia kuvia kuin Etelämantereesta.

Tämä muuttui viime viikolla, kun tutkijat julkistivat uuden satelliittikuvista koostetun korkearesoluutiokartan Etelämantereesta. Reference Elevation Model of Antarctica (REMA) -kartta tekee tutkijoiden mukaan Etelämantereesta kertaheitolla maapallon tarkimmin kartoitetun mantereen.Ilmaston lämmetessä Etelämantereen ja sen jäätiköiden sulamisen seuraaminen muuttuu koko ajan tärkeämmäksi. Tämän vuoksi on ollut tärkeää saada Etelämantereesta parempia karttoja.

Aiemmissa Etelämantereen kartoissa kuvien resoluutio on ollut niin heikko, että yksi piste on vastannut 1000 metriä. Uudessa kartassa resoluutio on saatu 2–8 metriin, eli kartasta voisi erottaa jopa yksittäisiä auton kokoisia esineitä. Koko Etelämantereen korkeuserot tunnetaan nyt metrin parin tarkkuudella.

”Tämä on kuin olisi ensin lähes kokonaan sokea, laittaisi silmälasit päähänsä ensimmäistä kertaa ja näkisi kaiken kirkkaasti”, sanoo päätutkija ja Ohio State Universityn professori Ian Howat.

”Tällä tarkkuudella voi nähdä melkein kaiken. Me voimme nähdä vaihteluita lumessa joissakin paikoissa. Ajan myötä pystymme seuraamaan mantereen pinnan muuutoksia.”

Kuvassa vasemmalla näkyy vanhan kartan tarkkuus ja oikealla uuden kartan tarkkuus. Esimerkiksi jäätiköiden ohentumista on mahdollista seurata tarkasti, kun kartta päivittyy.

Kartta on kooltaan yli 150 teratavua eli 150 000 gigatavua. Kuva on koostettu 187 585 satelliittikuvasta, joita on kerätty kuuden vuoden aikana. Satelliittikuvia Etelämantereelta voi ottaa vain ”kesällä” joulukuusta maaliskuuhun, kun alueella on valoisaa, joten aivan reaaliaikaisesti karttoja ei tulla päivittämään.

Kartta kattaa Etelämantereesta 98 prosenttia. Aivan etelänavan kohdalla on aukko, jonne satelliitit eivät yllä.

Alla on muutama valikoitu kuva Etelämantereesta. Lisää löytyy tiedotteesta, ja karttoja voi Google Maps -henkisesti tutkia täällä.

Kuva on Larsen C -jäähyllystä. Oikeassa yläkulmassa näkyy alkua viime vuonna irronneen A68-jäävuoren syntymiselle.

Etelämantereen niemimaa.