MP3-musiikkia ei tarvitse varastoida mihinkään tiettyyn tallennusmediaan. Niinpä sitä voi kuunnella yhtä hyvin tietokoneen kiintolevyltä, CD-levyltä kuin muistikortiltakin. Applen iPod tarjoaa tilavan vaihtoehdon muistikortteihin perustuville MP3-soittimille, sillä siihen mahtuu musiikkia yli 80 tuntia.

Podin ulkomitat vastaavat savukeaskia, mutta painoa on enemmän, eli saman verran kuin muutaman vuoden takaisissa kännyköissä. Paino selittyy sillä, että sisällä on elektroniikan lisäksi 5 gigatavun kiintolevy sekä litium-ioni-akku. Kiintolevy tekee laitteesta todellisen musiikkipankin. Levyn suuren kapasiteetin ansiosta tilaongelmien kanssa ei tarvitse enää tuskailla niin kuin kiinteään muistiin perustuvissa MP3-soittimissa.

iPodin käyttö on yksinkertaista. Painettaessa toistonäppäintä laite herää eloon ja aloittaa musiikin toiston. Selkeästä, valaistusta näytöstä selviää soiva kappale. Musiikkia voi selata kappaleiden nimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä, albumeittain tai esittäjittäin. Se onnistuu helposti ison hakukiekon ja ok-näppäimen avulla. Kiekosta säädetään myös äänenvoimakkuus

Liittimiä on kaksi: FireWire ja kuulokeliitin. FireWire-liitännän kautta hoituu tiedonsiirto niin MP3-osaan kuin kiintolevyosioonkin, ja sisäinen akku latautuu aina kun iPod on kiinni väylässä. Laitteen mukana on silti myös erillinen laturi. Kuulokeliitännän kautta iPod voidaan liittää paitsi kuulokkeisiin, myös stereolaitteistoon. Voimakkuus riittää parempilaatuisillekin hifi-kuulokkeille.

iPod integroituu erinomaisen hyvin osaksi Macintoshia ja iTunes-ohjelmaa, jolla muunnetaan musiikkia CD-levyiltä MP3-muotoon, rakennetaan soittolistoja, kuunnellaan internet-radioasemia, poltetaan CD-levyjä ja hallitaan iPodia. Lisäarvona laite toimii myös ulkoisena FireWire-kiintolevynä. Juuri kiintolevyn kestävyys liikkuvassa käytössä herättää epäilyjä, sillä laite saa kuitenkin kolhuja ja töytäisyjä ollessaan taskussa tai laukun pohjalla. Toisaalta pienikokoiset kiintolevyt ovat hyvin kestäviä, eikä iPodin levy edes pyöri jatkuvasti vaan vain silloin tällöin, kun puskurimuistiin ladataan lisää soitettavaa. Oletettavasti iPod ei siten ole sen arempi kuin muutkaan kannettavat elektroniikkalaitteet.

(Tiivistelmä Mika Koivusalon artikkelista TM 2/02, s. 44-45)