Onko mahdollista olla ylipainoinen tai liikalihava ilman että sydänsairauden riski kasvaa? Lääketieteessä on pitkään ajateltu, että tämä ”lihavuusparadoksi” on mahdollinen, mutta perjantaina julkaistu jättitutkimus kuitenkin saattaa kumota tämän ajatuksen.

European Heart Journal -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ilmenee, että sydänsairauksien, sydänkohtausten ja korkean verenpaineen riski kohoaa, kun BMI-painoindeksi nousee yli 22-23:n. (Voit laskea BMI-painoindeksisi esimerkiksi täällä.)

Terveysriskit myös kasvavat, mitä enemmän rasvaa ihmisellä on vyötäröllään, tutkimuksesta ilmenee.

Tutkimuksessa on analysoitu lähes 300 000 eurooppalaisen ihmisen tietoja.

Glasgow’n yliopiston johtolla tehty tutkimus sai selville, että ihmisillä, joiden BMI-painoindeksi on 22:n ja 23:n välillä, on pienin sydänsairauksien riski.

Sydänsairauksien riski kasvaa 13 prosentilla jokaista BMI-indeksin 5,2 pisteen nousua kohti naisilla. Miehillä riski nousee yhtä paljon, jos BMI-indeksi kasvaa 4,3 pisteellä.

Naisilla pienin sydänsairauksien riski oli, jos vyötärönympärys on 74 senttiä. Miehillä pienin riski on, jos vyötärönympärys on 83 senttiä. Riski kasvaa 10 prosentilla, jos vyötärönympärys kasvaa 12,6 senttiä naisilla ja 11,4 miehillä.

Vaikka tiedetään, että ylipainoisuus lisää terveysriskejä, joidenkin tutkimusten mukaan sairausriski ei kasva, jos ihminen harrastaa ainakin kohtuullisesti liikuntaa. Tämä ilmiö tunnetaan ”lihavuusparadoksina”.

Uusi tutkimus kuitenkin näyttää kumoavan nämä oletukset, tutkijat sanovat.

On toki mahdollista olla ylipainoinen ja ”terve”, mutta sairauksien riski on kuitenkin koholla, tutkimus siis väittää.

”Mikä tahansa julkisuudessa oleva harhaluulo potentiaalisesta rasvan ’suojaavasta’ vaikutuksesta sydämelle pitäisi vähintään haastaa”, sanoo tiedotteessa tutkija Stamatina Iliodromiti.

Tutkijoiden mukaan tämän tutkimuksen otos niin suuri, että se haastaa uskottavasti liikalihavuusparadoksin puolesta puhuvat tutkimukset. On kuitenkin mahdollista, että joistakin sairauksista, kuten syövästä, kärsivät ihmiset voivat saada saada suojaa olemalla lievästi ylipainoisia, tutkijat toteavat.

”Pitämällä painoindeksi terveellä 22–23:n tasolla terveet ihmiset voivat minimoida riskinsä sydänsairauksen saamisesta tai siihen kuolemisesta”, Iliodromiti sanoo tiedotteessa.

”Mitä vähemmän rasvaa ihmisillä on etenkin vatsan ympärillä, sitä pienempi on tulevien sydänsairausten riski.”

Tutkijat myöntävät, että näin alhaisen painoindeksin ylläpitäminen voi olla vaikeaa etenkin vanhempana. Tutkijat korostavat, että painoindeksin laskeminen joka tapauksessa parantaa terveyttä ja vähentää riskejä.