Euroopan komissio tilasi tammikuussa 2014 hollantilaisyhtiö Ecorysiltä 360 000 eurolla tutkimuksen, jonka tarkoitus oli selvittää, heikentääkö piratismi laillisten digitaalisten tuotteiden myyntiä.

Ecorys toimitti 307-sivuisen raporttinsa EU-komissiolle toukokuussa 2015. Raporttia ei kuitenkaan koskaan julkistettu – mahdollisesti siksi, että johtopäätökset eivät olleet komission toiveiden mukaisia, kertoo Gizmodo.

Saksalaisen piraattipuolueen europarlamentaarikko Julia Reda on saanut raportin haltuunsa EU-komissiolle tekemänsä tietopyynnön avulla ja julkaissut raportin kokonaisuudessaan blogissaan.

Tutkimuksessa arvioitiin, kuinka piratismi vaikuttaa esimerkiksi musiikin, kirjojen, videopelien ja elokuvien myyntiin.

Tutkimuksessa ilmeni, että piratismilla ei näyttäisi olevan mitään merkittävää tilastollista vaikutusta digitaalisten tuotteiden myyntiin.

”Tämä ei välttämättä tarkoita, etteikö piratismilla olisi vaikutusta, mutta tilastollinen analyysi ei pysty todistamaan riittävän luotettavasti, että tällainen vaikutus on olemassa”, tutkimuksen johtopäätöksissä todetaan.

Itse asiassa piratismi ja tuotteiden lataaminen laittomasti voi jopa kasvattaa esimerkiksi pelien laillista myyntiä, raportti toteaa.

Yhdessä asiassa piratismilla on kuitenkin mitattava negatiivinen vaikutus: suosituilla elokuvilla. Analyysissa arvioidaan, että jokaista kymmentä laittomasti katsottua elokuvaa kohti neljä elokuvaa jää katsomatta laillisesti.

European Digital Rights -järjestö sanoo tiedotteessaan, että raportin tulokset haudattiin tietoisesti. Vuonna 2016 kaksi EU-komission jäsentä lainasi raportissaan Ecoryn raportista (lähdettä mainitsematta) tietoa siitä, että piratismi vähentää elokuvien ostamista mutta ei noteerannut tutkimusta muuten mitenkään.