Lauantaina kokoontuivat sekä Ferrarin että FCA:n (Fiat Chrysler Automobiles) hallitukset valitsemaan yhtiöille uuden pääjohtajan.

Syy on erittäin surullinen, sillä nykyisen pääjohtajan Sergio Marchionnen terveydentila on äkillisesti huonontunut niin, ettei hän enää voisi palata töihin. Marchionne oli kesäkuun lopussa Sveitsissä olkapääleikkauksessa, josta hän oli toipumassa mutta sai yllättäen äkillisiä komplikaatioita. Italialaismedioiden mukaan tilanne on niin vakava, että Marchionne olisi koomassa.

Marchionne (66) suunnitteli eläkkeelle jäämistä FCA:sta, ja uuden pääjohtajan oli tarkoitus astua ruoriin huhtikuussa 2019. Marchionne nousi Fiatin johtoon kesäkuussa 2004 ja nosti konsernin konkurssin partaalta hyvin toimivaksi yhtiöksi. Fiatin maine oli niin hyvä, että se osti vuonna 2009 Chryslerin ja sai Yhdysvalloilta lainaa yhtiön uudelleen rakentamiseen. Tuo laina maksettiin takaisin etuajassa.

John Elkann kuvailee tiedotteessa hetkeä hyvin surulliseksi ja epäoikeudenmukaiseksi. Marchionnen uraa kuvaava tiedote on ylistävä ja samalla kuin muistopuhe.

Ferrarin johtoon Marchionne nousi lokakuussa 2014, ja tuossa tehtävässä hän oli suunnitellut jatkavansa 70-vuotiaaksi saakka eli vuoteen 2021. Viimeisen kerran Marchionne esiintyi julkisesti Roomassa 26.6., kun FCA luovutti ensimmäisen erän uusia Jeep Wranglereita Carbinierin eli Italian poliisin käyttöön.

Marchionnen seuraajaksi on nimitetty brittiläinen Mike Manley (54), jolla on pitkä ura jälleenmyyjien parissa. Vuonna 2000 hän aloitti työnsä silloin Daimlerin omistuksessa olleella Chrysler UK:lla.

Mike Manley.

Kun Fiat osti Chryslerin, Manley nimitettiin Jeepin pääjohtajaksi, ja vajaassa kymmenessä vuodessa hän on kasvattanut yhtiön myynnin nelinkertaiseksi. Lokakuusta 2015 lähtien hän on vastannut myös Ram-automerkin toiminnasta. Manleyn johtamistyyliä kuvaillaan suoraksi ja hyvin samanlaiseksi kuin Marchionnella.

Ferrarin johtoon astuu Lous Carey Camilleri (63), joka on ollut yhtiön hallituksessa vuodesta 2015 alkaen. Hän siirtyy uuteen tehtävään tupakkavalmistaja Philip Morris Internationalin puheenjohtajan paikalta.

Ferrarin hallituksen puheenjohtajan tehtävän ottaa pääomistaja Elkann-Agnelli-perhettä edustava John Elkann. Hän kuvailee tiedotteessa hetkeä hyvin surulliseksi ja epäoikeudenmukaiseksi. Marchionnen uraa kuvaava tiedote on ylistävä ja samalla kuin muistopuhe.