Yhteisöpalvelu Facebook julkisti perjantaina poikkeuksellisen kirjoituksen siitä, mikä on sen mielestä järkevä tapa käyttää sosiaalisen median palveluita.

Yhtiö sanoi perjantaina julkaistussa kirjoituksessaan, että Facebookin ja muidenkin yhteisöpalveluiden käyttäminen passiivisesti ilman että julkaisee omia viestejä ja kommentoi ystävien viestejä, tuottaa pahan olon.

Sen sijaan hyödylliseksi ja hyvää oloa tuottavaksi palvelu tulee, kun käyttäjä osallistuu siihen aktiivisesti.

Blogitekstissään yhtiö perustelee väitteitään sisäisillä tutkimuksilla sekä akateemisilla tutkimuksilla.

”Yleensä ottaen, kun ihmiset käyttävät paljon aikaa kuluttaen informaatiota passiivisesti – lukien mutta ei ollen kanssakäymisissä ihmisten kanssa – he kertovat tuntevansa olonsa huonommaksi jälkeenpäin.”

Sen sijaan ystävien kanssa aktiivinen kommentointi on yhteydessä hyvinvoinnin paranemiseen, yhtiö kertoo.

Kirjoituksen ovat kirjoittaneet Facebookin tutkimusjohtaja David Ginsberg ja tutkija Moira Burke.

Facebookia on viime aikoina arvosteltu voimakkaasti siitä, millaisia vaikutuksia sillä on yhteiskunnan ja ihmisten hyvinvointiin. Useissa tutkimuksissa on ilmennyt, että Facebookin käyttö johtaa usein moniin kielteisiin tunteisiin.

Yksi selitys kielteisiin tunteisiin on, että muiden kuulumisista lukeminen johtaa oman tilanteen vertailuun muihin, mikä voi tuntua ikävältä. Facebookissa esitetään kuitenkin usein hyvin kaunisteltu versio totuudesta.

Facebookin tutkijoiden mukaan ratkaise ei ole käyttää Facebookia vähemmän, vaan käyttää sitä enemmän ja eri tavalla. Aktiivisesti osallistuminen voi johtaa parempaan tulokseen.