Sveitsissä sijaitsevan Cern tutkimuskeskuksen suuri hadronitörmäytin (LHC) on löytänyt viisi subatomista eli atomia pienempää hiukkasta.

Uudet hiukkaset löytyivät testeissä, joissa tutkitaan, mitä tapahtui maailmankaikkeudessa juuri alkuräjähdyksen jälkeen, Cern kertoo tiedotteessaan.

Tutkijat toivovat saavansa löydön avulla lisää selkoa niin sanottuun vahvaan ydinvoimaan tai vahvaan vuorovaikutukseen, jota pitää atomin osia yhdessä.

Löydetyt viisi hiukkasta ovat kaikki baryoneja, jotka ovat atomia pienempiä hiukkasia, jotka koostuvat kolmesta kvarkista.

Kvarkit ovat yksi aineen perusrakennusaineista. Niitä on kuutta eri ”lajia”: ylös (up), alas (down), outo (strange), lumo (charm), pohja (bottom) ja huippu (top). Nyt löydetyt hiukkaset ovat korkeaenergisia versioita omega-c-baryonista, joka koostuu kahdesta oudosta kvarkista ja yhdestä lumokvarkista.

Vuonna 2012 Cern kertoi löytäneensä Higgsin bosonin. Löytö palkittiin Nobelin fysiikan palkinnolla.

Nämä uudet hiukkaset eivät ole aivan yhtä tärkeitä mutta silti merkittäviä.

Liverpoolin yliopiston professori Tara Shears sanoo Independent-lehdessä, että nämä hiukkaset ovat olleet ”piilossa näkyvillä vuosien ajan”. Vasta kiihdyttimen herkät mittarit ovat paljastaneet ne.

Tekniikan Maailma kirjoitti LHC-kiihdyttimestä vuonna 2004. Voit lukea jutun täältä.