Italiassa oleva Etna-tulivuori liukuu hiljalleen kohti merta luultua laajemmalla alueella, ilmenee keskiviikkona julkaistusta saksalaistutkimuksesta.

Saksalaisen Kielin yliopiston julkistamasta tutkimuksesta, että Etnan kaakkoisrinne näyttää liikkuvan kohti merta sekä merenpinnan yläpuolella että alapuolella.

Aiemminkin on tiedetty, että Etnan kaakkoisrinne merenpinnan yläpuolella näyttää olevan liikkeessä. Ilmiön löytyminen myös merenpinnan alapuolelta tarkoittaa, että liike on luultua laaja-alaisempaa, ja se myös lisää odottamattomien romahdusten ja sortumien riskiä. Pahimmillaan tällaiset sortumat saattavat laukaista isoja tsunameja.

Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että tällainen romahdus uhkaisi vuorta kovin nopeasti.

”Meidän täytyy ymmärtää nykyistä paremmin, miten tämä siirtymä toimii ja mikä voisi laukaista romahduksen”, sanoo tutkimukseen osallistunut Morelia Urlaub Kielin yliopistosta Live Science -sivustolle.

Aiheesta kertova tutkimus on julkaistu Science Advances -lehdessä keskiviikkona.

Etna on Euroopan rauhattomin tulivuori. Sillä on ollut aktiivisia kausia ainakin 8 000 vuoden ajan, ja se on ollut aktiivinen syyskuusta 2013 lähtien.

Satelliittikuvia ja gps-mittauksia hyödyntäen tutkijat ovat saaneet selville, että Etnan kaakkoisrinne on lipunut kohti merta ainakin 30 vuoden ajan. Maaliskuussa julkaistussa tutkimuksessa arvioitiin, että vuosina 2001–2012 rinne liikkui joka vuosi keskimäärin 14 milliä.

357 mount etna collapse tsunami 3

3d-kuvaus Etnan itärinteestä. Kuva: Morelia Urlaub/Felix Gross

Tutkijat ovat väitelleet siitä, johtuuko tämä siirtyminen siitä, että tulivuoren pinnan alla liikkuu magmaa vai johtuuko se enimmäkseen painovoimasta. Etnasta päätyy jatkuvasti materiaalia sen rinteille, ja painovoima vetää tuota uutta materiaalia alaspäin.

Etnan tapauksessa sen rinne jatkuu Sisilian rannikolle asti Välimereen. Tähän asti kukaan ei ole mitannut, kuinka paljon rinne liikkuu merenpinnan alapuolella.

Nyt tutkijaryhmä on mitannut vedenpinnan alaisilla antureilla, kuinka merenpinnan alapuolella oleva vuorenrinne liikkui huhtikuun 2016 ja heinäkuun 2017 välisenä aikana.

Havainnot paljastivat, että toukokuussa 2017 kahdeksan päivän aikana vuoren merenalaisessa rinteessä oleva siirtymä liikkui jopa 4 senttimetriä. Tämä ei johtunut maanjäristyksestä tai muustakaan äkkinäisestä liikkeestä, vaan se lipsuminen tapahtui asteittain.

Liike tapahtui kaukana Etnan keskellä olevista magmakammioista, joten liike ei voi selittyä sillä. Sen sijaan liikettä selittää painovoima, mikä vetää koko rinnettä merenpinnan ylä- ja alapuolella.

Morelia Urlaub sanoo Live Sciencessä, että Etna muodostaa ison riskin ihmiselämälle.

”Me tiedämme geologisista jäljistä muista tulivuorista, että ne ovat romahtaneet katastofaalisesti ja aiheuttaneet todella, todella isoja ja nopeita maanvyörymiä”, Urlaub  sanoo.

”Jos nämä maanvyöryvät ulottuvat mereen, ne voivat aiheuttaa tsunamin.”

On vaikea määritellä, kuinka todennäköinen tällainen maanvyörymä on, Urlaub sanoo. Etnaa on tarkkailtu vasta muutaman vuosikymmenen ajan, mutta sen historia ulottuu 500 000 vuoden päähän.

Urlaubin mukaan Etnaa pitää tarkkailla jatkossa lisää, jotta riskiä pystytään arvioidaan tarkemmin.