Tällä hetkellä matkapuhelinmarkkinoilla käydään jo kovaa taistelua siitä, kuka sanelee älykännyköiden kehityksen tästä eteenpäin. Niin matkapuhelin- kuin kämmenmikrovalmistajat lähestyvät samaa ajatusta taskuun sopivasta langattomasta monitoimikoneesta. Ohjelmistopuolella vastakkain ovat lähinnä Symbian ja Microsoft. Ensimmäiset Microsoftin PocketPC-puhelimet ovat jo myynnissä. Eten P603:ssa ja Qtek 1010:ssa samoihin kuoriin on mahdutettu lähes koko nykyajan langaton viestintä.

Loppukesästä myyntiin tulleet ja M-Technology Oy:n maahantuomat Eten P603 ja Qtek 1010 ovat Suomessa ensimmäisiä PocketPC-puhelimia. Molemmat ovat taiwanilaisen sopimusvalmistajan uunituoreita tuotteita. Kummassakin on iso värinäyttö, PocketPC-kämmenmikro sekä GPRS-datasiirrolla varustettu GSM-puhelin samoihin kuoriin integroituina.

Puhelinominaisuuksista huolimatta laitteet vastaavat vielä hyvin tavallisia kämmenmikroja. Ne tunnistaa puhelimiksi lähinnä yläkulmassa törröttävästä paksusta antennista. Qtek 1010:ssa oleva puhelin on normaali kaksitaajuus-GSM. Eten P603 sen sijaan pitää sisällään jopa GSM 900/1800/1900 -kolmitaajuusverkon toiminnot, eli laitetta voi käyttää myös Yhdysvaltoihin ulottuvilla työreissuilla. Kumpikin puhelin sisältää PC-pöytäkoneista tuttuja Windows-hyötyohjelmia kämmenenkokoiselle PocketPC-laitteelle sovitettuina versioina. Molemmissa on mukana ohjelmia aina Microsoftin Outlookista, Internet Explorer -selaimeen, Wordiin ja Exceliin saakka. Laitteissa on myös MP3-soitin sekä Media Player lyhyiden MPEG4-pakattujen videopätkien esittämistä varten. Langattoman yhteyden ansiosta myös sähköpostin lukeminen onnistuu mukavasti ajasta ja paikasta riippumatta.

Molemmat ovat helposti integroitavissa Microsoftin toimistojärjestelmiin. Exchange-etäsynkronoinnin avulla tietojen saattaminen käy näppärästi ajan tasalle. Tietojen synkronointi onnistuu PC-työaseman kanssa mukana tulevan ActiveSync 3.6 -ohjelmiston, USB-synkronointikaapelin ja telakointiaseman avulla. Valmiiden sovellusten lisäksi kumpaankin kämmentietokoneeseen saa M-Technology Oy:n tekemät DriveMaster 1.5 ajopäiväkirja- sekä TimeMaster 1.5-työajanseurantaohjelmistot. Ohjelmistot soveltuvat sekä yksityis- että yrityskäyttöön. Kumpaankin saa lisävarusteena myös erillisen GPS-paikantimen sekä karttaohjelmiston.

Ikävä kyllä kämmenmikro ei ole parhaimmillaan matkapuhelimena. Sekä Eten P603 että Qtek 1010 ovat nykymittapuun mukaan isoja ja kömpelöitä sekä turhan painavia jokapäiväiseen käyttöön. Itse käytössäkään ei ole kehumista. Ulkopuolisesta antennista johtuen puhelimien kuuluvuudessa ei ole valittamista. Kumpikin säilyttää hyvin yhteyden GSM-verkkoon jopa kauempana tukiasemista verkon äärirajoilla. Sen sijaan äänen laadussa on jo enemmän sanomista. Kohtuullisilla puhelumäärillä älykännykän kanssa pärjää hyvin päivän tai jopa pari. Iso taustavalaistu värinäyttö vaatii kuitenkin veronsa. Ahkerampi kämmenmikron käyttäjä joutuu kummankin puhelimen kohdalla turvautumaan latauslaitteen tuomaan apuun vähintäänkin kerran vuorokaudessa.

(Tiivistelmä Raimo Ylösen ja Ilkka Herttuan artikkelista TM 17/03, s. 32-33)